Šis gads ir bijis saspringts. Taču noteikti – arī interesants!

Ivars Tolmanis,

ārsts–gastroenterologs,

GASTRO CENTRA valdes priekšsēdētājs

Godātie kolēģi!

Cienījamie “GASTRO Ziņu” lasītāji!

Straujiem soļiem tuvojas decembris, jau klāt Pirmā Advente, pavisam drīz Ziemassvētki. Un tad jau arī sagaidīsim Jauno 2024. gadu. Gadumijas noskaņās esam veidojuši arī šī gada noslēdzošo – ceturto – “GASTRO Ziņu” numuru. Intervijas, raksti un viedokļi šoreiz galvenokārt par to, kādas tad bijušas šī gada nozīmīgākās problēmas un aktualitātes medicīnā kopumā, gastroenteroloģijā un, protams, GASTRO CENTRA ikdienā.

Šajā numurā liela vērība pievērsta GASTRO CENTRA rīkotajiem medicīnas izglītības pasākumiem. Jau novembra izskaņā, 30. novembrī, GASTRO CENTRĀ atkal notiek teorētiskais un praktiskais seminārs gastroenteroloģijas profesionāļiem, rezidentiem un studentiem – šoreiz semināra tēma ir “Kolonoskopijas un polipektomijas kvalitāte: endoskopiska gļotādas rezekcija”. Savukārt 12. decembrī gan ģimenes ārstus, gan gastroenteroloģijas jomas mediķus, gan rezidentus un studentus aicinām piedalīties seminārā par kuņģa vēža diagnostiku un profilaksi attālinātā režīmā. Par to, kā pieteikties dalībai semināros – lasiet šajā “GASTRO Ziņu” numurā. Un man ir patiess prieks, ka šī GASTRO CENTRA iedibinātā tradīcija – dalīties ar savām zināšanām, prasmēm un iespējām – guvusi atsaucību kolēģu vidū. Vēl kāda labā ziņa noteikti domāta pacientiem – GASTRO CENTRS turpina piedalīties starptautiskos klīniskos pētījumos. Un tas sniedz iespēju mūsu pacientiem bez maksas saņemt izmeklējumus un konsultācijas, vienlaikus sniedzot arī savu ieguldījumu medicīnas zinātnes attīstībā. Arī par šiem jautājumiem var lasīt “GASTRO Ziņu” 13. numurā.

Ziemassvētku laiks ierasti saistīts ne tikai ar garām brīvdienām un svētku svinēšanu, bet arī ar šiem svētkiem tik raksturīgo labdarību, padomāšanu par tiem, kam dzīvē klājas grūtāk… Šajā numurā tieši tāpēc runājam arī par Ziemassvētku labdarību, par ziedošanu bērniem un palīdzēšanu tiem, kam nepieciešams atbalsts, lai atgūtu veselību.

Lai viss nebūtu tikai nopietni, tad svētku reizē noskaidrosim arī to, kā palīdzēt vēderam “pārdzīvot” garo Ziemassvētku un gadu mijas laiku – galu galā nav noslēpums, ka tas vienmēr saistīts ar bagātīgi klātiem galdiem. Un, lai arī, protams, bez tā nekādi neiztikt, dosim padomu kā no mūsu, gastroenterologu, viedokļa svētku gastronomiskās izpriecas nosvinēt pēc iespējas saudzīgāk mūsu vēderiem.

Šis gads ir bijis saspringts. Taču noteikti – arī interesants. Adventes un Ziemassvētku laikā, sagaidot Jauno gadu, novēlu visiem kolēģiem darbīgu, pozitīvā ziņā izaicinājumiem pilnu un interesantu nākamo dzīves un darba cēlienu! Un, pats svarīgākais, lai katrs no mums var just gandarījumu par savu darbu, izbaudīt tā rezultātus, redzēt, ka esam gatavi sniegt mūsu pacientiem visu labāko. Un mācīties visu jauno, ko var mums sniegt medicīnas attīstība, tehnoloģiju iespējas, zinātnes atklājumi.

Lai mums visiem priecīgi Ziemassvētki un laimīgs Jaunais gads!