Gremošanas slimību centrs
+371 66901212 (LMT, Tele2, Bite)
+371 67898000 (Lattelecom)

Atbildes uz pacientu jautājumiem GASTRO mājas lapā:

• Mājas lapā publicētais apmeklētāja jautājums tiek pārfrāzēts, izslēdzot no tā pacienta personas datus, datumus vai citu sensitīvu informāciju.
• GASTRO publiskās atbildes mājas lapā nesatur sensitīvu informāciju un nav izmantojamas kā ārstēšanas vai izmeklēšanas ieteikums vai nozīmējums.


03.04.2017.g.


Jautājums: Labdien! Nesen biju uz augšējo endoskopiju, kuras slēdzienā ir minēts: Hroniska ezofagīta aina. Hronisks(++), mazaktīvs gastrīts ar vieglu atrofiju. H.py.-(+). Kardija slēdzas nepilnīgi. Vienīgais diskomforts, ko pati izjūtu ir kakla iekaisums un \"kutinoša\" sajūta aiz krūšu kaula. Pierakstījos pie gastroenterologa, vizīte jāgaida ilgāk kā mēnesi. Sakiet, vai gaidot mēnesi mans stāvoklis nevar strauji pasliktināties un rasties vēl lielāki bojājumi? Varbūt ir kādu ieteikumi, ko es varētu darīt pati no savas puses, lai stāvokli uzlabotu. Un, sakiet, vai šāda diagnoze, kāda ir uzstādīta man, ir sarežģīti un ilgi ārstējama?

Atbilde: Ja ir izslēgtas infekcijas izraisītas iekaisīgas izmaiņas  kakla-ausu-deguna orgānu zonā, tad, pēc jūsu sūdzībām un endoskopiskās izmeklēšanas un histoloģijas slēdziena, jādomā par atviļņa slimību.
Līdz gastroenetrologa vizītei ieteiktu Jums ēst regulāri, nelielām porcijām, ierobežot kuņģa sālsskābes sekrēciju stimulējošu uzturu: kofeīnu saturošus produktus (kafija, tēja), šokolādi, gāzētus dzērienus, alkoholu, citrusu sulas, svaigu pienu, tomātus un tomātu produktus, piparus, treknus ēdienus u.c. Pēc ēšanas vēlams vismaz 2 stundas nenodarboties ar lielām fiziskām aktivitātēm, kā arī neēst vismaz 3 stundas pirms gulēt iešanas.
Taču galvenā loma atviļņa slimības ārstēšanā ir medikamentiem. Gastroenterologs vizītes laikā nozīmēs Jums piemērotu terapiju. Terapija katram pacientam tiek piemeklēta individuāli, reizēm ir nepieciešamas atkārtotas vizītes pie ārsta, papildus diagnostiskie izmeklējumi, lai panāktu vajadzīgos ārstēšanas rezultātus.
Ar Cieņu. Indra Gulbe


Jautājums: Labdien, man atklāja kuņģa čūlu 20mm, 25mm..tagad 3 mēnesī jādzer Omeprazols 40mgx2 vai man nevar būt asiņošanā jo maijā būs atkārtotā Fibrogastroskopija,1.bija 23.02.Culas pamats bija stress, man nomira tuvinieks strauji un es ļoti pārdzīvoju, maz ēdu, stresoju. Ar cienu I... Un ka man būs rīkoties, ja čūla nebūs sadzijusi? Vai to operēs?

Atbilde:  Jums jāseko sava ārsta norādījumiem, jāturpina lietot nozīmētos medikamentus. Ja histoloģiskie rezultāti atļauj, tad kontroles gastroskopiju var veikt pēc 3 mēnešiem, lai izvērtētu čūlas slēgšanās dinamiku un paņemtu atkārtotas biopsijas.
Uz Jums nozīmētā kuņģa skābes sekrēcijas samazinošā medikamenta Omeprazola fona čūlas parasti neasiņo. Bet jūs nedrīkstat dzert medikamentus, kas var izraisīt kuņģa vai divpadsmit zarnu čūlas vai kavēt čūlas slēgšanos: aspirīnīnu vai aspirīnu saturošus medikamentus, nestreoīdos pretiekaisuma līdzekļus.
Par to kāda būs tālākā terapijas taktika pēc 3 mēnešiem, varēs spriest tikai pēc kontroles gastroskopijas un biopsiju rezultātiem.
Svarīgi būtu noteikt arī H. Pylori infekciju, jo tā ir biežākais kuņģa un divpadsmit pirkstu zarnas čūlas iemesls.
Ar Cieņu, Indra Gulbe


Jautājums: Labdien, man jums ir tāds jautājums. Pirms 6 men, dzemdēju otro bērniņu, man pēc dzemdībām bija aizcietējumi un saka sāpēt dibens kad kakaju. Tagad aizcietējumi nav, bet sāp tāpat. Pie kakas asinis nav, bet ir plīsumi dibenam, tāpēc asiņo nedaudz. Varbūt ir kāda smēre ko smērēt, jo saprotu, ka pats tas neparies.

Atbilde: Grūtniecība un pēcdzemdību periods bieži provocē hemoroidālo slimību. Sūdzības var  būt par diskomforta sajūta anālās atveres rajonā, sāpēm vēdera izejas laikā, var būt svaigas asinis vēdera izejas beigās - “uz papīra”, svešķermeņa sajūta taisnajā zarnā, sūrstēšana, dedzināšana.
Ļoti retos gadījumos cēlonis sāpēm anālās atveres rajonā un asiņošanai no taisnās zarnas nebūs hemoroīdi, bet anālās fisūras, kas ir sīkas plaisiņas taisnās zarnas gļotādā. Līdzīgas sūdzības var būt arī pie citām taisnās zarnas slimībām, piem. polipiem u.c.
Lai precīzi noteiktu diagnozi un Jums vispiemērotāko ārstēšanu, ir jāiet pie ķirurga – proktologa, lai veiktu nepieciešamos izmeklējumus.
Ar Cieņu, Indra Gulbe


Jautājums: Labdien, es uztaisīju endoskopiju un man uzradījās H.Pylori infekcija. Ko Jūs ieteiktu šajā situācijā, ka ārstēt? Jau iepriekš, paldies!

Atbilde: Helikobaktērija ir unikāls mikroorganisms, kas pielāgojies dzīvei kuņģa skābajā vidē. Inficēšanas ar helikobaktēriju visbiežāk notiek bērnībā. H. pylori sastop visos pasaules reģionos un visās vecuma grupās. Apm. 50% pasaules iedzīvotāju ir inficējušies ar H. Pylori.
Ja cilvēkam ir konstatēta H.pylori infekcija, tas nozīmē, ka viņam noteikti ir arī kuņģa gļotādas iekaisums - gastrīts, jo šis mikroorganisms  izraisa gastrītu visiem inficētajiem.  Ilgtermiņā kā hroniska iekaisuma sekas iespējama kuņģa gļotādas atrofija, metaplazija un ļoti retos gadījumos (tikai 1-2 %) var attīstīties kuņģa vēzis. H. pylori var arī izraisīt kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas čūlas slimību.
Tomēr ne visos  gadījumos, kad tiek konstatēta H. pylori , tā ir jāizskauž (eradikācija). Ir noteikti kritēriji, kas nosaka, kad noteikti veicama H.pylori izskaušana, piem. ja ir kuņģa un/vai divpadsmitpirkstu zarnas čūla;  ja tiek lietoti nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi;  ja pirmās pakāpes radiniekiem  ir  konstatēts kuņģa vēzis u.c
Ģimenes ārsts vai gastroenetrologs visbiežāk ir ārsti, kas nozīmē H. pylori eradikācijas terapiju, ja tas ir nepieciešams. Iesaku Jums konsultēties ar savu ģimenes ārstu, kurš tad arī nolems vai Jūsu gadījumā ir jāveic H. pylori izskaušana.
Ar Cieņu, Indra Gulbe


Jautājums: Labdien! Uz sejas metas strutu pumpas tad kādu psiku pāriet un atkal metās.. Nodevu asinis uz helikobaktēriju asinīs, kuņģī bija negatīva! IgA 531.8 un IgG 2.67! Vai tas viss ir ļoti slikti? Kāda diēta būtu jāievēro? Kādas ab būs jādzer? Ceru uz Jūsu drīzu atbildi!

Atbilde: Dažādas ādas slimības tiek saistītas ar H.pylori baktērijas infekciju kuņģi.
Pēc antivielu titra asinīs nevar spriest par esošu H. pylori infekciju. Lai noteiktu vai Jums ir H. pylori infekcija vajadzētu veikt C13 urea H. pylori elptestu vai H. pylori antigēna noteikšanu fēcēs ( vismaz divas nedēļas pirms tam ir jāpārtrauc lietot skābes pazeminoši līdzekļi un 4 nedēļas pirms tam nedrīkst lietot antibiotiķu).
Pēc rezultātu saņemšanas ieteiktu Jums pieteikties konsultācijai  pie dermatologa par tālāko terapijas taktiku.
Ar Cieņu, Indra Gulbe


Jautājums: Labdien! Nesen uztaisīju asins analīzes, arī uz Heliobakteriju - uzrādās 213.3 IgA un 1.81 IgG_v, cik saprotu viss virs normas, bet tādas lielas sūdzības nav. Un fēču analīzēs Bakterijas ++++ Vai būtu kas jādara? Paldies

Atbilde: Pēc Jums veiktajiem laboratorijas izmeklējumiem  nevar spriest par esošu H. pylori infekciju.
Ne vienmēr palielināts antivielu daudzums asinīs norāda uz esošu H. pylori infekciju. Nav arī skaidrs kādas baktērijas ir noteiktas fēcēs ( ja tiek veikta H. pylori antigēna noteikšana fēcēs, tad atbildei vajadzētu būt „pozitīvs” vai „negatīvs”). 
Ieteiktu Jums doties vizītē pie sava ģimenes ārsta, pārskatīt veikto analīžu rezultātus un, ja nepieciešams, veikt papildus H. pylori infekcijas dg. testus, piem. Hp elptestu.
Ar Cieņu, Indra Gulbe


23.03.2017.g.


Jautājums: Labdien! Manai meitai 8 gadi vēdera izeja ir katru dienu. Vienīgais kas mani uztrauc tas,. ka viņa apzināti aiztur kakašanu un curašanu. Neiet uz tualeti līdz ar to vienmēr ir sasmērētas biksītes. Ka mums rīkoties šai gadījumā kādi ir Jūsu ieteikumi.

Atbilde: Labdien! Iespējams, ka Jūsu meita apzināti aiztur vēdera izeju un urināciju emocionāla stresa dēļ (piem. sākusi apmeklēt skolu, kurā nav piemērotas tualetes; izmainījies dienas režīms utt.). Ieteiktu Jums doties pie ģimenes ārsta. Ģimenes ārsts rūpīgi ievāks anamnēzi, noskaidros kad sākušās sūdzības, kas šajā laikā norisinājās meitas dzīvē. Ģimenes ārsts arī veiks vispusīgu izmeklēšanu un, ja būs nepieciešams, nozīmēs papildus izmeklējumus un nepieciešamības gadījumā nosūtīs Jūsu meitu uz konsultāciju pie speciālistiem.
Ar Cieņu, Indra Gulbe


Jautājums: Labdien! Gribēju jautāt vai balts aplikums uz mēles ir normāli? Cīnos ar sliktu elpu, pie zobārsta eju regulāri, arī pie higiēnista, bet nekas nelīdz. Zobus tīru regulāri, lietoju arī mutes skalojamo līdzekli, bet ne vienmēr. Nezinu, pie kā griezties pēc palīdzības. Varbūt jūs ko varat ieteikt. Jau iepriekš paldies par atbildi. Ar cieņu...I

Atbilde: Aplikums uz mēles var uzkrāties tāpēc, ka mēles virsma ir negluda un tik vienkārši nepadodas tīrīšanai. Sīkas ēdienu daļiņas, atmirušas šūnas un mikroorganismi uz mēles var viedot brūnu, baltu, dzeltenu aplikumu. Šāds aplikums vēl neliecina par saslimšanu, bet tas var būt sliktas elpas iemesls. Regulāra un pareiza mēles higiēnā varētu mazināt sliktu elpu.
Arī kaitīgi ieradumi, daži medikamenti, nepietiekams šķidruma daudzums, kairinoši un rupji ēdieni, nepietiekama mutes higiēnā var būt par iemeslu aplikumam uz mēles.
Sliktas elpas (halitoze) iemesl ir mutē esošās baktērijas, kuru metabolisma rezultātā veidojas smakojošas gāzes.
Halitoze var būt pārejoša ( īslaicīga) un  patoloģiska.
Īslaicīga halitoze  ir pārejoša slikta elpa (specifiska ārstēšana nav nepieciešama), kas var būt saistīta ar noteiktu produktu  (piem. ķiploku, sīpolu, alkohola) lietošanu. Piemēram, pārejoša halitoze ir t. s. "rīta elpa", kas rodas, jo nakts laikā samazinās izdalīto siekalu daudz un palielinās baktēriju skaits; tā pazūd apmēram vienas stundas laikā pēc piecelšanās.
Patoloģiskā halitoze ir nepārejoša slikta elpa, kuras iemesli var būt gan mutes dobumā, gan ārpus tās.
Var būt sastopama arī pseidohalitoze, sūdzības par sliktu elpu, kaut gan apkārtesošie to nejūt. Bet veicot rūpīgu pacienta izmeklēšanu un izslēdzot visus iemeslus, kas var radīts sliktu elpu, pacientus var pārliecināt par pretējo un tādējādi nomierināt.
Visbiežākie halitozes iemesls ir meklējams mutes dobumā (zobu, smaganu, gļotādas saslimšanas; mēles aplikums, siekalu kvalitātes izmaiņas u.c). Bet par halitozes cēloni var būt otorinolaringoloģiskas (kakla, deguna, deguna blakusdobumu u.c.) saslimšanas, kā arī kuņģa - zarnu trakta problēmas. Dažreiz sliktu elpu var izraisīt sistēmiskas slimības, diēta vai medikamenti.
Ārstēšanas taktika ir atkarīga no halitozes cēloņa. Tāpēc, pirms nozīmēt ārstēšanu, jāveic detalizētu izmeklēšanu pie dažādiem speciālistiem, lai noteiktu sliktās elpas iemeslu. Ja sliktas elpas cēlonis ir mutes dobumā, tad ārstēšanu veiks zobārsts. Ja sliktas elpas cēlonis nav mutes dobumā, pacientam ir jāizmeklējas pie ģimenes ārsta vai citu specialitāšu ārstiem, lai noteiktu pamatcēloni.
Ieteiktu Jums vēlreiz konsultēties ar zobārstu, lai pārrunātu savas sūdzības un, ja nepieciešams, veiktu papildus izmeklējumus, lai izslēgtu mutes dobuma problēmas. Ieteiktu Jums arī apmeklēt ģimenes ārstu, kurš varētu Jūs vispusīgi izmeklēt un pēc nepieciešamības varētu nosūtīt pie speciālistiem piem. otorinolaringologa, gastroenetrologa, dietologa.
Ar. Cieņu, Indra Gulbe


21.11.21016.g.


Jautājums: Labdien! Manam bērniņam,kuram ir 1,5gadiņi nu jau 4 mēnešus ir problēmas ar vēdera izeju.Vēders viņam iziet katru otro dienu,bet kaka ir resna un cieta.Katru reizi uz kakas ir nedaudz asinis.Bērns ļoti kliedz kad kakā.Esam nodzēruši Dyplex bet rezultātu nav. VAI ir pamats satraukties un kur mums griesties? Mūsu ğimenes ārste īsti probleemu nesaskata, piebildīšu kad mazajam ļoti garšo kakao..vai tas vareetu veicinaat cietu kaku? Un ar šķidruma dzeršani ir gruuti neko negrib dzert tikai kakao.

Atbilde: Neesmu droša, ko Jūs domājāt ar Dyplex, iespējams Duphalac? Šajā situācijā ļoti būtiski ir panākt (ar ieradumu maiņu un/ vai medikamentu palīdzību) mīkstas konsistences vēdera izeju. Jo nepieciešamība ar spēku iztukšot zarnu, viegli traumē anālo kanālu, ādu ap to, rada plīsumus, kas var būt par iemeslu asiņošanai.
Jūs jau atzīstat, ka šķidrums tiek uzņemts par maz, īpaši svarīgi uzņemt nesaldinātus dzērienus. Kakao lietošana jāierobežo, jo tīrs kakao ir rūgts un visticamāk tiek lietots saldināts kakao, kas attiecīgi sekmē "cietu" vēdera izeju.
Ja pirmajā dzīves gadā ar vēdera izeju nebija problēmas, maz ticams, ka problēmas iemesls ir iedzimtas anatomiskas izmaiņas zarnu traktā, tā ir vairāk ēšanas paradumu maiņa. Protams, šobrīd jānovērtē kā notiek vispārējā bērna augšana un attīstība, svara dinamika, labsajūta.
Ja neizdodas šo situāciju atrisināt ar ģimenes ārstu, ieplānojiet vizīti pie bērnu gastroenterologa. Gastro centrā konsultē dr. I. Daugule.
Cieņā, Irita Roderte


Jautājums: Labdien! Vēlos uzzināt,vai pirms gastroskopijas izmeklējuma ir jādzer Eskadra,ko lietoju regulāri šobrīd 2 reizes dienā? Un vai var dzert zāles pret asinsspiedienu Prestarium 2.5mg, ko dzeru rītos. Pieļauju,ka kaut kāds uztraukums būs un spiediens parasti paceļas. Sie jautājumi attiecas uz izmeklējuma dienu.

Atbilde: Ja situācija atļauj, Escadru ieteicams noteikti atcelt pirms gastroskopijas izmeklējuma (pēc iespējas vairāk dienas, īpaši, ja nepieciešams precizēt Helikobaktēriju infekciju).
Uz izmeklējumu jāierodas tukšā dūšā, neko nedzert vismaz četras stundas pirms izmeklējuma. Attiecīgi, atkarībā no plānotā izmeklējuma laika, Jūs asinsspiediena medikamentu iedzeriet vakarā vai agri no rīta pēc pamošanās, vai no rīta izsūkājiet zem mēles. Cieņā, Irita Roderte


Jautājums: Labdien! Manam dēlam ir 6 ar pus gadu un pēdējos dažus mēnešus viņš sūdzas par atraugām ar vēmeklīšiem pēc katras ēdienreizes, par ko liecina arī vēmekļu smaka no mutes. Pēc ģimenes ārsta nosūtījuma esam veikuši vēdera dobuma US, bet nekādas novirzes no normas nav rastas. Vēmeklīšu atraudziņas kļūst aizvien biežāk, kas rada diskomfortu bērnam un nelabu elpu. Dažreiz ēdiens tiek par strauju apēsts, bet bieži vien kontrolēju, lai ēdot bērns nesteidzas, bet atraudziņas vienalga uznāk. Pie kāda speciālista mums vajadzētu vērsties un kādas analīzes veikt?

Atbilde: Šajā gadījumā problēmu nevar atrisināt ar neklātienes konsultāciju. Vislabāk ieplānot vizīti pie bērnu gastroenterologa, kurš ieteiks, kā šai situācijai rast risinājumu un nozīmēs nepieciešamos izmeklējumus!
Cieņā, Irita Roderte


15.11.2016.g.


Jautājums: Labdien, Meitiņai 3,5 gadi. 2015.gada maijā veiktas IgG4 analīzes - tāpēc nelietojam vairs piena un kviešu produktus, 2016.gada maijā IgG4 analīzes - pēc kurām tikai piena produktu aizliegums. No 2016.gada septembra bērnam parādās pastiprināti šķidras fēces. Smekta, enerols nepalīdz. Oktobrī daktere izraksta kreonu, atļauj sviestu lietot. Fēču analīzēs pēc divu nedēļu kreona lietošanas ir konstatēta jodofilā mikroflora++; neitrālie tauki+; taukskābes +; ziepes++. Fēces gaišu brūnas, putrveida. Kādi izmeklējumi būtu jāveic, lai saprastu, kas ir par cēloni uztura nepārstrādei. Pie kādiem jūsu centra ārstiem būtu vispirms jādodās?

Atbilde: Jāsaka, ka trūkst informācija par laiku pirms 2015. gada, kas bija par iemeslu veikt šādus izmeklējumus. Nozīme ir dzimšanas datiem un pirmā dzīves gada notikumiem - ēšanas paradumiem, uztura panesamībai, arī vecāku veselības stāvoklim .
Reizēm pēkšņa veselības problēmu rašanās ar gremošanas traucējumiem ( ēdiena sašķelšanas un uzsūkšanās traucējumiem) var būt pēc pārsliemotas vīrusu vai bakteriālas infekcijas, radot izmaiņas imūnās sistēmas regulācijā.
Svarīgi, vai bez šķidras vēdera izejas konsistences ir citas pavadošas sūdzības. Būtiski, kāda ir bērna augšana un attīstība, svara dinamika šajā laikā.
Par detalizētiem izmeklējumiem ieteiktu konsutlēties ar Gastro centra bērnu gastroenterologu Ilvu Dauguli.
Cieņā, Irita Roderte


Jautājums: Labdien! 2013.gadā ir konstatēts hronisks gastrits un ari heliobakterija tika konstatēta. Vai ir nepieciešams lietot medikamentus heliobakterijas ārstēšanai? Ģimenes ārsts ir norādījis, ka heliobakteriju ir nepieciešams ārstēt tad, ja tiek konstatēta kuņģa čūla. Paldies! Ar cieņu, ...

Atbilde: Ne visiem cilvēkiem, kuriem tiek diagnosticēta Helikobaktēriju infekcija ir jāveic tās ārstēšana. Tomēr kuņģa čūla nav vienīgā situācija, kad ir nepieciešams ārstēt Helikobaktēriju infekciju. Lai izšķirtos par Helicobaktēriju ārstēšanu, jāņem vērā detalizēta informācija - vai ir nepieciešamība regulāri lietot pretsāpju/ pretiekaisuma medikamentus, vai tuviem ģimenes locekļiem ir kuņģa slimības, vai Jums ikdienā ir sūdzības par gremošanas traucējumiem, detalizēta informācija par gastrītu ( iekaisuma aktivitāte, atrofija, metaplāzija), ko var iegūt, ņemot biopsijas gastroskopijas laikā. Ja nevariet šo jautājumu atrisināt ar ģimenes ārstu, ieteiktu ieplānot vizīti pie gastroenterologa.
Cieņā, Irita Roderte


Jautājums: Labdien! Mana problēma sākās 2013. gada nogalē - dedzinoša sajūta barības vadā un izsalkuma sajūta. Kad paēdu palika labāk, bet īslaicīgi. 2014. g. sākumā tika uztaisīta videoezofagogastroduodendoskopija, tās rezultāts sekojošs: Barības vads brīvi caurejams. \"Z\" līnija 2cm virs diafragmas iežmaugas. Kardija neslēdzas. Kuņģa pārskats labs. Gļotezers ar žulti. Tonuss normāls. Gļotāda korpusā, fundusā elastīga, hiperimēta. Kroku reljefs saglabāts. Antruma gļotāda elastīga, hiperimēta. Bulbus duodeni gļotāda hiperimēta, elastīga. Postbulāra daļa bez īpatnībām. Slēdziens: Žults atvilnis kuņģī. Helicobacter pylori tests negatīvs. Tika lietots Nolplaza 20mg un Ursofalk - palika labāk, bet tiklīdz pārstāj lietot zāles simptomi atgriežas. Šogad pavasarī bija saasinājusies problēma dedzināšana barības vadā stiprāka, izsalkuma sajūta, no rīta pamostoties rūgtuma sajūta mutē, balts aplikums uz mēles, slikta elpa, apsārtis kakls, diskomforta sajūta. Biju pie speciālista, izrakstīja Nolplaza 40mg uz mēnesi. Kamēr lietoju zāles bija mazinājusies dedzināšana, bet pēc mēneša atkal atsākās. Šobrīd visu laiku ir viegla diskomforta sajūta barības vadā un mutes dobumā (sausa mute), viegla dedzināšana, slikta elpa, aplikums uz mēles. Vai man būtu jāveic atkārtota endoskopija? Kāds varētu būt šo problēmu iemesls, un kā to varētu izārstēt. Lietojot Nolplaza tiek daļēji novērsta dedzināšanas sajūta. Vai vispār ir iespējams no šīm kaitēm izārstēties?

Atbilde: Jūs precīzi raksturojāt situāciju - problēma ir gastroezofageālā atviļņa slimība. Tā ir hroniski noritoša slimība, turklāt Jums ir neliela barības vada atveres trūce. Kā jebkuras hroniskas slimības gadījumā, svarīgi ir kontrolēt stāvokli un nepieļaut situācijas pasliktināšanos. Pēc rakstītā var saprast, ka sūdzības jau pasen, ir līdzīgas kā 2013.g. Principā 2014 g. endoskopija ir bijusi pietiekama un problēma ir noteikta. Pēc Jūsu sniegtās informācijas nav obligāti jāveic atkārota endoskopija (ja vien nav jaunas, agrāk nebijušas sūdzības).
Ārstēšanas mērķis šīs slimības gadījumā ir kontrolēt sūdzības, nepieļaut pašsajūtas pasliktināšanos, sarežģījumu attīstīšanos. Rakstāt, ka zāles dod uzlabojumu, tādēļ droši jāturpina ārstēšanās, tikai jāpiemeklē optimālā deva, kas slimību pilnībā kontrolē. Cerēt, ka varēsiet būt mazāk atkarīgs no medikamentiem var situācijā, ja mainiet savu dzīves veidu, ēšanas un dzīves ritma paradumus.
Cieņā, Irita Roderte


Jautājums: Labdien, man pēdējo divu nedēļu laikā ir radusies problēma, barības vadā , apmēram kur ir kakla bedrīte, itkā iesprūdusi kapsula vai tablete, bet reāli tā nav, bet sajūta tāda ir jau vairākas nedēļas.Ēdot sevišķi netraucē, bet pēc tam ir tāda sajūta ka tas ēdiena kamols ļoti ļēni virzās uz kunģi un rada plēsošas sajūtas barības vadā.Vēlētos uzzināt pie kāda speciālista vajadzētu griezties, vai šī ir gastroenterologa kompetence?

Atbilde: Jūs pārliecinoši aprakstiet "globus" - funkcionālu barības vada traucējumu, kad emocionāli, ar psihi asociēti apstākļi rada fiziski jūtamas izpausmes. Ieteiktu aprunāties ar psihoterapeitu vai saprotošu psihiatru, vai citu kompetentu uzticamības personu. Savukārt, lai izslēgtu barības vada strukturālas izmaiņas, jāveic endoskopija.
Cieņā, Irita Roderte


14.11.2016.g.


Jautājums: Labdien! Dakter, jau ilgtošu laiku (gads vai ilgāk) moka vēdera uzpūšanas pēc katras ēšanas un arī tukšā dūšā, pārmērīga gāzu uzkrāšanas.. Tas viss ļoti traucē un samazina dzīves kvalitāti. Simptomātiski ārstēju šo stāvokli ar Meteoospasmyl, Espumisan, Simetigast, Antiflat. Bet labāk nepaliek, vai tikai īslaicīgi dienas laikā. Šīs zāles nedrīkst lietot tik ilgstoši? Tas var pasliktināt slimības gaitu?

Atbilde: Simetikonu saturoši preparāti ir droši lietojami ilgstoši. Bet situācijā, kad netiek panākts apmierinošs rezultāts, ieteiktu Jums ieplānot vizīti pie gastroenterologa, lai detalizēti pārrunātu Jūsu individuālo situāciju un rastu labāku risinājumu.
Cieņā, Irita Roderte


Jautājums: Labdien. Man ir veikta gan augšējā,gan apakšējā endoskopija. Kolonoskopijas laikā tika atrasts un likvidēts polips. Šī procedūra tika veikta pirms 2 gadiem. Joprojām jūtu diskomfortu vēderā(zarnās)burkšķ,burbuļo,fēcēm pārsvarā gļotu piejaukums,vārdu sakot tas viss ieteikmē manu dzīves kvalitāti. Ko varētu darīt,lai šos simptomus mazinātu?Vai endoskopiju nevajadzētu veikt atkārtoti? Jau iepriekš,paldies

Atbilde: Komentārs par polipu - nozīme ir polipa morfoloģiskajam raksturojumam. No tā atkarīgs, kad nepieciešams plānot kontroles kolonoskopiju.
Viens neliels polips resnā zarnā nevar būt par iemeslu sūdzībām, kuras esat aprakstījusi.
Pēc sniegtās informācijas , var saprast , ka sūdzības ir ilgstoši. Šajā situācijā vērts rūpīgi izanalizēt darba- atpūtas ritmu, ēšanas paradumus un fiziskās aktivitātes paradumus. Jābūt arī pārliecībai, ka izslēgti citu orgānu darbības traucējumi, kas ietekmē zarnu uzvedību ( vairogdziedzeris, glikozes vielmaiņa, ginekoloģisko orgānu funkcija)
Ir vairāki medikamenti, kas mazina diskomfortu vēderā. Jums piemērotāko risinājumu ieteiks gastroenterologs vizītes laikā.
Cieņā, Irita Roderte


Jautājums: Labdien, man ir 51 gads. Paēdot rodas smaguma sajūta vēderā, biežas atraugas- bet nekādu sāpju nav. Naktī gulēt uz sāniem vai uz vēdera ir grūti- ir sajūta, kā pēc smagas maltītes. No rīta pamostoties atkal šī smaguma sajūta. Vēdera izeja normāla. Dienas laikā, ja neēd viss ir normāli. Kas man būtu jādara? Man ir nosūtījums uz FGS. Kur to varu izdarīt un vai var ar narkozi, cik tas maksā? Paldies

Atbilde: Es Jums noteikti ieteiktu veikt augšējo endoskopiju. Ar šo izmeklējumu tiek apskatīts barības vads, kuņģis un divpadsmitpirktu zarna, to iekšējais slānis (gļotāda) un diagnosticētas iespējamas strukturālas izmaiņas, kas var būt par iemeslu Jūsu sūdzībām. Jums jau ir nosūtījums uz šo izmeklējumu.
Šo izmeklējumu veic lielākajos medicīnas centros un klīnikās. Gremošanas slimību centrā "Gastro" šo izmeklējumu veic ar narkozi. Izmeklējuma izmaksas veido vairāku pozīciju summa - apskate ar endoskopu, narkoze, gļotādas paraugu paņemšana un to morfoloģiska izmeklēšana. Pacienta maksājums ir atkarīga, vai to veic valsts finansējuma ietvaros vai ārpus tā. Lai uzzinātu precīzi par izmekļējuma veikšanas iespējām "Gastro" centrā, lūdzu zvaniet pa tel. + 371 66901212, + 371 26535389.
Cieņā, Irita Roderte


Jautājums: Labdien! Kādus 4 gadus atpakaļ veicu tā saucamo kobras rīšanu zem narkozes, jo bija visu laiku dedzināšana kuņģī. Atklāja Helikobakterīju. Ģimenes ārsts izrakstija zāles kuras izdzēru. Patreiz nu jau kādus četrus mēnešus sāp kuņģis un ir nelaba dūša.ĢIMENES ārste izrakstija zāles kuras izdzēru vienu brīdi bija normāli, bet nu atkal sāp, Biju uz ultrasonogrāfiju tur viss kārtībā. Vai man atkārtoti iziet Kobras rīšanu??? Vai kādas analīzes būtu jāveic???? Liels Paldies par atbildi jau iepriekš... Gribēju vēl piebilst ka 5 mēnešus atpakaļ ievietoju hormonālo spirāli Mirena, vai varētu no tās buut kādas blakusparādības????

Atbilde: Hormonālā stāvokļa izmaiņas noteikti ietekmē sievietes vispārējo pašsajūtu un gremošanas orgānu darbību.
Gastro centrā ir iespējams veikt elptestu, ar kuru var noteikt, vai esiet veiksmīgi izārstējusi Helicobaktērijas infekciju.
Ja pašreizējās sūdzības ir kas jauns, agrāk nebijis , tad ieteicams veikt augšējo endoskopiju (Jūs to sauciet par kobras rīšanu). Būtu jānokontrolē hemoglobīna līmenis asinīs, aknu funkcionālie rādītāji - ALAT, ASAT, Bi, glikoze, CRO, urīna analīze.
Cieņā, Irita Roderte


27.04.2016.g


Jautājums: Labdien!!! Vai ingvera tēja var izraisīt refluksu un gastrītu? Agrāk nebija problēmu ar gremosanas traktu. Nolēmu tievēt un intensīvi palietoju 2 dienas ingvera tēju...sākās dedzināšana....sāka pūst vēderu un vilkt nabas rajonā... Tika veikta rentgenoskopija...secinājums...Gastroezofagināls reflukss un gastrits ar pastiprinātu sekrēciju.Omeprazols un motillium ir zāles ar kurām arstējos.Ir labāk. Vai šāda arstēsana ir pietiekama? Vai pietiek ar rentgenoskopijas izmeklējumu izmeklējumu? Ir paniskas bailes no gastroskopijas.Vai tiešām vainīga ingvera tēja?

Atbilde: Ingvera tēju parasti nemin kā refluksu veicinošu tēju, ir pat pētījumi, kas uzrāda kuņģa zarnu traktu simpomus mazinošs efektus. Iespējams, lietojāt tēju pārāk "intensīvi" kombinācijā ar diētu. Bez tam, ja tā ir " tievēšanas tēja", varbūt tur klāt ir vēl kāds veselību ietekmējošs līdzeklis.
Lietotie medikamenti refluksa slimībai ir pietiekoši, it sevišķi, ja simpotomi mazinās.
Ja sūdzības neturpinās, varat endoskopiju neveikt. Ja simptomi atkārtojas, tad gan vajadzētu veikt endoskopiju.
Ar Cieņu, Ilva Daugule.


Jautājums: Labdien! Jau labu laiku mokos ar spiedošu sajūtu krūšu apvidū, reizēm ar karstuma sajūtu kaklā. No rītiem, pirms brokastīm ir sāpoša sajūta saules pinuma rajonā- virs nabas. ļoti pūšas vēders, ir sāpes vēderā.Bieži cietu vēdera izeju nomaina ļoti šķidra vēdera izeja. Regulāri mokos ar gāzu uzkrāšanos. Daktere ir izrakstījusi zāles kuņģa skābuma regulēšanai, zarnu kairinātam zarnu sindromam, barības šķelšanai. Taču nekādu izmaiņu nav.

Atbilde: Labdien. No rakstītā izskatās, ka Jums ir kairinātu zarnu sindroms, kas ir ar stresu saistīta slimība.
Tomēr svarīgi ar ārstu noskaidrot, vai nav kādi brīdinoši simptomi - asins piejaukums vēdera izejai, anēmija u.c.; jāveic arī dažas analīzes, kā arī ar ārstu jāizrunā papildus izmeklējumu veikšanas nepieciešamība - endoskopija , ultrasonoskopija.
Ja brīdinošu simptomu nav un analīzes ir neizmainītas, svarīgi izprast un akceptēt faktu, ka simptomus rada uztraukumi, kā arī mēģināt saprast simptomu psihoemocionālos cēloņus.
Šādos gadījumos varētu ieteikt arī herbālus (augu izcelsmes) līdzekļus funkcionāliem gastrointestināiem traucējumiem.
Ar Cieņu, Ilva Daugule.


Jautājums: Labdien! USG man vakar atklāja žultspūšļa atradni ( plāna siena, anehogēnu saturu, piesienas hiperehogēns veidojums bez akustiskās ēnas-polips 0,48 cm)Kas man būtu tālāk jādara? Nekādu sūdzību nav. Kā zināt,no kādām šūnām sastāv šis polips, vai nevar malignizēties? Varbūt jāmaina ēšanas paradumi? Kad jāveic kontrole? Citi vēdera orgāni USG apskatē bez patoloģijas. Būšu pateicīga par atbildi.

Atbilde: Žultspūšļa polips parasti ir labdabīgs veidojums. Ja nav nekādu simptomu, jāveic tikai ultrasonoskopijas kontrole (kā ieteicis ārsts sonoskopists, bet parasti reizi gadā).
Precīzi pateikt no kādām šūnām polips veidots pēc sonoskopiskās atrades nevar.
Ja polips nepalielinās, tad to parasti neizņem, bet vispiemērotāko taktiku Jūsu gadījumā Jums varētu izskaidrot ķirurgs.
Zinātniski pamatotu rekomendāciju par diētas lomu polipu gadījumā nav, bet ir pētījumi, kas rāda, ka polipi veidojas biežāk pacientiem ar aptaukošanos un virssvaru.
Ar Cieņu, Ilva Daugule.


Jautājums: Labdien! Vai helikobaktērijas infekcijai ir raksturīgas mikrofloras/gļotādas izmaiņas organismā (man ir ilgstoši (2,5 mēn.) izdalījumi no maksts, bet sēnītes nav atrastas, uztriepes analīzes - labas, kā arī ir izdalījumi no acīm un ne viens, ne otrs nepadodas ārstēšanai ar ginekologa un acu ārsta palīdzību) vai varbūt ir gluži otrādi - izmainoties mikroflorai, var aktivizēties šī baktērija? Vai manā gadījumā ir iemesls ņemt analīzes uz helikobaktēriju un pie kāda speciālista būtu jākonsultējas? Jau iepriekš - paldies!

Atbilde: Domāju, ka Helikobaktērija šajā gadījumā nebūs pie vainas, nav iemesla ņemt analīzes.
Vajadzētu tomēr konsultēties pie ginekologa (jāpastāsta ginekologam arī par acu simptomiem), iemesli var būt gan cita infekcija, gan disbakterioze.
Ar Cieņu, Ilva Daugule.


Jautājums: Labdien! Mana meita bija uz konsultāciju pie V.V, kā arī veica EDGS/672/GIF-H180/2105671,slēdziens kardijas mazspēja.NiecīgasGE refluksa pazīmes.Hiperēmiska gastropātija 29.02.2016 Gala rezultātā analīzes uzrādīja arī HELICOBACTER PYLORI,žāles izdzēra,visu ko lika dara,bet labāk nav. KO IESĀKT?KO IESAKĀT? Galva ir dulla,vēders brīžam pūšas,ir atviļņi un slikta pašsajūta,ir ļoti nogurusi. PALDIES

Atbilde: No rakstītā izskatās, ka meitenei ir vairāk ar stresu sasitīti funkcionāli gremošanas traucējumi.
Šādos gadījumos svarīgi ar ārstu noskaidrot, vai nav kādi brīdinoši simptomi - asins piejaukums vēdera izejai, anēmija. Nav skaidrs, ko nozīmē tādi simptomi kā dulla galva, nogurums - šie varētu būt brīdinoši simptomi, kas jāpārrunā ar ārstu.
Būtu jāveic arī dažas analīzes (iespējams, ārsts visu nepieciešamo jau veicis).
Ja brīdinošu simptomu nav un analīzes ir neizmainītas, svarīgi izprast un akceptēt faktu, ka simptomus rada uztraukumi, kā arī mēģināt saprast simptomu psihoemocionālos cēloņus.
Šādos gadījumos varētu ieteikt arī herbālus (augu izcelsmes) līdzekļus funkcionāliem gastrointestināiem traucējumiem.
Ar Cieņu, Ilva Daugule.


Jautājums: Labdien! Nevaru samierināties ar to,ka nepaliek labāk.GERS Kardija nenoslēdzas,visu daram kā ārsts lika,diēta,gulēšana,ēšana,bet nekā,cik ilgi tā jāmocās?

Atbilde: Pirmkārt, vajadzētu pārdomāt, kad dedzināšana parādās - pēc ēšanas, gulēšanas laikā, varbūt pēc kādām nodarbībām? Tas palīdzētu saprast, kādi faktori svarīgākie Jūsu gadījumā, kādiem faktoriem vairāk jāpievēreš uzmanība.
Vēlreiz jāpārdomā slimību veicinošos faktorus: normāls uzturs (vai ēdat brokastis, pusdienas (vai nav tikai t.s. fast-food).
Kā saprotu, diētas principi Jums ir zināmi (ēst biežāk, mazākām porcijām; izslēgt gāzētus dzērienus, kafiju, kofeīnu saturošus dzērienus, piparmētru tēja, taukainus, asus ēdienus).

  • biežākās diētas kļūdas - gāzēti dzērieni, kofeīnu saturoši dzērieni, piparmētru tēja.
  • Jāpievērš arī uzmanība ēdieniem, pēc kuriem parādās dedzināšana. Dažiem pacientiem biežāk dedzina, piemēram, pēc zaļās tējas.

Ar ārstu jāpārrunā medikamentu lietošana, iespējams, koriģējot devu (palielinot), vai arī lietošanu samērojot ar dedzināšanas biežumu (ja dedzina naktī - jāieto uz nakti).
Medimanetu lietošanas rezultātā vajadzētu novērst dedzināšanu, bet pēc tam diētas un dzīves ritma īpatnības, kā arī veselīgi uztura principi jāievēro pastāvīgi.
Ar Cieņu, Ilva Daugule.


Jautājums: Labdien. Ārsta slēdziens - Mēreni aktīva proktosigmoidīta aina. Kas būtu nepieciešams tālāk darīt, lai šo slimību izārstētu.Paldies.

Atbilde: Proktosigmoidīta cēloņi un līdz ar to arī ārstēšana var būt dažādi, jākonsultējas ar ārstu, kas izvērtēs gan simptomus, gan pārējos izmeklējumus.
Ar Cieņu, Ilva Daugule.


Jautājums: Labdien.Manas problemas sakas no jauna gada kunga dedzinasana ar medikamentiem mazliet mazinajas bet tad nodevu analizes un ir paaugstinata amilaze dzeru mezym forte ,nolpaza,omeprazolu nan nepalidz.uztaisiju CT- vederdobumam viss kartiba.Bet amilaze ik pec laika paaugstinas un saumigi dedzina kungi pat ar visu nolpazu.iesakit ko darit.pie gatroentereloga jau biju.

Atbilde: Izskatās, ka Jums galvenā problēma ir atviļņa slimība, kas sasitīta ar dedzināšanu.
Pirmkārt, vajadzētu pārdomāt slimību veicinošos faktorus: normāls uzturs (vai ēdat brokastis, pusdienas (vai nav tikai t.s. fast-food)), kad vairāk dedzināšana - pēc vai pirms ēšanas, pie gulēšanas. Tad varētu saprast, kādiem faktoriem vairāk jāpievēreš uzmanība.
Būtu jāievēro šādi nosacījumi:

  • ēst biežāk, mazākām porcijām;
  • biežākās dietas kļūdas - gāzēti dzērieni, kafija, kofeīnu saturoši dzērieni, piparmētru tēja, taukaini, asi ēdieni. Šos ēdienus/dzēreinus vajadzētu izslēgt.
  • Jāpievērš arī uzmanība ēdieniem, pēc kuriem parādās dedzināšana. Dažiem pacientiem biežāk dedzina, piemēram, pēc zaļās tējas.
  • gulēšana ar paceltu gultas galvgali (ja dzedzina naktīs).

Ar ārstu jāpārrunā medikamentu lietošana, iespējams, koriģējot devu (palielinot), vai arī lietošanu samērojot ar dedzināšanas biežumu (ja dedzina naktī - jāieto uz nakti).
Ja nav veikta endoskopija - vajadzētu veikt kuņģa endoskopiju, lai izslēgtu slimības, kas saistīta ar paaugstinātu skābes produkciju.
Ja amilāze paaugstināta nedaudz, tas varētu būt saistīts ar uztura kļūdām (pārēšanās), amilāzes līmeni var ietekmēt arī medikamenti - piem., perorālie kontraceptīvie līdzekļi, iespējams, arī panotoprazols.
Ar Cieņu, Ilva Daugule.


21.04.2016.g


Jautājums: Labdien! Rudenī sāka šad tad iesāpēties labajā sānā. Devos pie ginekologa, viss kārtībā. Tad sāpes (ļoti nelielas,pat grūti nosaukt par sāpēm) sāka migrēt- ik pa brīdim šur tur, lielākoties guļot vai sēžot, kustoties nē.Ir dienas, kad nesāp nemaz,biežākas pirms menstruācijām vai pēc fiziskas slodzes. Veica vēdera ultrasonogrāfiju, viss labi, visas analīzes -norma, fēcēs slēptu asiņu nav. Daktere teica, ka tas no muguras diska trūces, kura tika gan izoperēta pirms dažiem gadiem. Paralēli pūšas vēders, vēdera izeja katru rītu, bet ļoti mīksta.Šad tad dedzināšana kuņģī. Regulāri lietoju zāles Emzok, kur kā blakusparādības minētas sāpes vēderā un zarnu darbības traucējumi. Tomēr nesaprotu, kas notiek! Paldies!

Atbilde: Labdien. Ja vēdera pūšanās un vēdera izejas izmaiņas ir jau ilgstoši, tad to varētu saistīt ar kairinātu zarnu sindromu (ar stresu saistīta slimība). Ja simptomi parādījušies pēc medikamenta (Emzok) lietošanas uzsākšanas, tad drīzāk jādomā par zāļu blakusparādību.
Migrējošas sāpes gan nav raksturīgas kuņģa zarnu trakta slimībām, bet izskatās, ka varētu būt saistītas ar zāļu lietošanu vai citas sistēmas slimību.
Domāju, ka vajadzētu šo izrunāt ar ārstu, kas izrakstījis Emzok.
Ar Cieņu, Ilva Daugule.


21.03.2016.g


Jautājums: Vairākus gadus atpakaļ virām kungi bija operācijā, pēc operācijas visus šos gadus viss bija labi, bet šogad sakas ar to ka, ka viņš nevar daudz ieēst, pēc ēšanas ir slikta dūša. Bijām pie ārsta izrakstīja zāles \'Nolpaza\' un \'Cerucal\' tāpat izrakstīja nosūtījumu uz fibroskopiju, bet fibroskopija ir pēc 2 mēnešiem, vai mēs varam tik ilgi gaidīt?

Atbilde: Zinot pacienta sūdzības, saslimšanu vēsturi un blakus saslimšanas, ģimenes ārsts izlemj kādus izmeklējumus un cik ātri ir nepieciešams veikt katram pacientam.
Neatliekamos gadījumos ģimenes ārsts pacientu nosūtīta tālākai izmeklēšanai un ārstēšanai uz slimnīcu.
Ja ģimenes ārsts ir nolēmis ka pacientam ir nepieciešama ambulatora izmeklēšana un uz nosūtījuma ir norādījis “Cito”, “Tālākie”, “DNL”, “Gravida”, tad pacientus mūsu centrā uz izmeklējumiem pieraksta 2 nedēļu laikā.
Pārējiem ambulatoriem pacientiem ar ģimenes ārsta nosūtījumu uz valsts apmaksātiem gremošanas trakta izmeklējumiem ir jāpierakstās rindā. Parasti rindā ir jāgaida 2-3 mēneši.
Lūdzu, konsultējieties ar savu ģimenes ārstu vai Jūsu vīrs var gaidīt rindā 2 mēnešus līdz gastroskopijas izmeklējumam vai viņam ir nepieciešams veikt izmeklējumu ātrāk ambulatoros apstākļos (2 nedēļu laikā) ar attiecīgi noformētu nosūtījumu. Iespējams, ka ģimenes ārsts nolems, ka Jūsu vīrs ir jānosūta uz slimnīcu tālākai izmeklēšanai un ārstēšanai.
Ar Cieņu, Indra Gulbe


18.03.2016.g.


Jautājums: Sveicināti! Man jautājums ir vai intensīvi nodarbojoties ar sporti ir veselīgi aizstāt maltīti ar sporta uzturu, pulveru kokteiļiem un tādām lietām. Vai tad nenodara kaitējumu veselībai un orgāniem?

Atbilde: Uztura bagātinātāji ir pārtikas produkti, kuri paredzēti parastā uztura papildināšanai.
Ar uztura bagātinātājiem nevar aizvietot īstu ēdienreizi.
Visas nepieciešamās uzturvielas, minerālvielas, vitamīnus un makroelementus var uzņemt ar uzturu, lietojot daudzveidīgus pārtikas produktus, augļus un dārzeņus. Tāpēc pirms uztura bagātinātāju lietošanas jāizvērtē, kādi ir Jūsu esošie uztura paradumi, vai uzturs ir pilnvērtīgs, sabalansēts un vai ar izturu tiek uzņemtas visas nepieciešamās uzturvielas, vitamīni un mikroelementi. Iespējams, ka Jums ir jāmaina savi uztura paradumi un uztura bagātinātāji nebūs jālieto.
Uztura bagātinātāji var būt toksiski un izraisīt nevēlamas blakus parādības.
Latvijā atļauts izplatīt tikai Pārtikas un veterinārajā dienestā reģistrētus uztura bagātinātājus, tāpēc pirms uztura bagātinātāja iegādes jāpārliecinās, vai tas ir reģistrēts Pārtikas un veterinārā dienesta uztura bagātinātāju reģistrā.
Pirms uzsākt jebkādu uztura bagātinātāju lietošanu, ieteikti Jums konsultēties ar ārstu. Bez ārsta uzraudzības un ieteikumiem tos nekādā gadījumā nevajadzētu lietot cilvēkiem ar aknu un nieru darbības traucējumiem, kā arī ar vielmaiņas problēmām.
Ar Cieņu, Indra Gulbe


15.03.2016.g.


Jautājums: Labdien! Sāpes pakrūtes centrā 4 mēneši, sēžu uz diētas, sāpes tukšā dūšā no rīta, sākot no 3.oo bija īslaicīgas, asas, spiedošas, bet tagad gadās 2-3 stundas, palīdz nitroglicerīns, baidos, ka varbūt sirds problēma, izmeklējumi neapstiprina, bet ir problēma ar augstu asinsspiedienu, lietoju medikamentus regulāri. Endoskopiskā diagnoze: Mēreni aktīva B gastropātija. GERS A. Ģimenes ārsts izrakstīja omeprazolu 3 mēn. lietoju. Spiedošā sajūta saglabājas asas sāpes pēc 5.oo arī atkārtojas. Ko ieteiktu man darīt?!? Kādas zāles lietot, atbilstoši diagnozei?!? Lūdzu palīdziet.

Atbilde: Labdien. Mērenas aktivitātes gastrīts un GEAS ar “A” pakāpes refluksa ezofagītu nebūs iemesls Jūsu aprakstītajām sāpēm kuņģī. Omeprazols ir skābes sekrēciju samazinošs medikaments, kas tiek standartā nozīmēts GEAS terapijā.
Jums ir jākonsultējas gan ar kardiologu, gan gastroenterologu, lai atrastu sāpju iemeslu un varētu to ārstēt. Akūtas sāpju lēkmes gadījumā ir jāsauc neatliekama medicīniskā palīdzība.
Ar Cieņu, Indra Gulbe


Jautājums: Labdien! Vai augšējo endoskopiju pie jums iespējams veikt tā, lai pacients nejūt neko izmeklējuma laikā. Dzīves laikā augšējā endoskopija man veikta 5x, vienmēr tika iepūsts kaut kas kaklā. Vairs nevēlos izmeklējumu veikt šādā veidā, ir ļoti nepatīkamas sajūtas. Vai ir lietderīgi veikt atkārtotu izmeklējumu, ja iepriekšējais bijis pirms 3 gadiem. Ģimenes ārste saka, ka jāveic, jo sūdzības man saglabāja, periodiski ir kunģa dedzinšana un sāpes, ar visu to, ka regulāri lietoju omeprazolu vai tam līdzīgus preparātus. Iepriekšējos izmeklējumos izrakstā vienmēr minēts hronisks gastrīts. Paldies!

Atbilde: Labdien: Mūsu centrā visas endoskopiskās izmeklēšanas parasti veic īslaicīgā narkozē.
Tā kā, neskatoties uz saņemto terapiju, Jums joprojām ir sūdzības par sāpēm un dedzināšanu, tad es ieteiktu Jums konsultēties ar gastroentrologu par tālāko izmeklējumu un ārstēšanas taktiku. Gastroenterologs kā speciālists varēs vislabāk izvērtēt vai Jums ir nepieciešama atkārtota augšējo gremošanas orgānu endoskopiska izmeklēšana. Uz konsultāciju vēlams ņemt līdzi iepriekš veikto izmeklējumu rezultātus (ieskaitot histoloģiju atbildes).
Ar Cieņu, Indra Gulbe


Jautājums: Labdien. Meitai ir šāda problēma. Kādus divus mēnešus ir tāda sajūta kaklā it kā būtu kunkulis un visu laiku gribas norīt, bet norīt jau nevar .Citu dienu sajūta ir neciešama, citu nav tik traki. Dedzināšanas sajūtas nav ,tiek lietoti skābes samazinoši preparāti ,bet tas neko nemaina. Ar ko tas varētu būt saistīts? Pie kāda daktera doties un kādus izmeklējumus veikt? Vai būtu jādodas pie LORA vai gastroenterologa? Paldies.

Atbilde: Labdien: Kamola jeb spiediena sajūtu kaklā parasti izraisa barības vada vai elpceļu muskuļu spazmas un visbiežāk problēma ir saistīta ar stresu un nervozitāti.
Taču iemesls kamola sajūtai kaklā var būt arī dažādu orgānu saslimšanas, piem. vairogdziedzera, elpošanas orgānu, gremošanas orgānu, neiroloģiskas u.c. slimības.
Vienmēr svarīgi zināt, kādos apstākļos un tieši kurā kakla vietā spiediena sajūta rodas, cik ilgi saglabājas, ar ko slimots iepriekš, vai ir blakus slimības.
Nezinot pacienta raksturu, dzīvesveidu, blakus saslimšanas, kā arī neredzot pacientu, nepatīkamās sajūtas iemeslu nav iespējams noteikt.
Ieteiktu Jūsu meitai iet pie ģimenes ārsta, kurš noteiks precīzu izmeklēšanas un ārstēšanas plānu un, ja būs nepieciešams, nosūtīs Jūsu meitu pie speciālistiem uz konsultācijām.
Ar Cieņu, Indra Gulbe


Jautājums: Labdien! manai mazmeitai 2 g un 2 mēn., mums ir ļoti lielas problēmas pakakāt, čurā podā pati, pat pa nakti ceļas! Ka tikko sākas spazmas uz kakāšanu sāk raudāt, pielec no poda, spiež ciet kājas, ar skandālu turam uz rokām un palīdzam viņai, pat ar pirkstiem jāspiež, jo kaka ir cieta un briesmīgi resna, ne priekš bērna... devām forlax, duphalax (gandrīz gadu, bet nu jau cik var), kad staigāja pamperī vēl pati kaut kā kakāja, tagad bez pampera, un katru kakāšanas reizi redzot viņas mokas raud visa ģimene, ēda žāvētās plūmes, k. bija mīkstāka! Piena prod. dodam minimāli! Ko mums darīt, pie kura daktera iet? Esam izmocīti un sabijušies. palīdziet mums lūdzu! Paldies.

Atbilde: Pēc aprakstītajām sūdzībām Jūsu mazbērnam ir hroniski aizcietējumi. Aizcietējumi ir izplatīta problēma bērnu vecumā. Pēc dažādu pētījumu datiem ar aizcietējumiem ir saskarušies no 0.7 līdz 40 % visu bērnu.
Bērnu vecumā bērniem visbiežāk ir funkcionālas izcelsmes aizcietējumi. Kā iemesli tam varētu būt, piem., diētas kļūdas, psihoemocionāli pārdzīvojumi, fizisku aktivitāšu trūkums u.c.
Ļoti reti aizcietējumu iemesls ir zarnu slimības vai kāda no esošām blakus saslimšanām.
Jums noteikti ir jāapmeklē bērnu gastroenterologs! Tikai ārsts speciālists varēs palīdzēt saprastu kāds iemesls ir Jūsu mazbērna kūtrajai vēdera izejai un ieteiks labāko risinājumu kā likvidēt aizcietējumus
Ar Cieņu, Indra Gulbe


11.03.2016.g.


Jautājums: Labdien! Ja ir slēdziens GEAS: distāls \"A\" pakāpes ezofagīts, kas būtu nepieciešams tālāk darīt, lai šo slimību izārstētu?

Atbilde: Labdien,
GEAS (gastroezofagiālā atviļņa slimības) galvenais iemesls ir kuņģa skābā satura ieplūšana barības vadā. Kuņģa skābais saturs kairina barības vada gļotādu un var izraisīt barības vada gļotādas iekaisumu jeb ezofagītu.
GEAS slimības ārstēšanā nozīmīga ir gan medikamentoza ārstēšana, gan virkne ar dzīves veida maiņu saistītu pasākumu. Ārstēšanas mērķis ir samazināt kuņģa satura ieplūšanas biežumu barības vadā, kā arī samazināt kuņģa skābes sekrēciju.
Parasti iesaka ievērot regulāru ēšanas režīmu 4-5 reizes dienā, ēst nelielām porcijām. Vēlams ierobežot kuņģa sālsskābes sekrēciju stimulējošu uzturu: kofeīnu saturošus produktus (kafija, tēja), gāzētus dzērienus, alkoholu, citrusu sulas, svaigu pienu, tomātus un tomātu produktus, piparus, treknus produktus u.c.
Pēc ēšanas vēlams vismaz 2 stundas nenodarboties ar lielām fiziskām aktivitātēm, kā arī neēst vismaz 3 stundas pirms gulētiešanas.
Taču galvenā loma GEAS ārstēšanā ir medikamentiem. Tiek nozīmēti medikamenti, kas samazina kuņģa sālskābes sekrēciju. Šos medikamentus nozīmē ārsts.
Tāpēc Jums jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu. Ģimenes ārsts izvērtēs Jūsu sūdzības un endoskopisko atradni un ieteiks Jums vēlamo ēšanas un aktivitāšu režīmu, kā arī nozīmēs Jums piemērotāko medikamentozo terapiju.
Ar Cieņu, Indra Gulbe


24.01.2016.g.


Jautājums: Labdien, Sakiet ,lūdzu, man koprogramma uzrādās maksimālais daudzums taukskābes un ziepes. Ko tas varētu nozīmēt un kas man jādara? Paldies.

Atbilde: Jums 2 nedēļas jāievēro sekojošais: 1) no diētas jāizslēdz produkti ar augstu tauku saturu: gaļa, treknas zivis, augu eļļas, krējums, sviests, siers, piens ar augstu tauku saturu un citi iespējamie tauku avoti, 2) jāēd lēnām, labi sakošļājot, nelielām porcijām 3-4 rd, 3) ja lietojiet kādus medikamentus, anotācijā noskaidrojiet vai tie nepasliktina tauku sagremošanu. Pēc tam koprogramma jāatkārto. Ja tajā ir novirzes no normas, jāierodas vizītē pie gastroenterologa.
Cieņā, Dr. Ivars Tolmanis


Jautājums: Labdien! Vēlos noskaidrot, vai man jāiet pie endokrinologa, ja man nepārtraukti ir ļoti slikta elpa. Tā nav zobu vaina, regulāri eju pie zobārsta un higiēnista. Pati jūtu, ka sliktā elpa nākt tieši no kakla dobuma. Gaidīšu atbildi. Paldies!

Atbilde: Neskatoties uz to, ka zobi ir “veseli”, sliktas elpas iemesls vairumā gadījumu ir meklējams mutes dobumā. Vainīga ir mutes un rīkles mikroflora. Zobi var būt pilnīgi veseli, bet to anatomiskas īpatnības (zobstarpu lielums, smaganu un zobu kakliņu saskares zona uc) var veicināt ēdiena atlieku aizķeršanos un patoloģiskas floras savairošanos. Otrs būtisks faktors sliktas elpas izcelsmē ir siekalu kvalitāte. Smēķētājiem, dažādu slimību gadījumā un pārmērīgi lietojot mutes dezinficētājus, pasliktinās siekalu fizioloģiskās īpašības un spēja nodrošināt atbilstošu mutes mikrofloru. Nākošais sliktas elpas cēlonis meklējams aizdegunē, rīklē un deguna blakus dobumos – ieteicams apmeklēt kakla ārstu. Gremošanas slimības ļoti reti rada pastāvīgi sliktu elpu.
Cieņā, Dr. Ivars Tolmanis


Jautājums: Biju uz kuņģa apskati. Man atklāja -Barības vads sārtu gludu gļotadu brīvi caurejams, distali gļotu aplikts. Gļotezers duļķains. Kuņģ korpuss traipains gļotu aplikts. Antrums vietām saskatāmu sīku asinsvadu zīmējumu, elastīgs. Plepilori gļotadas metaplāzijas saliņas, Piloruss atvērts. Diagnoze-Kardijas mazspējas iezīmes. GEAS.Hr.atropiska gastrīts ar gļotādas metaplāziju. Sakiet lūdzu, kāda būtu tālākā ārstēšana? Gļotādas metaplāzija-ko tas nozīmē? Vai man ir jāpiesakās pie Jums uz vizīti vai varat konsultēt pa internetu? Paldies!

Atbilde: Metaplāzija ir izmainīta gļotādas uzbūve, kas rodas hroniska iekaisuma rezultātā. Metaplāzijai ir dažādas smaguma pakāpes un medicīniski nozīmīga ir smagas pakāpes metaplāzija, īpaši, ja tā kombinējas ar gļotādas atrofiju. Smagas pakāpes metaplāzijas gadījumā būtu jāveic kontroles kuņģa apskate. Parasti to nozīmē pēc 3 gadiem, ja nav citu norādījumu. Protams, ka gastroenterologam vizītes laikā būtu daudz vieglāk Jums izskaidrot visas detaļas un novērtēt Jūsu stāvokli, lai piedāvātu labāko kontroles intervālu.
Cieņā, Dr. Ivars Tolmanis


20.01.2016.g.


Jautājums: Man jau 6 mēnešus ir problēma ar vēderu. Sāka sāpēt vēders, uzpūsties, slikta dūša, spiedošas sāpes krūškurvī. Ir veikta ultrasonogrāfija, gastroendaskopija, kolonoskopija, CT vēdera dobumam, asins un urīna analīzes.Visi izmeklējumi neko īpašu neuzrāda tikai hroniska gastroduendopātija, heliobaktērija un virs nabas trūci. Tika izrakstītas antibiotikas un omaprezols. Sāpes mazinājās. 1 decembrī tika veikta trūces operācija. Bet nu jau nedēļu atkal ir patstāvīgas trulas sāpes vēderā, spiež, slikta dūša. Staigājot sāpes pastiprinās, bet atguļoties sāpes mazinās.

Atbilde: Jums būtu vēlams apmeklēt ārstu gastroenterologu, lai novērtētu, vai sāpes vēderā saistītas ar antibiotiku lietošanu, veikto operāciju vai citiem cēloņiem. Pirms vizītes pie ārsta jāveic sekojošas asins analīzes: klīniskā asins aina, ALAT, SF. Ja nav pārbaudīta helikobaktērijas iznīdēšana, pirms vizītes jāveic HP C13 elptests.
Ar cieņu,
Dr. Ivars Tolmanis


Jautājums: Labdien! Man ir 64 gadi, jau 5. mēneši sāp kuņģis un vēdera lejasdaļa. Pēc 2 mēnešiem tikai vērsos pie ārsta. Pēc gastroskopijas slēdziena: Kardijas mazspēja. Refluksa ezofagīts A pak. Erozīva antrāla gastropātija. Ureāzes tests negatīvs. H.pylori(-). Biopsijas: 1.antrum 5, 2.korpuss 2. Slēdziens:1.2. Mazizteikts aktīvs hronisks korpuss un antrum gastrīts Hp(-). Intestinālas metaplāzijas perēkļi antrum. Pārbaudot vēdera dobumu - orgāni bez US pārmaiņām. Mūsu poliklīnikā gastroenterologa nav. Ģim. ārsts nozīmēja Nolpazu 40 mg 2 x dienā 1 mēn., Kreon 10000 2 ned., Complufloru 10 dienas. Ievēroju stingru diētu (varbūt par stingru). Svars samazinājies par 12 kg un vēl krīt. Sāpes mazinājušās, tomēr pēc ēšanas smaguma sajūta kuņģī un vēdera lejasdaļā, palpējot, viss tur jutīgs, neliela vēdera pūšanās, vēdera izeja cieta katru dienu, dažreiz 2. dienā. Pati uz savu roku 12 dienas lietoju Lactobex strong, pēc tam Lacto seven, kad sāp vairāk, tad lietoju pankreatīnu. Liekas, ka palīdz. Iesakiet, kā rīkoties tālāk. Varbūt atveseļošanās notiek lēnām, tikai jāpaciešas.

Atbilde: Jums būtu vēlams ierasties vizītē pie gastroenterologa. Iespējams, ka ārsts Jums rekomendēs izmeklēt resno zarnu.
Ar cieņu,
Dr. Ivars Tolmanis


Jautājums: Labdien! Manai 2 gadus vecajai meitiņai bija pazeminājies dzelzs līmenis. Pediatrs ieteica lietot dzelzs preparātu. Pāris nedēļas padzerot viņai galīgi aizgāja ciet vēders. Pie katras vēdera izejas ļoti bļāva. Beigās jau arī slaukot dibenu asinis palika uz papīru. Daktere ieteica padzert COMPLIFORA BABY 2 nedēļas un paralēli Duphalac. Īpaši nekas neizmainījās, teica lai tik vēl lietojam. Tad uz kādu laiku pazuda, tad atkal parādījās asinis. Tagad arī diezgan ilgu laiku nebija, bet nu atkal ir asinis. Kaka ir mīksta. Nav vairs cieta. Vai būtu pamats satraukumam un varbūt būtu nepieciešamas kādas analīzes veikt. Vai konsultācijā doties pie gastroenterologa?

Atbilde: Jā, Jums kopā ar bērnu jāierodas pie bērnu gastroenterologa. Pirms vizītes būtu vēlams veikt sekojošus izmeklējumus: 1) asins analīzes: Klīniskā asins aina, ALAT, SF, Anti-transglutamināzes antivielas IgA, 2) Vēdera ultrasonogrāfija.
Gremošanas slimību centrā GASTRO konsultē bērnu gastroenterologs Dr. Prof. Ilva Daugule.
Ar cieņu,
Dr. Ivars Tolmanis


23.12.2015.g


Jautājums: : Labdien! Ja ir kuņga sulas atviļņa slimība, bet ir jāgaida 2 mēneši līdz augšējai endoskopijai, vai pa to laiku nevar visa situācija pasliktināties?

Atbilde: Cien. Z...
Pasliktināties nekas nevar, jo atviļņa ārstēšanas režīmu droši var sākt arī bez endoskopiskās izmeklēšanas gastroenterologa vai ģim.ārsta kontrolē. Endoskopija noteikti veicama tad, ja atviļņa ārstēšanas režīms nepalīdz pēc 2-3 mēn. ārstēšanas ar zālēm
Ar Cieņu,
Dr.Dans Stirna


Jautājums: Mans jautājums radās pēc FGS atbildes saņemšanas vīram, kur ir rakstīts: kardijas nepietiekamība un hron. gastroduodenopatija. Helicobacter pylori-negatīvs. Ģimenes ārsts izrakstīja zāles, lai neitralizētu skābumu atvilnī, bet par ēdiena ierobežojumiem neko nebilda. Vai šī kaite ir ārstējama tikai ar zālēm, vai arī kā citādi? Vai stingrs režīms ko dod un vai līdz tautas metodes (piem. svaiga kartupeļu sula u.c.) Ko nozīmē hron. gastroduodenopatija? Ko nozīmē izvairīties no skābiem produktiem? Piem. citronūdens (kaut arī skābens) esot ar sārmainu reakciju, ja saprotu pareizi. Priecīgus Ziemassvētkus un Laimīgu Jauno gadu!

Atbilde: God. ..
Ģimenes ārsta noteiktais medikamentu režīms ir jāievēro, jo tas ir ar ārstējošu nozīmi. Tautas līdzekļi atviļņa gadījumā neko daudz nepalīdzēs. Ēšanas režīma ierobežojumi var palīdzēt, var nepalīdzēt. Ierobežojumi lielākoties attiecas uz kafiju, šokolādi, žāvējumiem, stipri etiķainiem un piparotiem ēdieniem, vīnu, alkoholiskajiem gāzētajiem kokteiļiem, alu. Citrusaugļi un to sulas var veicināt atviļņa sūdzības.
Gastroduodenopātija ir maz izteikts gļotādas iekaisums, par kuru var mierīgi aizmirst, ja H.pylori baktērijas rādītājs ir negatīvs.
Ar Cieņu,
Dr.Dans Stirna


Jautājums: Pieteicos uz sagatavošanu Dienas stacionārā uz kolonoskopiju . Taču nevarēju izdzert 3-4 litrus šķidruma. Izdzēru tikai 1.5 l un sākās vemšana. Zarnas tika tīrītas ar klizmām Vai škidrumu var dzert 2 dienas vai kombinēt kā iepriekš? Man ir barības vada stenoze,tika veikta barības vada \"dilatācija\", pagarināta \"stipri izlocīta\" sigma, kairinātas zarnas. Paldies par atbildi.

Atbilde: Cien.
Zarnu sagatavošanu kolonoskopijai var veikt ar klizmām, bet tikai dienas stacionārā vai stacionārā. Šķidrumu var dzert arī 2 dienas, pa 2 L dienā, tikai jāievēro, ka neko nedrīkst ēst.
Barības vada stenoze nebūtu nopietns šķērslis zarnu skalošanas šķīduma dzeršanai. Izlocīta sigma, kairinātas zarnas nekavē sagatavošanas procedūru.
Ar Cieņu,
Dr.Dans Stirna


Jautājums: Labdien !Pirms gada bija uztaisīta operācija - fundoplastika (diafragmalā trūce). Pēc 6 mēn. viss sākas no jauna - dedzināšana, sāpes zem ribām utt. Aizgāju pie gastroeneterologa un viņa man pateica (pataustot ar pirkstiem)? ka trūce atkal ir un operācija neizdevās. Kāds ir iemesls, ka operācija neizdevās un ko darīt tagad ? Jātaisa atkārtotu operāciju ? Jo pretskābes zāles nelīdz. Paldies !

Atbilde: Cien. J.!
Jums ieteicams veikt barības vada-kuņģa rentgenoloģisko izmeklēšanu ar kontrastvielu diafragmālās trūces stāvokļa precizēšanai. Tā kā sūdzības atgriezušās, jākonsultējas ar vēdera dobuma ķirurgu par tālāko iespējamo ārstēšanu.
Ar Cieņu,
Dr.Dans Stirna


Jautājums: Ja dedzina tikai kaklu, bet nededzina kuņģi un aiz krūšu kaula arī nav dedzinoša sajūta, vai tas var būt kuņģa sulas atvilnis?

Atbilde: Cien. A..!
Tas varētu būt arī kuņģa sulas atvilnis, šādas situācijas precizēšanai varētu būt nepieciešama barības vada pH-metrija gastroenterologa uzraudzībā.
Ar Cieņu,
Dr.Dans Stirna


16.12.2015.g.


Jautājums: Labdien! Pēc dermotologa nosūtījuma uztaisīju asins analīzes: Helikobaktērija IgG 193.0 Helikobaktērija IgA 26.9. Vai tas nozīmē, ka man vajadzētu izmeklēt kuņģi ar \"kobru\"? Vai pietiek ar izelpas testu vai fēcēm?

Atbilde: Cien. ..!
Ar izelpas testu uz H.pylori būs pilnīgi precīzi.
Ar Cieņu,
Dr.Dans Stirna


12.10.2015.g.


Jautājums: Labdien! Jau dažus gadus mutē pa nakti sakrājās biezas, tumši dzeltenās siekalas ar rūgteno garšu. Zobārsts ieteica griezties pie gastroenterologa. Kādas pārbaudes būtu jāveic, lai noteiktu problēmu? Paldies!

Atbilde: Minētajām sūdzībām varētu būt vairāki iemesli. Sūdzības varētu būt saistāmas gan ar gremošanas sistēmas orgānu problēmām, gan ar deguna, deguna blakus dobumu, aizdegunes, balsenes un augšējo elpošanas orgānu saslimšanām, kā arī mutes dobuma problēmām. Tā kā zobārsts ir izslēdzis mutes dobuma saslimšanas kā iespējamo iemeslu Jūsu sūdzībām, tad tāpat kā zobārtsts, ieteiktu Jums gastroenterologa konsultāciju. Uz konsultāciju līdzi ņemiet jau veikto analīžu uz izmeklējumu rezultātus. Gastroenterologa konsultācijas laikā pēc simptomu un pēc jau veikto izmeklējumu rezultātu analīzes varēs noteikt precīzu izmeklēšanas plānu un rezultātiem atbilstošu ārstēšanu.
Ar Cieņu,
Dr. I. Gulbe


Jautājums: Labdien! Gribēju vaicāt, vai kolonoskopija tiešām ir pilnībā nekaitīga izmeklēšanas metode? Ir nostāsti, ka, ja zarnām nav tonusa, tās varot viegli traumēt, rezultātā rodas lielas problēmas... Man šī procedūra ir priekšā un ir ļoti bail. Kā arī ir bail par ārsta slēdzienu pēc procedūras. Tas, vai viss ir kārtībā vai \\\"viss ir slikti\\\" dakteris redz jau uzreiz procedūras laikā? Vai arī vienmēr tiek ņemtas kaut kādas analīzes/biopsija un rezultātu mēs uzzināsim tikai pēc kāda laika? Varbūt varat ieteikt kādu no Jūsu klīnikas dakterīšiem, kas ir visiejūtīgākie? Liels paldies jau iepriekš! K.

Atbilde: Nebaidieties!
Kolonoskopijas apskate GASTRO centrā tiek veikta īslaicīgā i/v narkozē, kas novērš jebkādas diskomforta sajūtas apskates laikā.
Apskates laikā vizuāli tiek novērtēta zarnu gļotāda. Apskates laikā ārsts endoskopists izlemj vai ir nepieciešams no zarnu gļotādas ņemt biopsijas. Apskates aprakstu Jūs saņemsiet tūlīt pēc apskates. Ja būs ņemtas biopsijas, tad to rezultāti būs zināmi pēc 10-14 dienām.
Kolonoskopijas izmeklējumu veic augsti kvalificēti-sertificēti speciālisti, tā kā komplikāciju risks apskates laikā ir minimāls un tam nav sakara ar pazeminātu zarnu tonusu.
Priekšstatu par kolonoskopijas procedūru Jūs vara iegūt GASTRO centra mājas lapa, noskatoties pacientiem domāto video par šo izmeklējumu.
Ar Cieņu,
Dr. I. Gulbe


05.10.2015.g.


Jautājums:
Labdien. Jau trešo dienu mutē izteikti rūgta garša, viss apēstais ēdiens ir rūgts. Man 35 gadi, medikamentus nelietoju. Par ko tas varētu liecināt.

Atbilde:
Rūgtuma sajūtai mutē ēšanas laikā varētu būt dažādi iemesli. Visbiežāk šīs sūdzības ir saistāmas ar gremošanas sistēmas orgānu problēmām. Ieteiktu Jums konsultēties ar Jūsu ģimenes ārstu un/vai gastroenterologu.
Ar Cieņu,
Dr. I. Gulbe


Jautājums:
Labdien! Zīdainim jau no 2 nedēļām problēmas ar punci tagad jau tulīt paliks 4 mēn . Dodot liveo baby baktērijas situācija uzlabojās. Bet kā mēģinu nedot baktērijas tā bērnam nenormāli daudz atraugas nāk un arī atgrūž vairāk. Vai baktērijas var dot ilgstoši un vai ir nepieciešams veikt kādas pārbaudes?

Atbilde:
Jebkura ilgstoša medikamenta lietošana zīdaiņa vecumā ir jāsaskaņo ar pediatru. Iesaku Jums konsultēties ar savu pediatru. Tikai pediatrs zina Jūsu bērniņu no pašas piedzimšanas un varēs ieteikt vai turpināt dot bērniņam LIVEO baby. Pediatrs arī lems par to vai bērniņam ir nepieciešamas papildus pārbaudes.
Ar Cieņu,
Dr. I. Gulbe


25.09.2015.g.


Jautājums:
Labdien. man ir problēma šāda. Nekas nesāp, bet neomulīga sajūta visu dienu, jo vēders kurkst un izdala dažādas svilpstošas, čīkstošas, urkstošas skaņas, ka kauns no kolēģiem, jo visi saka, lai paēdu, jo domā, ka vēders kurkst ka nav ēsts, bet tā nav. Vieglāk un mazāk ir tad kad kustas, bet tā kā darbs sēdošs visu dienu, tad vēders taisa troksni. eksperimentēju jau ēdienu, mazāk ēdu ābolus, nelīdz, mazāk saldumus, nelīdz, dažas dienas tikai dārzeņus, nelīdz. Ko Jūs ieteiktu darīt? Ar cieņu un paldies, G.

Atbilde:
Minētās sūdzības varētu liecināt par zarnu trakta pastiprinātu aktivitāti, kam varētu būt vairāki iemesli, piemēram, iekaisums, kairinājums, pārtikas alerģija vai dietas un dienas režīma kļūdas.
Rekomendētu jums speciālista gastroenterologa konsultāciju, lai kopīgi varētu izanalizēt sūdzības, noteikt precīzu izmeklēšanas plānu un atbilstošu ārstēšanu.
Veselību velot
dr.Ilze Kikuste


23.09.2015.g.


Jautājums:
Labdien, man ir 36 gadi man ir tāda problēma, ka jau kopš 2014.gada ļoti reti pie vedera izejas bija redzamas asinis. kopš šī gada pavasara asinis jau pārdījās biežāk, apmeklēju proktologu, kas uzrakstīja svecītes hemoroīdiem un nosūtīja uz irigiskopisko izmeklēšanu. izmeklēšanas slēdziens viss esot kārtībā, pēc svecīšu lietošanas nekas nemainījas. šobrīd jau ir tā ka katras vēdera izejas laikā ir asinis un gļotaini izdalījumi. Ir veikta kolonoskopiska izmeklēšana arī pēc šīs izmeklēšanas man atbildēja, ka viss esot kārtībā.Sāp kreisais sāns,vēders bieži uzpūšas, vēdera izeja tā pat ir ar asins un gļotu izdalījumiem. Ko man darīt, kur vēsties pēc palīdzības, jo man nešķiet,ka tam tā vajadzētu būt. Paldies.

Atbilde:
Asins piejaukums vēdera izejai var būt nopietnas slimības simptoms, taču jūsu gadījumā ir veikti resnās zarnas izmeklējumi: irigoskopija un kolonoskopija, kuru laikā izmaiņas resnajā zarnā netika konstatētas.
Bieži vien asins piejaukums vēdera izejai var parādīties aizcietējumu gadījumā, jo aizcietējumu rezultātā rodas gļotādas plaisas ar asins piejaukumu. Tāpat biežs iemesls asins piejaukumam var būt arī hemoroidālā slimība.
Tādā gadījumā pats svarīgākais ir novērst aizcietējumu rašanos. Neskaidrību gadījumā visvērtīgākā būtu ārsta gastroeneterologa konsultācija, lai izanalizējot sūdzības un veikto izmeklējumu rezultātus, varētu noskaidrot sūdzību iemeslu un uzsākt piemērotu ārstēšanu.
Cieņā,
dr. Ilze Kikuste


21.09.2015.g


Jautājums:
Labdien! Man 32, pēc katra ēdienreizes uzpūšas vēders, rodas smaguma sajūta, biežas atraugas. Ar vēdera izeju viss kārtībā, aizcietējumu nav, nekas nesāp. Vēdera dobuma USG uzrādīja aerokoliju. Plānoju konsultēties pie gastroenterologa, lūdzu iesakiet, ar kādiem izmeklējumiem doties pie ārsta. Paldies!

Atbilde:
Minētajām sūdzībām varētu būt vairāki iemesli, tādēļ ieteiktu ārsta gastroenterologa konsultāciju līdzi ņemot visus jau iepriekš veiktos izmeklējumus. Konsultācijas laikā pēc rūpīgas simptomu analīzes un izmeklēšanas būtu iespējams noteikt turpmāko izmeklēšanas plānu, kādi vēl papildus izmeklējumi vai analīzes būtu nepieciešami, kā arī atbilstošu ārstēšanu.
Veselību vēlot
dr.Ilze Kikuste


Jautājums:
Labdien, manam bērnam (pilni 8 gadi) ir problēmas ar vēdera izeju nu jau vairākus gadus, pēdējā 1.5 gada laikā ir pienācis strauji svars klāt + ļoti pūšas vēders, īpaši skolas laikā, kad tiek ēstas skolas pusdienas. Esam bijuši pie vairākiem gastroenterologiem BKUS, viens spieda uz to, ka ir celiakija, cits atkal kaut ko citu. Netiekam gudri. Kur es varētu griezties, lai mans bērns tiek izmeklēts plašākā kontekstā, ne kā BKUS 10min vizītē. Paldies

Atbilde:
Lai precizētu celiakijas diagnozi, vispirms jānosaka specifiskas antivielas asinīs. Ja antivielu skaits asinīs ir paaugstināts, tad celiakijas diagnozes apstiprināšanai nepieciešamas veikt augšējās endoskopijas izmeklējumu, kura laikā jāpaņem gļotādas paraugi no divpadsmitpirkstu zarnas.
Celiakijas diagnoze tiek apstiprināta, ja ir konstatētas izmaiņas gan asins analīzēs (paaugstināts specifisko antivielu skaits), gan gļotādas paraugos no divpadsmitpirkstu zarnas.
Ja jau ir veikti kādi izmeklējumi, tad gastroenetrologa konsultācijas laikā būtu iespējams precīzi noteikt tālāku izmeklēšanas plānu, kuri izmeklēšanas rezultāti vēl iztrūkst precīzas diagnozes noteikšanai.
Cieņā
dr.Ilze Kikuste


15.09.2015.g.


Jautājums:
Labdien, dakter! Lūdzu Jūsu viedokli. Man jau 5 gadus ir veg.dist. Bet pirms gada parādījās spēcīga disfāgija. NMC noņēma simptomu ar Diazepax, bet ne uz ilgu laiku. Tagad Diazepax iedarbība nav īpaši efektīva, diemžēl. Brīžam ir tā, ka grūti norīt siekalas, kur nu vēl ēdienu / dzērienu. Un gada griezumā brīžam paliek labāk, bet ne tā, kā kādreiz. Nu jau dažas dienas ieēst varu minimāli, norīt ar grūtībām. Sāpes kaklā nekādas izteiktās nav, sajūta tāda, ka galva nedod signālus sarežģītajam rīšanas procesam. Vai no Jūsu pieredzes tas var būt saistīts ar kaklu / barības vadu / kunģa darbību? Ir ārsta norīkojums uz \"kobru\". Paldies jau iepriekš par Jūsu laiku izlasot un atbildot. O.

Atbilde:
Disfāgija ir nopietns simptoms, kas noteikti prasa padziļinātu izmeklēšanu, jo tai var būt vairāki iemesli.
Noteikti veiciet Jums nozīmēto kuņģa izmeklējumu, kura laikā tiks rūpīgi izmeklēts barības vads, jo tieši barības vadā visbiežāk var konstatēt izmaiņas, kas rada disfāgiju. Papildus būtu apsverama arī barības vada un kuņģa rentgenoloģiskā izmeklēšana ar kontrastvielu.
Ja izmeklējuma laikā izmaiņas netiek konstatētas, rekomendētu Jums arī neirologa konsultāciju, jo īpaši, ja ir sūdzības par koordinācijas traucējumiem rīšanas procesā. Neskaidrību gadījumā visvērtīgākā būtu ārsta speciālista- gastroeneterologa konsultācija, kuras laikā varētu noteikt precīzu izmeklēšanas un ārstēšanas plānu.
Veselību vēlot
dr.Ilze Kikuste


10.06.2015.g.


Jautājums:
Labdien, Šobrīd esmu grūtniecības 4. mēnesī un mani uztrauc smaguma sajūta un rūgtums mutē pēc ēdienreizēm. Pieļauju, ka grūtniecībai progresējot kuņģim būs vēl grūtāk pārstrādāt barību. Uz īsu laiku ārsts ieteica lietot tabletes Krion, kas tiešām palīdzēja un ļāva novērst visus nepatīkamos simptomus, bet tiklīdz zāļu lietošana (pēc 3 ned) tika pārtraukta, šie simptomi vājāki, bet ir atgriezušies. Īpaši pēc k-kā salda uzkošanas šī nepatīkamā sajūta (sūrums mutē) un sajūta ka k-kas kuņģim nav ok, jo gribas k-ko uzēst pa virsu atgriežas. 2. jautājums ir saistīts ar vēdera izeju, kas ir apgrūtināta pie vismazākā stresa. Jūtu ka pat neliels stress aiztur vēdera izeju. Dzelzs preperātus paralēli nelietoju un tas nav no Fe. Kā pārvarēt stresu, lai tas tik ļoti neietekmē vēdera izju? Būšu pateicīga par Jūsu ieteikumiem, kā labāk rīkoties šajās situācijās.

Atbilde:
Labdien, grūtniecības laikā sievietes organismā notiek hormonālas un citas izmaiņas, kuras var ietekmēt gremošanas orgānu darbību un arī psihoemocionālo stāvokli. Piemērām, hormonālas izmaiņas (paaugstināts progesterona līmenis) var veicināt zarnu motorikas kavēšanu (zarnu sieniņas kustīguma izmaiņas) un izraisīt sūdzības par aizcietējumiem un gāzes uzkrāšanos. Vislabāk jautājumu par medikamentiem šo sajūtu mazināšanai Jums būtu apspriest ar savu ģimenes ārstu vai ārstu gastroenterologu (uz konsultāciju var pieteikties telefoniski vai mājas lapā).
Grūtniecības laikā var mainīties arī psihoemocionālais stāvoklis, var parādīties nepatīkams emocijas, kuras nebija vērojamas pirms grūtniecības. No Jūsu jautājuma noprotu, ka izjūtat „stresu”, kas iespējams ietekmē arī vēdera izeju. Būtu labi saprast, kādā veida sajūtas tas ir – nedrošība, bailes, dusmas? Kaut kas cits? Ja sajūtas ir mokošas, vai izjūtat tikai trauksmainību, tad šo jautājumu vislabāk būtu apspriest ar ārstu psihoterapeitu.
Cieņā, Dr. A. Pavloviča


02.06.2015.g.


Jautājums:

Man ir hroniskas vēdergraizes, vēdera pūšanās. Koprogramma uzrādīja sārmainu reakciju, + neizmainītas šķiedras, ++taukskābju sāļi. Kas man būtu jālieto?

Atbilde:
Labdien,
Vislabāk Jums būtu atnākt uz konsultāciju pie ārsta gastroentrologa, kas varētu detalizēti izvērtēt situāciju, izveidot papildus izmeklējumu plānu un noteikt atbilstošu ārstēšanu.
Cieņā,
Dr. A. Pavloviča


01.06.2015.g.


Jautājums:
Sveiki, vairākus gadus mokos ar vēdera sāpēm, bet precīzas diagnozes nav. Ir bijuši dažādi izmeklējumi un katru reizi diagnozes atšķiras, dzeru visas ārstu norādītās zāles, bet sāpes nepāriet. Ko darīt un kur griezties tālāk? Vairāk kārtīgi esmu griezies Liepājas reģionālajā slimnīcā ar sūdzībām par sāpēm uztaisa analīzes izraksta omeprozole un laiž mājās saka, ka jāgriežas pie psihoterapeita. Analīzes uzrāda paaugstinātu leikocītu daudzumu 12.00x10, sāp ribu apvidū, naktīs svīstu, grūti elpot, žņaudz vēderu, gāzes, slikta dūša pēdējā laikā reiboņi. Ūltrasonogrāfijā neko neatrod. Paldies.

Atbilde:
Labdien,
Es ieteiktu Jums vērsties pie ārsta psihoterapeita, kas varētu palīdzēt izvērtēt un izprast radušos situāciju. Jūsu aprakstītas sūdzības, iespējams, skaidrojamas ar stāvokli, kura medicīnisks nosaukums ir somatoforma veģetatīva disfunkcija, un kas pēc būtības psihoemocionāla disbalansa „ķermeniska” izpausme. Ja es pareizi sapratu no jūsu vēstules, dzīvojat Liepāja - varu ieteikt vērsties pie Dr. Ilvas Mežmačas (informāciju par prakses vietu un tālruņa numuru var atrast mājas lapā www.arstipsihoterapeiti.lv).
Cieņā,
Dr. Anžela Pavloviča


22.05.2015.g


Jautājums:
Labdien! Biju uz pārbaudi un pārbaudes rezultāti parādīja, ka kuņģa kardijas daļas nepietiekamu slēgšanu. Kā rezultātā veidojās nepatīkama elpa. Kāds ir labākais un efektīvākais ārstēšanas veids. Paldies

Atbilde:
Tomēr samērā reti kardijas neslēgšanās ir cēlonis sliktai elpai. Ir svarīgs zobu, deguna, mandeļu, elpceļu stāvoklis. Tāpat arī vielmaiņas īpatnības ar sēra savienojumu izdalīšanos no gļotādām ir biežs sliktas elpas cēlonis.
Principā īpašas ārstēšanas metodes nav. Kā vienkāršāko var ieteikt mutes skalošanu ar tam paredzētajiem skalojamiem šķīdumiem, ko piedāvā aptiekas.
Dr.D.Stirna


Jautājums:
Sveiki, vēlos pieteikties uz izmeklējumiem bet telefons visu laiku aizņemts! Man ir lekmjveida sāpes vēdera kuņģa, nabas apvidu un stipras sāpes kreisajā sānā, sāpes aiziet uz muguru un cirksni un velkas līdz pat celim. Ir drebuļi bet nav temperatūra, un galva nedaudz reibst. Vēders iziet kā kuru reizi citreiz regulāri citreiz ne, citreiz ciets vēders, citreiz caureja. Ceru, ka varu pēc iespējas ātrāk tikt uz izmeklējumiem jo sāpes ir lielas un man jau ir bijušas visādas pārbaudes kur neko neuzrāda. Vienīgais kas nav skatīts ir aizkuņģa dziedzeris un zarnas. Vairākas reizes taisīta endoskopija kur viss esot ļoti labi un ari baktērijas neuzrada. Paldies.

Atbilde:
Sveicināti! Jums ieteicams izmeklēt aizkuņģa dziedzeri, aknas un žults ceļus. Nav izslēdzama arī neiropatologa apskate sakarā ar varbūtējām muguras skriemeļu saknīšu novirzēm. Jūsu minētā aina īpaši neatbilst kuņģa vai zarnu problēmām.
Dr.D.Stirna


Jautājums:
Здравствуйте! Меня 2 года беспокоит кишечник.Мне 28 лет. Примерно 2 года назад делала колоноскопию в Даугавпилсе, ничего не нашли. Дисбактериоз. Проблема не исчезает, мучает постоянное вздутие живота, чтобы я не съела, часто выходят газы, запоры постоянные, напряжение и боли в животе после приема пищи. Принимала Лактулозу, уголь, Лакто бифидо бактерии в капсулах, Хлорофил Фортэ в капсулах. Как можно решить мою проблему?
С Уважением,...

Atbilde:
Sveicināti! Izskatās, ka vainīga nav resnā zarna. Ieteicams veikt pārbaudes uz gremošanas disfunkciju - uz zarnu disbakteriozi, laktāzes un saharozes nepanesību. Pēc tam ar izmeklējumu datiem vajadzētu pieteikties uz konsultāciju pie gastroenterologa.
Dr.D. Stirna


20.05.2015.g


Jautājums:
Labdien! Man ir uzstādīta diagnoze - čūlainais kolīts. Lietoju Salofalk (500mg), 2 tabletes dienā. Ir arī atviļņa slimība (šī diagnoze nav oficiāli uzstādīta, taču bieži mokos ar dedzinošām sajūtām un pa retam arī ar skābes atplūšanu naktīs). Ārkārtīgi nomoka gāzes un vēdera \"burkšķēšana\" jeb gāzu \"staigāšana\" pa zarnām, gāzes veidojas pastiprināti un tādā mērā, ka tas traucē pat darbam un atpūtai (piemēram, izvairos no došanās ceļojumos). Un šie simptomi ir neatkarīgi no tā, ko ēdu (protams, tie ir izteiktāki, ja tiek ēsti sīpoli, zirņi, kāposti, āboli u.tml. produkti, kas tradicionāli izraisa pastiprinātu gāzu veidošanos, šādus produktus praktiski nelietoju). Espumizan un tamlīdzīgi medikamenti pilnīgi nepalīdz. Vai ir kādi līdzekļi, kas varētu palīdzēt un atvieglot šos simptomus? Paldies.

Atbilde:
Jūsu gadījumā būtu jāveic augšējā un apakšējā endoskopija, un pēc atbildes, arī analīžu, saņemšanas, jādodas pie gastroenterologa. Jautājums nav viennozīmīgs, un būtu jānoskaidro vēl arī vairāki citi jautājumi saistībā ar Jūsu problēmu. To būtu vēlams darīt klātienē.
Dr. Aigars Vanags


Jautājums:
Labdien! Pēc 2014. gada Jaunā gada sagaidīšanas sākās problēmas ar kuņģi. Gandrīz visu pagājušo gadu ar pārtraukumiem dzēru atviļņa un skābes pazeminošas zāles. Bija skābes apdedzināts kakls (līdz asinīm). 2014. gada augustā tika veikta endoskopija. Diagnoze Hiperēniska gastroduodenotātija, kuņģa iekaisums un helikobaktērija. Izdzēru kursu antibiotikas. Pašlaik nekas netraucē, izņemot nepāriet atraugas (labi, ka vēl klusas), tiklīdz kaut kas tiek iedzerts, paēsts, bet ir tāpat arī līdz 5 reizēm stundā. Ģimenes ārste ieteica atraugām dzert 2 nedēļas Nolpazu 2 reizes dienā. Pirms tam dzēru 1 reizi dienā. Diemžēl tas nepalīdz. Vai no tām atraugām ir kāda iespēja atbrīvoties, vai ar to ir jāsamierinās? Paldies

Atbilde:
Atraugu iemesls pēc ēdienreizēm, ir gaisa norīšana, kas pēc tam atraugu veidā atstāj kuņģi. Viens no iemesliem ir ātra ēšana, kuras rezultātā notiek neapzināta gaisa norīšana jeb airofāgija, līdzīgi kā tas ir zīdainim, kurš pēc barošanas jāpatur uz augšu, lai atraugātu norīto gaisu. Būtu jāēd lēnām, nesteidzoties, pārtiku labi sakošļājot, nesasniedzot sāta sajūtu, un vienos un tais pašos laikos. Jācenšas par šo problēmu, īpaši ēdot, daudz neaizdomāties, tad arī rezultāts būs labāks.
Dr. Aigars Vanags


Jautājums:
Labdien! Man šobrīd ir konstatēts iekaisums gan asins analīzēs, gan urīna analīzēs, augsta temperatūra. Ļoti stipras sāpes labajā paribē un mugurā. Stradiņos uztaisīja CT vēderam un konstatēja 3cm divertikulu 12 pirkstu zarnā. Vai tas varētu radīt sāpēs un iekaisumu? Neko citu nekonstatēja. Paldies!

Atbilde:
Maz ticams, ka divertikuls divpadsmitpirkstu zarnā varētu radīt Jūsu aprakstītās sūdzības. Lai pilnībā izslēgtu problēmas no kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas puses, būtu jāveic gastroskopija.
Dr. Aigars Vanags


Jautājums:
Labdien! Radiologa slēdziens: izteikti pagarināts resnās zarnas tranzīta laiks (vismaz 114 stundas) ar vienmērīgu marķieru izkliedēšanos pa visu resnās zarnas gaitu, kas liecina par lēnu zarnu pasāžu.

Atbilde:
Jūs uzrakstījāt radiologa slēdzienu, bet aizmirsāt uzdot savu jautājumu! Slēdziena beigās ir arī paskaidrojums aprakstam. Varētu vēl skaidrot kā - kūtra zarnu darbība. Nepieciešamas regulāras fiziskās aktivitātes, mērenība ēšanā, saprātīgs režīms.
Dr. Aigars Vanags


Jautājums:
Sakiet lūdzu vai ar kolonoskopijas izmeklējumu ir iespējams noteikt vai ir krona slimība?

Atbilde:
Jā, ar kolonoskopiju un tās laikā paņemto analīžu mikroskopisko izmeklēšanu tiek konstatēta krona slimība.
Dr. Aigars Vanags


16.05.2015.g


Jautājums:
Labdien! Es vēlētos uzzināt kādi preparāti tiek izmantoti anestēzijai augšejas endoskopijas gadījumā? Man ir nozīmēta augšējā endoskopija, esmu jau pierakstījusies, bet šobrīd baroju bērnu ar krūti un man ir bažas par to, ka tas kaitēs bērnam.

Atbilde:
Būtu jāzina, cik liels ir bērns un cik bieži Jūs viņu barojat. Propofola anestēzija pašlaik ir vienīgā īslaicīgā anestēzija, ko lieto pie līdzīgām manipulācijām. Mātes pienā tas nonāk minimāli, sabrūk ātri, īpaši tad, ja tā ir vienmomenta anestēzija. Pirms tam varētu savākt savu pienu, ar ko pabarot bērnu, lai pēc tam būtu iespējams izlaist kādu barošanas reizi pa taisno no krūts. Satraukumiem nav pamata, Jūsu bērns necietīs.
dr. Aigars Vanags


Jautājums:
Labdien! Pirms vairāk nekā 5 gadiem man veica gastr. endoskopiju. Tika atrasta Helypse baktērija. Izgāju 2 nedēļu kursu, dzerot antibiotikas, par cik man atklāja kuņģa čūlu. Gadus 3 dzīvoju mierā, bet nu sāpes ir atgriezušās. Ko man darīt? Veikt augšējo endoskopiju? Ja nu viss ir vēl briesmīgāk nekā bija pirms 5 gadiem?

Atbilde:
Jūsu gadījumā jāveic augšējā endoskopija jeb gastroskopija, daudzas slimības var atkārtoties. Čūla, kā tāda, kuņģī nav briesmīga slimība, tā ir jāārstē.
dr. Aigars Vanags


Jautājums:
Labdien, esmu dzirdējusi, ka neiesaka taisīt FGS bērnam biopsijas izmeklējumam (8 gadi), lai diagnosticētu celiakiju. Vai šī procedūra var atstāt kādas sekas? Paldies.

Atbilde:
Celiakijas diagnostika jāsāk ar klīniski-laboratoriskiem izmeklējumiem. Par būtiskām gastro-duodenoskopijas biopsijas indikācijām un ar to saistīto varbūtējo risku lemj bērnu ārsts-endoskopists.
Dr.D.Stirna


Jautājums:
Labdien. Jautājums - vai pie celiakijas diagnozes iespējama tāda parādība kā svara palielināšanās, nevis samazināšanās? Paldies.

Atbilde:
Jā, ir iespējama. Par to nav speciāli jāuztraucas.
Dr.D.Stirna


Jautājums:
Šodien biju tieši pie jums augšējās endoskopijas Nr...... kur tika konstatēts H.Pylori ureāzes eksprestests- pozitīvs- vai varat mazliet paskaidrot parasto cilvēciņu saprotamā valodā :) Slēdziens: Duodena bulbārās daļas rētainas izmaiņas, H. Pylori antrālas gastropātijas pazīmēs- un ko nozīmē šis? Ar rezultātiem šodien devos pie ģimenes ārsta, bet viņa ir devusies atvaļinājumā, tāpēc griežos pie Jums ar lūgumu, kādas zāles man tagad vajadzētu lietot un ko ēst, ko nē? Vārdu sakot kā man tālāk dzīvot dzīvu dzīvi. Gaidīšu kādu ziņu, Paldies!

Atbilde:
Jūsu gastroskopijas slēdziens liecina par H.pylori baktērijas klātbūtni kuņģa gļotādā. Duodena bulbārās daļas rētainas izmaiņas liecina par kādreiz agrāk bijušu čūlu 12-pirkstu zarnā, kura pašreiz ir sadzijusi pilnībā un nekāda īpaša slimības paasinājuma nav.
Jums ir ieteicams veikt H.pylori ārstēšanas kursu ar medikamentiem, bet tas nav steidzami. Droši sagaidiet Jūsu ģimenes ārstu no atvaļinājuma, lai viņš izvērtētu, vai nav kādas medicīniskas kontrindikācijas vai riski minētajai ārstēšanai. Īpaši diētas nosacījumi Jums nav jāievēro.
Dr.D.Stirna


Jautājums:
Divi mēneši pēc žultsakmeņu un žults operācijas, ceļos ar sliktu dušu, paēst nevaru, viss uz vemšanu, vēdera izeja dažāda gan šķidra gan vidēja, svara nokritos jau 10 kg ko darīt?

Atbilde:
Jums jākonsultējas ar operējošo ķirurgu par kontroles izmeklējumiem un laboratorijas analīzēm.
Dr.D.Stirna


22.04.2015.g.


Jautājums:
Pacients jau ilgstoši slimo ar pankreatītu. 2012.G. laporaskopiska holecistektomija, žultsakmeņu dēļ. Šogad, martā parādījās dzelte, tika nosūtīts uz Stradiņa KUS ERPH veikšanai (20.martā), kuras laikā tika veikta papilotomija un plastikāta stenta ievietošana žultsvadā, kas bijis stenozēts. Apmēram pēc nedēļas sākās pankreatīta paasinājums. 1. aprīlī stacionēts Stradiņa KUS, jo bija apstājusies kuņģa darbība. Konservatīva terapija, izrakstīts 7.aprīlī. No 10. aprīļa vakaros paaugstinās temperatūra 37,2-39.0 grādi, masīva svīšana naktīs. Sāpes sakarā ar aizkuņģi neatzīmē. Gaida rindu uz MR vēdera dobumam. Jūsu domas, kas tas vēl varētu būt? Ar cieņu, S.

Atbilde:
Aprakstītā situācija varētu būt saistīta ar iespējamiem žultsakmeņiem žultsceļos, kas var radīt žultsceļu iekaisumu, kā arī pankreatītu. Līdzīgus simptomus varētu dot arī hroniska pankreatīta paasinājums vai citas izmaiņas aizkuņģa dziedzerī. Taču visdrošāk Jūsu gadījumā būtu griezties P.Stradiņa KUS, kur Jūsu ārstējošais ārsts visprecīzāk noteiktu paasinājuma iemeslu un nozīmētu atbilstošo ārstēšanu.
Ar cieņu,
dr.Ilze Kikuste


Jautājums:
Labdien, veicot fēču izmeklēšanu (disbiozi), man tika konstatēts būtiski palielināts nosaciti-patogēno enterobaktēriju skaits (analīzēs uzrādīja- Enterobactercloacae 2*10^6). Vai šīs baktērijas varbūt par iemeslu izsitumiem un pinnēm uz sejas?

Atbilde:
Nav raksturīgi, ka izmanīts nosacīti patogēno baktēriju skaits fēču izmeklējumā varētu liecināt par ādas problēmām. Visdrošāk sākumā ieteiktu Jums dermatologa konsultāciju, lai novērtētu ādas izmaiņas, bet ja pastāv aizdomas par gremošanas sistēmas slimībām, tad jāgriežas pie gastroenterologa.
Veselību vēlot
dr. Ilze Kikuste


20.04.2015.g.


Jautājums:
Labdien, kā var izārstēt hronisko aktīvo gastrītu? ja ir arī heliobaktērijas atrastas, un kādi līdzekļi būtu jālieto? Paldies.

Atbilde:
Hronisku aktīvu gastrītu, ja tiek konstatētas Helikobaktērijas, var izārstēt veicot Helikobaktērijas izskaušanas kursu, kurš sastāv no divām antibiotikām un skābi pazeminoša medikamenta. Helikobaktērijas izskaušanas kursa ilgums 10-14 dienas.
Veselību vēlot,
dr.Ilze Kikuste


Jautājums:
Labdien, vai kolīta gadījumā sulfasalazinu / salazopyrin drīkst turpināt lietot arī, ja iestājas grūtniecība ?

Atbilde:
Lai atbildētu uz Jūsu jautājumu, būtu nepieciešams zināt, kāda iemesla dēļ nepieciešams lietot minētos medikamentus.
Sulfasalazīna grupas medikamentus visbiežāk saņem pacienti ar iekaisīgām zarnu slimībām (nespecifisko čūlaino kolītu vai Krona slimību). Pacienti ar iekaisīgām zarnu slimībām parasti atrodas regulārā gastroenterologa uzraudzībā. Par terapijas iespējām grūtniecībā ieteiktu Jums konsultēties ar Jūsu gastroeneterologu, lai atkarībā no slimības (kolīta) izplatības un aktivitātes pakāpes varētu izlemt jautājumu par optimālo terapiju grūtniecības laikā.
Ar cieņu,
dr.Ilze Kikuste


Jautājums:
Labdien ! Kur es varu rakstīt jautājumu par sevis interesējošu problēmu saistībā ar vēdera problēmām ? Es uzrakstīšu par ko man ir jautājums, ja kas, variet, lūdzu, pāradresēt kādam ārstam, kas var sniegt atbildi ? Apmēram 3 nedēļas izjutu sāpes kreisajā vēdera pusē, uztaisiju analīzes - asins, urīns - bet izmaiņām, viss normā, uztaisīju analīzes uz cukuru, aizk. dziedzeri utt. - arī viss kārtībā. Otrdien bija pieraksts uz fibrogastroskopiju un slēdzienā ir hiatāla hernija, jeb diafragmas trūce (bruka). Ārsts vienkārši nozīmēja mierīgu režīmu bez fiziskas piepūles, kas var radīt spiedienu vēdera dob., apmēram pus gadu. Es īsti nesaprotu, cik tas ir nopietni un vai ir kāds veids kā šo problēmu likvidēt vai ārstēt? Jo es šaubos vai vien ar mierīgu dzīvesveidu man tas tā likvidēsies. Ko būtu vislabāk darīt?

Atbilde:
Sāpēm vēderā var būt vairāki iemesli un diagnozes precizēšanai bieži vien nepieciešams veikt dažādas analīzes un izmeklējumus. Papildus jau veiktajiem uzskaitītajiem izmeklējumiem ieteiktu veikt arī vēdera dobuma ultrasonogrāfijas izmeklējumu un pēc visu analīžu un izmeklējumu veikšanas noteiktu nepieciešama gastroenterologa konsultācija.
Veselību vēlot,
dr.Ilze Kikuste


Jautājums:
Paņēma biopsiju no kuņģa gļotādas, Heliobakterija nav konstatēta. Lietoju Diclac 150 kaulu sāpēm vienu tableti no rītiem, asinsspiediena zāles.

Atbilde:
Nesteroidālo pretiekaisuma līdzekļu lietošana (piemēram, Diclac) var dot dažādus kuņģa zarnu trakta bojājumus. Ja pastāv sūdzības no gremošanas sistēmas puses, tad jāpārskata terapija un jāizvēlas piemērotākais pretsāpju līdzeklis vai arī kuņģa gļotādas aizsardzībai terapijā jāpievieno kāds no kuņģa pretskābes medikamentiem.
Ar cieņu
dr.Ilze Kikuste


Jautājums:
Labdien! Man ir 28 gadi, satrauca ādas problēmas, tāpēc vērsos pēc palīdzības pie dermataloga, kurš sūtīja nodot asins ainu. Asins ainā man uzrādās, ka ir Anti Helicobacterijas pylori IgG ar rādījumu 6,19. Esmu novērojusi, ka ik pa laikam ir sliktas dūšas pēc treknākām maltītēm. Kā man tālāk rīkoties? Kur griezties pēc palīdzības? Pateicībā: I.

Atbilde:
Helikobaktērijas infekcijai parasti nav raksturīgas ādas izpausmes. Ieteiktu Jums veikt analīzes celiakijas sijājošajai diagnostikai, lai izslēgtu celiakiju, kam varētu būt raksturīgas ādas problēmas.
Ar cieņu,
dr.Ilze Kikuste


Jautājums:
Labdien! Man ir konstatēts gan gastrīts gan atviļņa slimība! Kāda būtu pareiza ārstēšana, diemžēl dažreiz šķiet, ka ģimenes ārsts nav īsti adekvāts šajos jautājumos??? Ar cieņu G.

Atbilde:
Rekomendējamās ārstēšanās shēmas atviļņa slimībai (gastroezofageālajam atvilnim) un gastrītam ir atšķirīgas, turklāt ārstēšana var būt atšķirīga arī dažādu gastrīta un atviļņa formu gadījumā. Ieteiktu jums gastroenterologa konsultāciju, lai izanalizējot veikto izmeklējumu rezultātus un sūdzības, varētu nozīmēt Jums vispiemērotāko terapijas kursu.
Sirsnībā,
dr. Ilze Kikuste


Jautājums:
Labdien! Manai meitai sāka sāpēt labais sāns, sāpes nepārgāja. Tika uztaisīta USG - atklāja, ka ir mezadenīts. Sāpes periodiski kļūst lielākas. Bērnu slimnīcā ārsts teica, ka neko nevarot darīt, tas pāriešot tāpat, tikai jāmaina esot ēdienkarte un paradumi. Cik ilgi vispār tiek ārstēts mezadenīts? No kā šī slimība rodas? Un kā nākotnē izvairīties, lai tā neatkārtotos?

Atbilde:
Mezadenīts ir vēdera dobuma limfmezglu iekaisums un visbiežāk tā iemesls ir infekcija. Vieglos gadījumos bieži vien specifiska ārstēšana nav nepieciešama. Gadījumā, ja situācija neuzlabojas, ieteiktu Jums atkārtotu konsultāciju pie Bērnu slimnīcas speciālistiem.
Sirsnībā,
dr. Ilze Kikuste


15.04.2015.g.


Jautājums:
Pēc endoskopijas man konstatēja aktīvu kuņģa iekaisumu, tika izņemts arī kuņģa polips. Ārste izrakstīja NEXIUM 40 mg, bet es nepanesu zāles, man sāp galva, aizcietējumi, sāp vēders un uzpūties, tad mēģināju omeprazolu - galva nesāp, bet problēmas ar vēdera izeju un vēdera sāpes, ko Jūs varēt ieteikt lai varētu izārstēt kuņģa iekaisumu (kuņģis arī sāp). Paldies par atbildi.

Atbilde:
Ļoti svarīgi būtu zināt, kādā veidā tika noteikts kuņģa iekaisums. Visprecīzāk kuņģa gļotādas iekaisumu var noteikt endoskopijas laikā paņemot kuņģa gļotādas paraugus (biopsijas) mikroskopiskai analīzei. Svarīgi ir arī precizēt, kas ir radījis kuņģa gļotādas iekaisumu (jeb gastrītu), lai varētu nozīmēt precīzāku ārstēšanu. Visbiežākais gastrīta iemesls ir Helikobaktērijas infekcija. Ieteiktu Jums gastroenterologa konsultāciju, lai pēc rūpīgas izmeklējuma rezultātu un sūdzību izvērtēšanas, varētu noteikt Jums piemērotāko ārstēšanās plānu un izvēlēties drošākos medikamentus.
Veselību vēlot,
dr.Ilze Kikuste


Jautājums:
Labdien!!! Man ir tāds jautājums, ja vienlaicīgi ir konstatēts gan gastrīts, gan atviļņa slimība. Kāda ir labāka ārstēšanas terapija! Diemžēl ģimenes ārsts dažreiz šķiet ne līdz galam adekvāts šādos jautājumos!! Paldies.!!

Atbilde:
Rekomendējamās ārstēšanās shēmas atviļņa slimībai (gastroezofageālajam atvilnim) un gastrītam ir atšķirīgas, turklāt ārstēšana var būt atšķirīga arī dažādu gastrīta un atviļņa formu gadījumā. Ieteiktu jums gastroenterologa konsultāciju, lai izanalizējot veikto izmeklējumu rezultātus un sūdzības, varētu nozīmēt Jums vispiemērotāko terapijas kursu.
Sirsnībā,
dr.Ilze Kikuste


Jautājums:
Labdien! Marta beigās biju Gastro centrā uz augšējo endoskopiju. Izmeklēšanas slēdziens šāds - Helicobacter pylori gastropātijas aina. Pozitīvs Helicobacter pylori infekcijas tets. Biju pie sava ģimenes ārsta un man tika nozīmēts antibiotiķu kurss. Vēl neesmu sākusi šo kursu, jo ir šaubas, vai tas ir jādara. Ir daudz lasīts, ka šo baktēriju iznīdēt nevajag. Ir simptomi, kas traucē - periodiskas sāpes vēderā, balts aplikums uz mēles, rūgta garša mutē, pastiprināts nogurums, reti slikta dūša, novēroju arī pastiprinātu nagu šķelšanos un sausu ādu. Kāds būtu ieteikums manā gadījumā?

Atbilde:
Helikobaktērijas izskaušanas kurss sastāv no divu veidu antibiotiku preparātiem kopā ar skābi pazeminošu medikamentu. Helikobaltērijas iznīdēšanu noteikti jāveic, ja konstatēta čūlas slimība, erozijas vai izteikta kuņģa gļotādas atrofija, kā arī tuviem radiniekiem diagnosticēts kuņģa vēzis. Jūsu gadījumā diagnosticēts Helikobaktērijas izraisīts gastrīts, kura gadījumā ne vienmēr jāveic Helikobaktērijas iznīdēšana.
Taču bieži vien, ja pastāv sūdzības, iesaka tomēr veikt Helikobatērijas izskaušanu. Ja pastāv šaubas vai neskaidrības ieteiktu Jums gastroenterologa konsultāciju, lai pēc rūpīgas situācijas analīzes varētu pieņemt lēmumu konkrēti Jūsu gadījumam.
Veselību vēlot,
dr.Ilze Kikuste


13.04.2015.g.


Jautājums:
Labdien, velējos pakonsultēties jautājuma , kas saistīts ar sašķidrinātu vēdera izeju. Jau vairākas dienas ik pa laiciņa (vairāk no rītiem un pēc ēšanas) ir nepieciešamība apmeklēt labierīcības. Tā pat ik pa brīdim dienas gaitā ir jāpacieš vēdergraizes un diskomforts. Uztraucos, ka iespējams ir problēmas ar gremošanas sistēmu utt. Bet gāzu apmaiņa ir, šķiet ka kuņģis sagremo doto pārtiku utt. Laikam jau lieki nav pieminēt ka ir ļoti stresa pilns periods - darbs un skola vienlaicīgi un piedevām maģistra darba izstrāde.

Atbilde:
Noteikti nepieciešams veikt papildus analīzes, lai noskaidrotu šķidras vēdera izejas iemeslu. Parasti iesākumā tiek veiktas vēdera izejas analīzes, kurās nosaka iespējamu infekciju vai iekaisumu, kā arī asins analīzes. Vadoties no izmeklējuma rezultātiem, tālāk tiek noteikta papildus izmeklējumu vai analīžu nepiciešamība konsultējoties ar ārstu gastroenterologu.
Veselību vēlot
dr.Ilze Kikuste


Jautājums:
Labdien, Dr. Ilze Kikuste! 2011.gadā biju uz kolonoskopiju/gastroskopiju (dzelzs deficīts). Izņemot polipu kuņģī citu problēmu īpaši nebija. Tagad vēdera izejā redzamas svaigas asinis. Fēcēs slēptās asinis - negatīvs (nesaprotu kā ?????) Vai nepieciešams atkārtot kolonoskopiju? Ja jā, vai steidzami!

Atbilde:
Svaigas asinis pie vēdera izejas visbiežāk liecina par asiņošanu no apakšējā gremošanas trakta (resnās zarnas). Neskatoties uz to, ka 2011.gadā jau ir veikta kolonoskopija, noteikti rekomendētu veikt atkārtotu kolonoskopiju, lai noskaidrotu asiņošanas iemeslu. Par to cik steidzami nepieciešams izmeklējums, parasti nosaka ņemot vērā papildus riska faktorus, kā piemēram, pacienta vecumu, blakusslimības, mazasinību jeb anēmijas rādītājus asins analīzē, ko visbiežāk izvērtē ģimenes ārsts.
Ar cieņu
dr. Ilze Kikuste


Jautājums:
Labdien, Man ir pilni 29 gadi. jau no pusaudžu gadiem cīnos ar pumpām. Grūtniecbas laikā (26 gadu vecumā) seja bija gluda, pusgadu pēc dzemdībām, viss lēnām atgriezās. Ginekoloģe taisīja hormonu analīze tur viss kartībā. Dermatologs gadu strādāja ar lāzeriem, jo mēģināja arī apkarot acni rosacea. 7 mēn. atpakaļ man sākas ritīga acne, ar visām cistām sejas daļā. Sāku dzert roaccutāne, tagad viss vairāk vai mazāk smuki (palicis apsārtums un rētiņas). Tas kas mani kādu laiku tirda, vai gremošanas trakts nevar būt pie pumpu vainas, jo ar asins analīzēm man konstatēja arī heliobakteriju (ir dzirdēts, ka tā var sekmēt, ka āda ir apsārtusi). Tas, kas vēl satrauc ir tas, ka mēle ir viegli balta (visa), nav tā ka ir traks aplikums, bet ideāli smuki rozā arī nav. No rītiem pamostoties mēles sānos ir zobu nospiedumi. Citu lielo sūdzību no zarnu trakta man nav. Bail, ka beidzot lietot roac., pumpas atgriezīsies. Ar cieņu, I

Atbilde:
Sastopamas vairākas gastroenteroloģiskās slimības, kam raksturīgas arī ādas izpausmes. Ieteiktu Jums veikt asins analīzes celiakijas noteikšanai un gadījumā, ja asins analīzēs ir aizdomas par iespējamu celiakiju, tad jāveic arī augšējā endoskopija jeb gastroskopija ar gļotādas paraugu paņemšanu no divpadsmitpirkstu zarnas celiakijas diagnozes apstiprināšanai. Par iespējamu saistību ar Helikobaktēriju un ādas izpausmēm nav pārliecinošu zinātnisku pierādījumu. Rekomedētu Jums gastroenterologa konsultāciju, lai lemtu jautājumu par Helikobaktērija izskaušanas lietderību Jūsu gadījumā.
Sirsnībā
Dr. Ilze Kikuste


Jautājums:
Labdien ! Kādu labu laiku jau mokos ar veģetatīvo distoniju. Neesmu vēl atklājis (izieta sirds pārbaude un galvas pārbaude), kas varētu veicināt šo slimību, bet esmu novērojis dīvainu lietu, kura man liek padomāt par vizīti pie gastroenterologa: Pie VD lēkmēm, kad iesāpas krūšu (sirds) rajonā, sākās galvas reiboņi un pārējās pazīmes - esmu ievērojis, ka šajos brīžos nav apetītes un, kā saka - nestrādā kuņģis..... Tad es mēģinu \\\"izveidot\\\" atraugu (as), pēc iespējas lielāku (as), jo.... pēc atraugas momentāli pazūd šīs spiedošās sāpes krūškurvī un arī \\\'trauksmes\\\' beidzās! Gribēju jautāt : Vai tiešām šīs lietas (VD un kuņģis) varētu būt saistītas? Paldies par atbildi!

Atbilde:
Veģetatīvās distonijas izpausmes bieži vien var būt saistītas ar gremošanas sistēmas sūdzībām tai skaitā arī Jūsu minētajām. Taču pilnīgai pārliecībai, ka sūdzību iemesls ir veģetatīvā disotnija, būtu nepieciešama augšējā endoskopija (gastroskopija), un pēc izmeklējumu veikšanas kopīga simptomu un izmeklējumu rezultātu analīze ar ārstu gastroenterologu.
Sirsnībā
Dr. Ilze Kikuste


Jautājums:
Sveicināti! Man 8 menešus moka smaguma, diskomforta sajūta labajā paribē, bet neregulāra (dažreiz ir laba sajūta, dažreiz spiedoša, velkoša sajūta). Sākās viss ar asām sāpēm labajā sānā, pēc pāris mēnešiem smaguma sajūta pakrūtes vidusdaļā (tas rajons ļoti jūtīgs, bet arī dažreiz labi, dažreiz spiedoša sajūta). Analīzēs bija ALAT un ASAT paaugstināti (tie normalizējās pēc mēneša, bet pēc laika atkal nedaudz paaugstinājās), hepatīti, iekaisumi, citas pataloģijas neuzrādīja, vienīgi leikocīti bija par 1/4 zem normas, bet tie arī svārstījās! Vēdera izeja gaiša, dažreiz tumšāka. Esmu bijis 2x pie gastroentrologiem, 2x ultrasonogrāfiju, gastroskopiju, datortomografiju, hemataloga, hepataloga-neka slikta nav, vienīgi kuņģi nedaudz žults, ko arī uzskata par cēloni! Sākumā (pirms 6 mēnešiem) bija jūtīgs laba sāna apakšējā daļa pie iegurņa, bet ta vairs nav. Pēdējā laikā sāk specifiski galva sāpēt un tad ari sākas pastiprināta spiedoša sajūta pakrūtē, mugura arī jūtīga, dažreiz labajā sāna niezoša, tirpstoša sajūta pie apakšējām ribām. Esmu lietojis visādas izrakstītās zāles Urosan, pangrol, Nolpaza, ES forti, Omoprazolu......- diži labāk nepaliek! Alkoholu nelietoju, ievēroju diētu kādu ārsts nozīmēja! Nezinu kur man vērsties vairs, jo visu ko varēju izstaigāju? Kas tas varētu būt (saka žults streiko, to izraisa aknas, bet aknās ne ultrason. ne datortom. neko neuzradīja, nebija palielinātas, tikai analīzes ALAT, ASAT, kas pēc tam bija normas robežās) un ka ar to tikt galā un vai vispār ar to var tikt galā, ja 8 mēnešu laikā neesmu ticis galā? Liekā svara nav!

Atbilde:
Minētajām sūdzībām varētu būt vairāki iespējamie iemesli. Ja esiet bijis atkārtoti pie gastroeneterologa, kā arī citiem speciālistiem uz konsultācijām, ņemot līdzi arī visus iepriekš veiktos izmeklējumus, kā arī analīžu rezultātus, tad noteikti esiet nonākuši pie slēdziena, kas visticamāk ir sūdzību iemesls Jūsu gadījumā. Ja arī sākotnēji nozīmētā ārstēšana nepalīdz, ieteiktu Jums atkārtoti doties pie sava gastroenterologa un vienoties par turpmāku taktiku un terapiju.
Veselību vēlot
Dr. Ilze Kikuste


Jautājums:
Sveiki, daktere Ilze! Biju pie jums pagājušo nedēļu un šobrīd nodarbojos ar H. Pylori ārstēšanu. Man jautājums, ko darīt, ja pēc Enterol iedzeršanas vienmēr ilgstoši ir rūgta garša mutē? Skābi mazinošu līdzekli dzeru pusstundu pirms ēšanas, tad pirms ēšanas abas antibiotikas un pēc ēšanas Enterol. Par Enterol izraisīto rūgtumu varu apstiprināt, jo vienā reizē biju aizmirsusi to iedzert un tiklīdz to iedzēru, uzreiz parādījās rūgtums mutē. Paldies par atbildi! Ar cieņu M.

Atbilde:
Labdien M. Paldies par Jūsu jautājumu. Enterol lietošana parasti ir labi panesama un rūgta garša mutē praktiski netiek novērota. Jūsu gadījumā rūgtas garšas iemesls visticamāk būs saistīts ar antibiotikas klaritromicīna lietošanu, kura lietošanai ir ļoti raksturīga šāda blakusparādība. Ja tomēr esiet pārliecināta, ka tieši Enterol rada rūgto garšu, tad tā vietā var izvēlēties arī kādu citu probiotiķi.
Sirsnībā
Dr. Ilze Kikuste


Jautājums:
Labdien, vēlos lūgt palīdzību šai jautājuma. Vēlos braukt pie jums un nezinu ko iesākt jo kungi ilgāku laiku stāv barība un neiztukšojas esot aizdomas uz pilorostenozi tā Ventspili man saka, sakiet vai gastrocentrā var tā ka man izskalo kungi un tad izmeklē jo citādi nezinu ka man darīt Ar cieņu A.

Atbilde:
Pilorostenoze ir nopietna saslimšana, kas noteikti prasa rūpīgu izmeklēšanu. Ieteiktu Jums veikt kuņģa pārbaudi jeb gastroskopiju, lai precizētu diagnozi. Gastroskopijas laikā pavisam droši var apstiprināt vai izslēgt pilorostenozes diagnozi.
Ar cieņu
Ilze Kikuste


Jautājums:
Labdien! Jau kādu gadu vairāk ir šķidra vēdera izeja, citas dienas kaut cik normāla, citas šķidra. 2x esmu taisījis koloniskopiju, bet tur aina normāla un pat neapstiprinās kolīts. Arī esmu veicis visas iespējamās asins analīzes un tur viss ir normāli. Ļoti uztraucos par to visu, ka kaut kas nav kārtībā. Ko darīt?

Atbilde:
Labdien J.
Traucētas vēdera izejas iemesli var būt dažādi un svarīgi ir noskaidrot tieši kas ir par iemeslu vēdera izejas traucējumiem Jūsu gadījumā. Ļoti labi, ka esiet veicis zarnu pārbaudes un analīzes. Ieteiktu Jums gastroenterologa konsultāciju, kuras laikā kopā ar ārstu gastroeneterologu izanalizējot sūdzības un simptomus, kā arī izmeklējuma un analīžu rezultātus Jūs varētu precizēt traucējumu iemeslu.
Veselību vēlot
Dr. Ilze Kikuste


Jautājums:
Labdien! Lūdzu palīdziet! No 2014.g. novembra man ir sāpes vēdera apakšējās daļas kreisajā pusē. Ar ģimenes ārstes norīkojumu man ir veikti šādi izmeklējumi: kolonoskopija, ginekoloģijas sonogrāfija, mugurkaula magnētiskā rezonanse, kopogramma un asinsanalīzes. Diemžēl sāpju konkrēts iemesls nav konstatēts. Ejot sāpes atstaro uz kreiso kāju, virs celi it kā tiek uzlikts žņaugs, kāja notirpst, kas rada tādas sāpes pa visu ķermeņa kreiso pusi, ka nav iespējams paiet.

Atbilde:
Sāpēm vēderā var būt dažādi iemesli un tādēļ ieteiktu Jums atnākt uz konsultāciju pie gastroenterologa līdzi ņemot visus jau iepriekš veiktos izmeklējumu, lai pēc rūpīgas simptomu un veikto izmeklēju analīzes varētu noskaidrot sūdzību iemeslu.
Ja sāpju sindroms pastiprinās pie kustībām un ir saistīts arī ar jušanas traucējumiem, vērtīga būtu arī neirologa speciālista konsultācija, jo šādi simptomi var norādīt uz kustību un balsta sistēmas traucējumiem.
Ar cieņu
Dr. Ilze Kikuste


08.04.2015.g.


Jautājums:
Man ir paaugstināts skābes līmenis. Pašlaik nepatīkamas sajūtas, kas saistītas ar nepatīkamu garšu mutē, sūrstošs kakls jau nedēļu. Dzeru jau mēnesi Nolpaza 20mg no rīta pirms ēšanas. Vai nepatīkamā garša mutē ir saistīta ar paaugstinātu skābes līmeni? Pirms diviem gadiem veicu endoskopiju, baktēriju neatrada, bija tikai neliels gastrīts. Problēma parasti ir rudenī. Paldies!

Atbilde:
Nepatīkama un jo īpaši skāba garša mutē reizēm tiešām var būt saistīta ar skābes atvilni jeb gastroezofageālā atviļņa (refluksa) slimību, kad skābais kuņģa saturs ieplūst augstu barības vadā un arī mutes dobumā. Pat ja augšējās endoskopijas (gastroskopijas) laikā netiek konstatētas būtiskas izmaiņas kuņģa vai barības vada gļotādā, tas tomēr neizslēdz gastroezofageālā atviņa iespēju.
Parasti šādos gadījumos palīdz skābi mazinošie medikamenti kā piemēram, Nolpaza.

Veselību vēlot
Ar cieņu
Ilze Kikuste


17.12.2013.g.


Jautājums:
Labdien! Esmu 20 gadus jauna sieviete. Situācija: Viss sākās ar to, ka sāka sāpēt mēles gals, parādījās nelielas mēles tonī pumpiņas, tad plaisāt augšlūpa no iekšpuses un uzpampt regulāri, pēc tam sāka sāpēt augšējā smaga un zobi, kā arī mēle, kad no rītiem pamodos bija notirpusi. Un tad sāka smaga augšējā arī asiņot un paēst ļoti grūti, cietu neko nevaru. Temperatūra bija līdz 37.3 grādiem, pārsvarā dzīvoju ar 37.1 temperatūru.Aizgāju pie ģimenes ārsta, nosūtīja mani uz asins analīzēm, analīzes parādīja sliktus ASAT un ALAT rādītājus, bet pa 42 vairāk nebija, 42 bija lielākais. Daktere baidās par mani, jo pēdējā gada laikā ir pasliktinājusies imunitāte, bieži slimoju, ir bijušas kuņģa sāpes, pēdējās grūti izturamās bija 2012. gada novembrī, sāpes bija tik spēcīgas, ka paiet varēju 90 grādu leņķī saliekusies, bet no tā laika tik spēcīgas neesmu izjutusi, iespējams tikai minimālas. Daktere domā, ka mutes problēmas varētu būt no kuņģa. Ģimenes daktere nosūtīja mani uz FGS, bet domāju vai tas ir nepieciešams tiešām, jo tagad jau jūtos labāk, mutes dobums arī sadzijis gandrīz, bet 13. janvārī man ir vizīte uz FGS. Būtībā ir bailes arī no FGS, bet cik man reģistratūrā teica, ka var pilnu narkozi taisīt, ka miegā visu ar mani izdarīs.Tik interesē pēc cik ilga laika varēšu doties mājās un cik ilgi es pēc narkozes gulēšu? Bail iet uz FGS, jo nezinu kā izturēšu, jo no rīta pamostoties, ja nepaēdu 30 min laikā, paliek diezgan slikta dūša, kur nu vēl, ja es nevarēšu ēst vairākas stundas. Ceru, ka sapratāt mani, un spēsiet man palīdzēt! Jauku dienu vēlot,…

Atbilde:
Jūsu aprakstītās mutes dobuma iekaisuma aina ar drudzi būtu visai maz saistāma ar gremošanas slimībām, varētu drīzāk palīdzēt LOR un imunologa konsultācija. Visticamāk, ka gastroskopijā (FGS) neko nozīmīgu neatradīs. Pilnīgi noteikti Jums nozīmēto FGS 13.janvārī ir paredzēts veikt ar īslaicīgo i/v narkozi, kas novērš jebkādas diskomforta sajūtas izmeklējuma laikā. Tātad uz FGS varat droši doties bez bailēm. Pēc FGS un narkozes Jūs gulēsiet apm. 10-15 minūtes, pēc tam varēsiet mierīgi doties mājās un uzreiz drīkst arī ēst un dzert.
Pirms FGS noteiktais neēšanas režīms gan ir stingri jāievēro. FGS veikšanas dienā no paša rīta Jūs varētu vienīgi iedzert krūzīti siltas tējas, ar noteikumu, ja līdz izmeklēšanas brīdim būs ne mazāk par 3 stundām.

Labu veiksmi novēlot,
Dr. D.Stirna


12.12.2013.g.


Jautājums:
Labdien. Es pirms gada biju Jūsu Gremošanas slimību centrā. Man veica kolonoskopiju ar narkozi. Diagnoze Kolīts. Kas man būtu jādara tālāk? Liels paldies jau iepriekš, Ar cieņu, ..

Atbilde:
Noteikti vajadzētu noskaidrot histoloģisko atbildi, kurai jābūt pie Jūsu ģimenes ārsta. Šīs atbildes kopija ir pieejama arī GASTRO centrā reģistratūrā Linezera ielā 6, Rīgā.
Ja histoloģijas atbildē skaidri ir apstiprināta kolīta diagnoze, tad par specifisku ārstēšanu jākonsultējas ar ģimenes ārstu vai arī gastroenterologu. Ja histoloģijas atbildē kolīta diagnoze netiek apstiprināta, nekādi īpaši pasākumi nav vajadzīgi.

Ar cieņu,
Dr.D.Stirna


Jautājums:
Man ir paniskas bailes no kuņģa vēža. Jau nedēļu moka uzpūties vēders, pilnuma sajūta un nelielas sāpes kuņģī, slikta dūša. Kūpinājumus, konservus ēdu labi ja 1 reizi mēnesī, arī ceptu ēdienu reti, nesmēķēju, alkoholu nelietoju, rados neviens ar to nav slimojis. Toties ir ikdienas stress, diezgan neregulāra ēšana. Man 36 gadi, iepriekš nekad nekādu sūdzību nav bijis. Vasarā tika veikta vēdera dobuma USG - tur viss kārtībā, izņemot polipu žultspūslī. Ko darīt sirdsmieram un cik liela ir kuņģa vēža iespējamība?

Atbilde:
Kuņģa vēža iespējamība Jums ir visai neliela, tomēr pilnīgi drošai pārliecībai varētu veikt kuņģa endoskopiju jeb gastroskopiju. Procedūru parasti veic īslaicīgā narkozē, nepieciešams ģimenes ārsta norīkojums uz atbilstoša profila medicīniska iestāde.

Ar cieņu,
Dr.D.Stirna


06.12.2013.g.


Jautājums:
Labdien! Mans jautājums par slikto pašsajūtu dēļ atviļņa un vēdera pūšanos. Nepārēdos, neēdu asu, treknu, sveru 60kg, esmu pietiekoši kustīga. Pēc jebkuras ēšanas jūtos pārēdusies, bieži paliek slikta dūša, ko noņemu ar kaut mazu saldumiņu. Atvilnis visu laiku, mēģināju omeprozolu, bija vēl sliktāk. Vēl pārvērtības ir vēdera izskatā, pati neesmu resna, bet vēders kā grūtniecei. Paldies!

Atbilde:
Ieteicams iesākumam veikt gastroskopiju (kuņģa un 12-p.zarnas izmeklēšanu) čūlas slimības izslēgšanai. Turpmākā detalizētā izmeklēšana par aknu/žultsceļu/ aizkuņģa dziedzera stāvokli būtu jāveic pēc gastroenterologa konsultācijas. Ja Omeprazols īsti nepalīdz, to turpināt lietot nav lielas jēgas. Uzpūšanās sajūtas mēģiniet mazināt kaut vai ar aktīvās ogles kapsulu (SORBEX) vai Espumisan kapsulu palīdzību.

Ar cieņu,
Dr. D. Stirna


05.12.2013.g.


Jautājums:
Labdien. Pēdējos vismaz pāris mēnešus mokos ar kuņģa sāpēm, smaguma sajūtu. Katru rītu pieceļoties ir tāda sajūta, ka būtu pārēdusies, kgan pēc ēšanas paiet vismaz 3 stundas pirms eju gulēt, šīs smaguma, spiedošā sajūta moka visu dienu. Liekas arī, ka elpa vairs nav tik svaiga. Kādus izmeklējumus Jūs man ieteiktu veikt? Paldies.

Atbilde:
Kā pirmā būtu ieteicama gastroskopija kuņģa un duodena varbūtējo saslimšanu izslēgšanai. Ja tā neko neatklāj, vēlama aknu, žultsceļu un aizkuņģa dziedzera sonogrāfija. Ja arī tā bez atrades, tad ar izmeklēšanu rezultātiem ieteicams doties uz konsultāciju pie gastroenterologa.

Cieņā,
Dr. Dans Stirna


Jautājums:
Sveiki . Man jau periodiski ir caureja kādus 2 gadus, 30% no tā ir normāla izeja pārējā caureja un periodiskas asas sāpes, spiešana zarnu rajonā. Veicot dienas maltītes apmēram 1h laikā man ir vēdera izeja. Pašsajūta ar katru mēnesi paliek ar vien sliktāka . Man ir 29 gadi esmu gājis pie ģimenes ārstes veicis analīzes un dažādas izmeklēšanas, bet īsti nekādas skaidrības man nav par manu veselības stāvokli. Esmu lasījis par zarnu vēzi un tā simptomiem tie mazliet ir līdzīgi maniem, bet vai tas tik jauniem cilvēkiem var būt un ko jūs man ieteiktu ? Ar cieņu

Atbilde:
Principā zarnu vēzis Jūsu vecuma cilvēkiem ir ļoti reta saslimšana. Lai izvērtētu zarnas stāvokli pilnībā, būtu jāizdara zarnas endoskopiskā izmeklēšana jeb kolonoskopija. Šo izmeklējumu veic vieglā īslaicīgā narkozē, tāpēc par tās sāpīgumu vai diskomfortu nebūtu jāuztraucas.. Zarnu slimības ar caurejas norisi tomēr ir salīdzinoši reti sastopamas. Ja kolonoskopijas izmeklējums uzrādītu normālu zarnas ainu, tad ar visiem izmeklējumiem un analīžu rezultātiem ieteicams doties pie gastroenerologa uz konsultāciju.

Cieņā,
Dr. Dans Stirna


04.12.2013.g.


Jautājums:
Mani moka ilgstošas sāpes kreisajā paribe kas izstaro uz muguru pie vainas varētu būt aizkuņģa dziedzeris sakiet lūdzu ka varētu sīkāk izmeklēt aizkuņģa dziedzeri jo magnētiskā rezonanse neko sliktu nesaskata

Atbilde:
Ja magnētiskās rezonanses izmeklējumā aizkuņģa dziedzerī neko īpašu neatrod, tad satraukumam nebūtu pamata. Ieteicams izmeklēt žultsceļus un aknas ar sonogrāfijas metodi varbūtējo žultsakmeņu vai smilšu izslēgšanai. Ļoti vēlama arī mugurkaula krūšu un jostas daļas izmeklēšana ar rentgenoloģiskām metodēm skriemeļu izmaiņu (t.s. osteohondrozes) izslēgšanai.

Cieņā,
Dr. Dans Stirna


02.12.2013.g


Jautājums:
Labdien. Grūtniecības laikā bija 2 ļoti stipras sāpju lēkmes, bija aizdomas uz akmeņiem žultspūslī. Pēc dzemdībām uztaisīju FGS un USG. Akmeņus neatrada, bet \"smiltis\" gan, un ir Helikobakter pilory. Bakteriju ārstējām ar 2 antibiotiku kursu+Nexium. Tagad ārsts piedāvā 2 iespējas - vai nu izoperēt žultspūsli, vai ilgstoši dzert Ursofalku. Tas ir diezgan padārgs preparāts, bet vai pastāv iespēja, ka preparāts nelīdzēs? Kādas vēl ir iespējas mūsdienu medicīnā?

Atbilde:
Spēcīgo sāpju iemesls visticamāk nebūs bijusi helikobaktērija. Iespējams, tās izraisīja sīki žultsceļu akmeņi jeb smiltis. Piedāvātās alternatīvas ir loģiskas. Pieļauju, ka Jūsu situācijā varētu būt iesakāma ursodeoksiholskābes (Ursofalk) lietošana. Pastāv vēl alternatīva – nogaidīt, taču risks lēkmēm atkārtoties pastāv. Ieteicama būtu papildus izmeklēšana – analīzes, iespējams, magnētrezonanses veikšana. Taču to nav iespējams ieteikt elektroniski, neredzot Jūsu iepriekšējo izmeklējumu datus. Vislabāk tāpēc būtu Jums konsultēties pie gastroenterologa.

Cieņā,
Dr. Mārcis Leja


Jautājums:
Sveiki! Kādas gremošanas trakta slimības var būt saistītas ar sliktu elpu, vai tā var būt viena no atviļņa klīniskām izpausmēm? Kādus izmeklējumus jūs nozīmētu pacientam ar sūdzībām slikta elpa, sāpošs kakls un laiku pa laikam dedzināšana kuņģī, un vai tos var veikt bērniņa zīdīšanas laikā?

Atbilde:
Sliktas elpas rašanās visbiežāk saistāma ar mikrofloras (parasti mutes mikrofloras) sastāvu.
Šī iemesla dēļ vien gremošanas sistēmas izmeklējumus veikt nav obligāti. Ir iespējama haliometrijas veikšana, kas pieejama Stomatoloģijas centrā. Taču situācija, iespējams, atšķirsies citu minēto sūdzību gadījumā, - konkrēti: dedzināšanu un sāpoša kakla gadījumā. Visbiežāk zīdīšanas laikā (un arī daudziem jauniem cilvēkiem bez šī ierobežojuma) izmeklējumus veikt nav nepieciešams. Ja nepieciešams nozīmēt ārstēšanu, to visbiežāk var veikt bez izmeklēšanas.

Cieņā,
Dr. Mārcis Leja


Jautājums:
Labdien, man tika konstatēta kuņģa čūla un heliobaktērija, kā kuņģa sledzējmuskuļa nenoslēgšanās. Izdzēru antibiotiku kursu. Sāpes pārgājušas, bet slikta elpa saglabājusies. Tāpat arī ir nepatīkama sajūta kuņģī, smaguma sajūta. Ar šo problēmu netieku galā jau divus gadus.

Atbilde:
Ja izdzerts kurss helikobaktērijas iznīdēšanai, veicama pārbaude, - vai kurss ir bijis veiksmīgs. Visbiežāk to veic ar elptesta palīdzību (pieejams GASTRO); jāatceras, ka mēnesi pirms testa nedrīkst būt lietoti skābi bloķējoši medikamenti vai antibiotikas.
Taču veiksmīga baktērijas likvidēšana negarantē visu sūdzību izzušanu. Grūti būtu cerēt, ka pilnībā izzudīs, tikai likvidējot helikobaktēriju. Iespējams, ka nepieciešams terapiju turpināt, lietojot skābi mazinošus vai motoriku uzlabojošus preparātus. Vislabāk to būtu pārrunāt konsultācijā ar gastroenterologu.

Cieņā,
Dr. Mārcis Leja


27.11.2013.g.


Jautājums:
Sveiki! Pēdējā laikā man ir jocīgas, neierastas sajūtas krūškurvja rajonā.. Tā kā būtu lieks smagums, īsti asas sāpes nav, nedūrās tā ļoti, bet nepatīkama sajūta ir. Vai tas varētu būt saistīts ar kuņģi? Kuņģa pārbaudes nav bijušas, par vēdersāpēm ir gadījies sūdzēties kādreiz biežāk, tagad retāk. No sirds pateicos, M.

Atbilde:
Nepatīkamas sajūtas aiz krūšu kaula var būt saistāmas ar gremošanas sistēmas problēmām, taču to iemesls var būt arī sirds un asinsvadu sistēma. Svarīgi, vai diskomforts saistāms ar fizisku slodzi, tad noteikti sākumā jāizmeklē sirds. Būtisks faktors izmeklēšanas taktikas izvēlei ir arī Jūsu vecums. Iespējams, kuņģa pārbaude tiešām Jums būtu vēlama, taču pareizāk to būtu izlemt konsultācijas laikā ar speciālistu. Tāpēc ieteiktu konsultēties pie gastroenterologa Gremošanas slimību centrā GASTRO. Neizslēdzu, ka pilnībā kompetentu atbildi varētu sniegt arī Jūsu ģimenes ārsts.

Cieņā,
Dr. Mārcis Leja


26.11.2013.g.


Jautājums:
Labdien! Man ir 25 gadi, nesen USG atklāja žultsakmeni 1.4 cm, pirms tam vienu reizi bija slikta dūša, kad atvēmu arī žulti, bija temperatūra vienu dienu un drebuļi, bet nebija sāpes. Pēc tam nedēļu nevarēju neko ieēst. Kādu mēnesi vai vairāk ir nelielas sāpes kreisajā un labajā paribē, kāpēc arī taisīju usg. Bieži nav apetīte, bet cenšos ēst konkrētas ēdienreizes. Man gastroenterologs ieteica nākamgad taisīt operāciju. Ķirurgs arī saka, ka jāoperē tūlīt ārā, ka žultsakmens jau nekur nepazudīs. Kāds būtu Jūsu viedoklis par operāciju?
 

Atbilde:
Tiesa, ka žultsakmens nekur nepazudīs. Taču ne vienmēr, atrodot akmeni žultspūslī, nepieciešama ķirurģija.
Jādomā, ka Jūsu aprakstītā sāpju epizode ir bijusi t.s. žultsakmeņu kolika jeb lēkme. Šajā gadījumā operācijas izvēle varētu būt pamatota.
Operācija atļaus izvairīties no turpmākām žultsakmeņu lēkmēm.

Cieņā,
Dr. Mārcis Leja


25.11.2013.g.


Jautājums:
Sveicināti, dakter! Vasarā biju pie Jums uz konsultāciju Gastrocentrā par sāpēm vēderā. Konsultācijas rezultātā Jūs man nozīmējāt augšējo endoskopiju un saskaņā ar endoskopijas rezultātiem tika nozīmēts antibiotiku kurss. Pēc antibiotiku kursa un atkārtotas konsultācijas nekāda īpaša tālāka ārstēšana nenozīmēta netika. Patlaban kuņģis man vairs nesāp, jo cenšos maksimāli ierobežot kafijas un skābi saturošu produktu lietošanu, bet vēders zarnu apvidū tik un tā sāp (gan jāatzīst ne pastāvīgi), pastiprināti \"gāzējas\" un, piedodiet par detaļām, ir jūtīgs atsevišķās pozās seksa laikā. Es atkārtoti veicu pārbaudes pie ginekoloģes un viņa man vēlreiz apliecināja, ka ar olnīcām viss esot kārtībā. Es tomēr vēlētos veikt kolonoskopiju - t.t. lai sirds mierīga. Es zvanīju uz Gastrocentru, kur man laipni paskaidroja, ka ar ģimenes ārsta nosūtījumu varot mani pierakstīt sākot no 10/02/2014. Mani patlaban māc dilemma - vai gaidīt līdz 10/02/2014 vai tomēr pierakstīties decembri vai janvāri. Ko Jūs ieteiktu?

Atbilde:
Reāli uzskatu, ka Jums būtu vērts veikt kolonoskopiju pēc 50 gadu vecuma, iepriekš, - nav sagaidāms, ka kādas izmaiņas tur varētu atrasties.
Šobrīd GASTRO ar ģimenes ārsta nosūtījumu izmeklējumu pierakstu jau veido uz martu, taču, domāju, Jums nav nekādas steigas un pat nepieciešamības.
Ja ir sāpes, labāk būtu atkārtoti tikties, lai pārrunātu ārstēšanas taktiku, un tas nemainīsies pēc kolonoskopijas rezultātiem.

Cieņā,
Dr. Mārcis Leja


Jautājums:
Mamma, 74 gadi, 1.09 iestājās Stradiņu slimnīcā ar vemšanu. Veica 2 operācijas- žults ceļu un zarnu nosprostojumu (saaugumu). Viņa joprojām atrodas slimnīcā, vemšana vēl vairāk, ēst, dzert nevar. Atrodas joprojām ķirurģiskajā nodaļā. Ārsts saka, ka viss strādā, ļaundabīgs nekas nav, situācija sveša. Ko darīt tālāk? Paldies!

Atbilde:
Minētā situācija liecina par nopietnu saslimšanu, kuras dēļ bija nepieciešama operatīva ārstēšana. Cik noprotams, abas operācijas veiktas kopumā gandrīz 3 mēnešu periodā (kopš septembra sākuma). Atveseļošanās periods pēc šādām neatliekamām operācijām var būt grūtāks un sarežģītāks nekā pēc plānveida operācijas.
P.Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā strādā pieredzējuši ārsti – gan ķirurgi, gan gastroenterologi. Padomu sākotnēji vajadzētu prasīt viņiem, jo šajā slimnīcā pieejami visi mammas izmeklēšanas un ārstēšanas dati.
Ja problēmas atkārtosies pēc pacientes izrakstīšanas mājās, nepieciešamības gadījumā (kas gan maz ticams) var papildus konsultēties pie cita speciālista, arī Gremošanas slimību centrā GASTRO.

Cieņā,
Dr. Mārcis Leja


19.11.2013.g


Jautājums:
Labdien!!! Biju pie Jums ??.??. veikt kolonoskopiju (to veicu, lai noskaidrotu, kas man vēderā ir par sabiezējumu, jo pa sieviešu līniju viss ir kārtībā un veicot vēdera ultrosonogrāfiju, tur arī neko neuzrādīja). Man Jums jautājums, es veicu zarnu tīrīšanu ar zālēm, ko daktere izrakstīja, izdarīju visu, kas vajadzēja izdarīt. Esmu lielā nesaprašanā, kāpēc man aprakstā lielākoties visur ir rakstīts -lumens pildīts ar zarnu saturu, pārskats slikts?? Vai tas nozīmē, ka tas sabiezējums, ko vēlējos noskaidrot, kā dēļ veicu šo pārbaudi, ir kaut kas ļaundabīgs, ka nevarēja visu kārtīgi apskatīt ??? Ļoti gaidīšu Jūsu atbildi, jo neziņa mani nomoka.. Paldies par atbildi. Ar cieņu A.

Atbilde:
Katrs cilvēks ir savādāks, arī iztīrīšanās rezultāts var atšķirties. Gatavošanos jācenšas izpildīt precīzi un tās laikā nedrīkst ēst, pirms tās nebūtu vēlams kārtīgi pieēsties. Ja ir grūtības ar iztīrīšanos, tad pirms gatavošanās pāris dienas vajadzētu ēst viegli sagremojamu, šķidru pārtiku bez sēkliņām. Tas, ka nebija pietiekoši iztīrījies, nenozīmē, ka būtu jābūt kam ļaunam.

Ar cieņu,
Dr. Aigars Vanags
Gremošanas slimību centrs GASTRO


Jautājums:
Man ir tāds jautājums, Ziemā man kaklā bija krampis un tā rezultātā es sāku maziem malciņiem ēst un dzert. Un no 90 kg. svara es novājēju šo laiku uz 72 kg. Un tagad arī dažreiz nav ēstgribas ir tāda lēna ēšana grūtības norīt cietāku ēdienu. gribas šķidrāku zupas. Kas man varētu būt? Man jātaisa edoskopija no kuras es ļoti baidos. Vai ar tām zālēm ko injicē pirms endoskopjas es nejutīšu un neredzēšu neko kas man iedveš bailes?

Atbilde:
Jums noteikti jāveic endoskopiskā izmeklēšana. Mūsu centrā tas tiek veikts pacientam saldi guļot, nekādas nepatīkamas sajūtas Jūs nesagaida. Es ieteiktu Jūsu gadījumā ar šo izmeklēšanu nevilkt garumā. Baidīties nav pamata. Lai Jums veicas.

Ar cieņu,
Dr. Aigars Vanags
Gremošanas slimību centrs GASTRO


Jautājums:
Labvakar, vēlos noskaidrot par analīžu rezultātiem vai man būtu jāveic tālākas analīzes, izmeklēšanas pēc šādiem rezultātiem? Kādas? Vai arī ir jādzer kādi profilaktiski līdzekļi? Ko nozīmē IgG un IgA? Infekciju diagnostika Helicobacter pylori IgG <10 Helicobacter pylori IgA 12.9 Iekaisuma marķieri, autoantivielas CRO 0.0

Atbilde:
Jūsu gadījumā būtu pareizāk doties uz konsultāciju pie speciālista. Jūsu uzdotais jautājums skar organisma imūnsistēmu, antivielas, vīrusus, baktērijas utt., organismā rodas atbildes reakcija, plazmas šūnas izstrādā specifiskas antivielas..., tas ir pārāk sarežģīts un plašs jautājums, lai izklāstītu īsumā. Ja tiešām ir padziļināta interese par šīm medicīnas tēmām, par to visu var atrast informāciju internetā ar pietiekoši plašiem izskaidrojumiem.

Ar cieņu,
Dr. Aigars Vanags
Gremošanas slimību centrs GASTRO


11.11.2013.g


Jautājums:
Labdien! Esmu dzirdējusi par kapsulas endoskopiju. Kādas ir šīs metodes priekšrocības un trūkumi, salīdzinot ar citām endoskopijas metodēm? Ko var un ko nevar diagnosticēt ar šo metodi? Kādos gadījumos tā būtu ieteicama?

Atbilde:
Kapsulas endoskopija ir moderna un dārga mūsdienīga izmeklēšanas metode, kuru veic izmantojot parastās zāļu kapsulas izmēra videokameru, kuru pacients norij. Šo metodi izmanto pārsvarā tievo zarnu izmeklēšanai. Kapsulas endoskopiju nepieciešamības gadījumā veic pēc konsultācijas ar gastroenterologu un kapsulas endoskopijas speciālistu. Šī metode netiek izmantota lai aizstātu parasto endoskopisko (tautas valodā kobru) izmeklēšanu. Tā kā katrs gadījums ir individuāls un katrai izmeklēšanas metodei ir savas indikācijas (nav universālas metodes visam) pēc plašākas informācijas jāgriežas pie augstāk minētajiem speciālistiem.

Ar cieņu,
Dr. Aigars Vanags
Gremošanas slimību centrs GASTRO


Jautājums:
Labdien Vēlos zināt, pie kura speciālista man ir jāierodas, lai atrastu sāpju iemeslu. Labprāt dotos uz konsultācijām jūsu klīnikā. Pirms vairākām nedēļām man pēkšņi sākās ļoti stipras vēdera sāpes, it kā kuņģis. Nākamajā rītā braucu uz slimnīcu, tur man uztaisīja \'\'kobru\'\' - kuņģis ir absolūtā kārtībā. Tālāk devos uz sonoskopiju - nav ne žultsakmeņu, ne nierakmeņu, nekas sonogrāfijā neatklājās tāds, kas varētu sāpēt. Nu jau jāsaka, ka vēders (joprojām sajūta kā kuņģī) sāp jau kādu mēnesi, ēdu vieglu pārtiku. Nevaru nodarboties ar sportu. Agrāk skrēju, bet tagad pēc aptuveni 20 minūšu skrējiena atkal sākas nenormālas sāpes, tā, ka nevar vairs paiet. Nevienā apskatē man neko neatklāja un ģimenes ārsts neko nevar palīdzēt. Lūdzu, iesakiet, kādas analīzes man jātaisa un pie kura speciālista jādodas. Sāpes lielas un ilgstošas, nezinu, ko lai dara. Paldies!

Atbilde:
Sāpju izjūtas var veidoties visdažādākajā veidā, gan organiski, gan funkcionāli, gan psihosomatiski, un reizēm atrast iemeslu un atbrīvoties no nepatīkamajām sajūtām mēdz būt visai sarežģīti, tādēļ, lai spriestu par problēmu un mēģinātu atrast risinājumu, jāredz pats pacients. Tā kā par Jums neko vairāk kā rakstīts nezinu, ieteiktu griezties pie gastroenterologa, lai mēģinātu atrisinātu Jūsu problēmu.

Ar cieņu,
Dr. Aigars Vanags
Gremošanas slimību centrs GASTRO


Jautājums:
Senāk biju uz gastroskopiju, ļoti grūti bija izmeklēšanas laikā bez narkozes. Lasīju, ka var veikt narkozē, bet vai man to veiks, ja man bija no spazmolītiķiem kaklā ūkas tūska 29 gadus atpakaļ pirms dzemdībām. Kādreiz arī ir tā tūska no putekļiem vai no sakaršanas naktī guļot. Tad lietoju prednizalonu. Kaut gan bija arī aklās zarnas operācija, protams, narkozē. Komplikāciju nebija. Bet nesen atbildēs lasīju, ka, ja ar kaklu problēmas, tad narkozi nē. Kā tad ir īsti, jo ir pilnīgas bailes no tā izmeklējuma.

Atbilde:
Ar narkozi saistītās problēmas, kuras Jūs skāra 29 gadus atpakaļ, pašreizējos laikos pie modernās farmakoloģijas varētu būt mazinājušas, vai pat zaudējušas savu nozīmi. Procedūras laikā tiek lietoti īsas darbības narkozes līdzekļi ar mazu komplikāciju risku un mazu alerģisku reakciju iespējamību. Endoskopiskā izmeklēšana būtu jāatceļ uz vēlāku laiku gadījumā, ja ir nopietns iekaisuma process kaklā, vai nozīmīga saaukstēšanās ar iesnām un klepu.

Ar cieņu,
Dr. Aigars Vanags
Gremošanas slimību centrs GASTRO


31.10.2013.g


Jautājums:
Jautājums: Raizējos par meitas veselību, viņai ir 27 gadi, dzīvo un strādā Briselē, darbs ir stresa pilns, darba stundas garas. 21 gada vecumā sākās problēmas ar gremošanu: vēdera pūšanās, aizcietējumi, kas mijās ar caurejām, galvas sāpes, ādas problēmas. Ārsti ieteica celiakijas diētu. Izmeklējumi (kolonoskopija) un analīzes gan šo diagnozi neapstiprināja, bet attiecīgu diētu meita ievēro joprojām. Sākumā tas it kā palīdzēja, bet tagad vēdera pūšanās, galvassāpes, nogurums, aizcietējumi, ādas problēmas atkal ir klāt, kaut glutēnu saturoši produkti lietoti netiek. Ģimenes ārsts Briselē visu noraksta uz ļoti jūtīgu zarnu traktu, psihosomatiskiem cēloņiem, nekādu nopietnu saslimšanu nesaskata,-analīzes ir labas, bet problēma paliek. Labās baktērijas arī īpaši neko nemaina. Mums pašām liekas, ka visām šīm problēmām varētu būt 1 cēlonis, varbūt saistīts ar kāda pārtikas veida nepanesamību vai hronisku organisma intoksikāciju. Mani jautājumi: vai viņai būtu vērts atbraukt uz LV, lai apmeklētu Jūsu centru? Vai Jūs varētu palīdzēt? Pie kāda speciālista būtu jāgriežas Jūsu centrā? Kādi varētu būt diagnožu varianti?

Atbilde:
Noteikti būtu ieteicams konsultēties gan ar gastroenterologu, gan dietologu. Abi šie speciālisti pieņem mūsu centrā. Iespējams, ka paroblēmu pamatā ir stress un nepareiza ēšana, bet lai to droši apgalvotu ir nepieciešams pārskatīt iepriekšējos izmeklējumus, uzklausīt sūdzības un izmeklēt pacientu klātienē. Iespējams aglutēna diētas ievērošanā ir nepilnības, iespējams to nav nepieciešams ievērot. Pēc vajadzības varam organizēt gan endoskopiskus, gan funkcionālus izmeklējumus.

Ar cieņu,
Dr. Konrāds Funka
Gremošanas slimību centrs GASTRO


Jautājums:
Jautājums: Labdien, vēlos noskaidrot vai man nepieciešama īpaša izmeklēšana un to var veikt Jūsu centrā, ja man ilgstoši ir periodiska velkoša/ spiedoša sajūta vēdera labajā augšējā daļā arī nelies pietūkums. Regulāri nododu analīzes, līdz šim bija labas, tagad ALAT 32, ASAT 18. Kompjūtertomogrāfija neko nekonstatē. Bērnībā ilgstoši slimoju ar Lamblijām, kuras bija žultī. Pēdējā pusotra gada laikā strauji aizkaļķojas asinsvadi. Vai šeit var vilkt paralēles?

Atbilde:
Varētu vilkt paralēles steatohepatītam ar palielinātu svaru un asinsvadu aizkaļķošanos. Jums būtu ieteicama hepatologa vai gastroenterologa konsultācija mūsu centrā lai izslēgtu citus hepatītu iemeslus.

Ar cieņu,
Dr. Konrāds Funka
Gremošanas slimību centrs GASTRO


29.10.2013.g.


Jautājums:
Man ir 45 gadi 05.10.2006 gada tika veikta cholecystectomia, bet saprotu, ka žultsakmeņi ir atgriezusies, jo pašreiz ar sāpes neatlaiž jau otro diennakti, vai ir nepieciešama atkārtota operācija, varbūt pietiek tikai ar medikamentiem, kādas komplikācijas rodas žultsakmeņiem iesprūstot žultsvados, pavasari jau bija kolikas, pēc kuram paliku dzeltena, pēc analīzēm Linezera konstatēja, ka tie ir žultsakmeņi, ko darīt?

Atbilde:
Ja pēc žultspūšļa izņemšanas atkārtojas žultsakmeņu kolikas ar dzelti tas liecina par atlieku akmeņiem kopējā žultsvadā vai jaunu akmeņu veidošanos. Situācija ir nopietna jo var novest līdz akūtam pankreatītam. Jums noteikti jākonsultējas ar gastroenterologu, jāveic analīzes un izmeklējumi lai precizētu situāciju. Iespējams akmeņus varēs izņemt endoskopiskā veidā (netaisot operāciju) ERHP procedūras laikā ko veicam arī Gremošanas slimību centrā GASTRO.

Ar cieņu,
Dr. Konrāds Funka
Gremošanas slimību centrs GASTRO


Jautājums:
Labdien, mani uztrauc viena problēma, man ir patstāvīga slikta elpa, ļoti smagā stāvoklī. esmu jau vairākas reizes griezies pie ārstiem veicis dažādus testus.. bet nav nekādas konkrētas atbildes. Zobiem sekoju līdz, zobu diegu izmantoju, respektīvi, tā ir kāda iekšējā orgāna problēma. Nesen parādījās ādas problēma uz sejas, lasīju, ka tas saistīts ar iekšējo aknas, liesa, zarnas, problēmām. Esmu arī kādreiz bijis pie jums gastro klīnikā uz elptestiem un t.t. Toreiz izrakstīja speciālu zobu pastu airlift, bet mana problēma nav atrisināta, man ir darbs ar klientiem, bet ir patstāvīgi ļoti slikta elpa. Ir nedaudz paaugstināts gholestarins, liekais svars kādi 7kg-10kg ar cieņu

Atbilde:
Halitoze, vai slikta elpa ir noteikti ļoti traucējošs stāvoklis īpaši ja ir darbs ar cilvēkiem. Jums noteikti būtu jānāk uz atkārtotu konsultāciju, īpaši ja ir veikti izmeklējumi, bet nav skaidrs to rezultāts. Vel jo vairāk ja veikti elptesti. Jāatceras ka mutē normāli dzīvo daudz mikrobi, kas īpaši savairojas ja pēc ēšanas mutē paliek pārtikas atliekas. Otrs, Jums ieteicama būtu arī dietologa konsultācija pirms tam rūpīgi, vismaz divu nedēļu garumā, ieviešot diētas dienasgrāmatu (pierakstot visu ko apēdat)!

Ar cieņu,
Dr. Konrāds Funka
Gremošanas slimību centrs GASTRO


Jautājums:
Labdien! Augšējās endoskopijas laikā tika konstatēta kuņģa kardijas daļas nepietiekama slēgšanās. Ko tas īsti nozīmē un kā to ārstēt? Paldies.

Atbilde:
Ja jums nav sūdzību šī endoskopiskā atrade nav speciāli jāārstē. Ieteicams būtu regulāras ēdienreizes nepārēdoties, neēst 2-3 stundas pirms gulētiešanas. Nestrādāt fizisku darbu tūlīt pēc ēšanas, tai skaitā sporta kluba apmeklējums. Būtu ieteicams arī sekot līdzi ķermeņa svaram, īpaši ja tas ir paaugstināts tad censties to samazināt.

Ar cieņu,
Dr. Konrāds Funka
Gremošanas slimību centrs GASTRO


24.10.2013.g


Jautājums:
Jautājums: Labdien. Ja ir diagnosticēta celiakija, pēc asins analīzēm. Kas būtu jādara pēc tam? Kādi izmeklējumi vēl nepieciešami, kāda būtu jāievēro diēta? Paldies.

Atbilde:
Pirmkārt ir jāsaprot kādas analīzes ir izmainītas. Tad iespējams būtu jāveic augšējā endoskopija ar biopsijām no divpadsmitpirkstu zarnas. Beigās visa informācija jāsaliek kopā lai spriestu par celiakijas diagnozi. Speciāla diēta jāuzsāk tikai kad ir pabeigts diagnostiskais darbs.

Ar cieņu,
Dr. Konrāds Funka
Gremošanas slimību centrs GASTRO


23.10.2013.g.


Jautājums:
Labdien. Kā ieteicams ģērbties ejot uz kolonoskopiju. Vai līdzi ir vajadzīgas čības un naktskrekls?

Atbilde:
Jums uz šo jautājumu atbildēs Gastro telefondienests dienu pirms izmeklējuma, kad Jums tiks zvanīts lai atgādinātu par gatavošanos izmeklējumam.
Parasti pacienti ierodas ērtās drēbēs. Čības un naktskrekls nav nepieciešams.

Ar cieņu,
Dr. Konrāds Funka
Gremošanas slimību centrs GASTRO


Jautājums:
Cienījamo, Dakter! Apmēram no maija mēneša 2013.g no rītiem sāku novērot sliktu dūšu. Apmeklēju ģimenes ,izrakstīja cerukalu izdzēru 2.porcijas, praktiski uzlabojumu nejutu. Jūnija mēnesī Saldus medicīnas centrā veicu fibrogastroskopiju-izmeklējums neko sliktu neatklāja. Augusta mēnesī biju Sradiņu KUS pie Dr.V. Daktere ieteica ēst dienā 5 reizes plkst. 11 un 20 biokefīru, lakto. Zaļbarību ar augu eļļu 3 reizes dienā. Lietot omeprozolu 20g. 2 reizes dienā. Zāles lietoju, ieteicamo ēdienu karti centos ievērot. Praktiski līdz šai dienai uzlabojumi ļoti minimāli-no rītiem novēroju sliktu dūšu, kas dienas laikā mazinās. Septembra mēnesī lietoju smilšērkšu eļļu. Papildus lietoju 3.reizes dienā pirms ēšanas pa glāzei zāļu tēju - Tavam vēderam. Cienījamo, Dakter, kāda būtu Jūsu rekomendācija. Dziļā cieņā

Atbilde:
Labdien,
Slikta dūša vai nelabums varētu būt dažādu maznozīmīgu slimību kā arī nopietnu saslimšanu vēstnesis. Visbiežāk tā ir saistīta ar atviļņa slimību un nepareizu ēšanu. Jūsu situācijā, pēc ievērota režīma un terapijas, ja saglabājas sūdzības būtu nepieciešams atgriezties pie gastroenterologa, kas jūs konsultēja pirmo reizi. Tas ir tikai normāli, ka pirmā konsultācija nenes risinājumu, kolēģim noteikti ir padomā tālāks, padziļināts izmeklēšanas plāns. Pirms konsultācijas jums noteikti vajag pārskatīt savu dienas ēdienkarti, vēlams to pierakstīt dienasgrāmatā. Svarīgi ir arī pārskatīt medikamentus ko lietojat citām kaitēm, ja tādi ir. Viens no dabīgiem līdzekļiem, kas man pašam noder šādās situācijās ir propolisa tinktūra - 10 pilieni uz cukurgraudu to izkausējot uz mēles.

Ar cieņu,
Dr. Konrāds Funka
Gremošanas slimību centrs GASTRO


Jautājums:
Labdien! Jau vairākus gadus slimoju ar refluks ezofagītu (GEAS). Tā saucamā „tradicionālā” simptomātiska ārstēšana ar kuņģa skābes inhibitoriem, manās saslimšanas gadījumā ir ne visai efektīva… Nesen izlasīju, ka amerikāņu ķirurgi ir veiksmīgi pārbaudījuši jaunu terapijas metodi - Esophageal Sphincter Device for Gastroesophageal Reflux Disease, jeb tā saucamo „magnētisko gredzenu” (šeit ir saite uz oriģinālo dokumentu: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1205544). Kāds būtu Jūsu viedoklis par minēto ārstēšanas metodi un tās izmantošanas iespējām Latvijā?

Atbilde:
Labdien,
Latvijā var izmantot tikai NVD apstiprinātas medicīnas tehnoloģijas. Vienīgā ķirurģiskā tehnoloģija atviļņa ārstēšanai Latvijā ir laparoskopiska fundoplikācija. Bet līdzīgi kā fundoplikācijai arī šai metodei ir nevēlamie efekti, kā piemēram disfāgija - grūtības norīt kā arī citi. Es Jums ieteiktu pārskatīt savu ēdienkarti, režīmu, fiziskas aktivitātes - varbūt ir vieta uzlabojumiem. Tas noteikti būs efektīvāk un nesalīdzināmi drošāk salīdzinot ar jebkuru ķirurģisku metodi. Ja netiekat galā, iespējams ir uzlabojama skābes bloķējošo medikamentu lietošanas shēmas, veicami papildus izmeklējumi.

Ar cieņu,
Dr. Konrāds Funka
Gremošanas slimību centrs GASTRO


22.10.2013.g


Jautājums:
Mans jautājums ir sarežģīts;) Esmu veselīgas pārtikas piekritēja, bet kaut kā, kopš man ir bērni, neatveltu īpaši daudz laika ēšanai... Par savu diētu nu galīgi nerūpējos. Ja sanāk laiks paēst, tad ēdu, ja nē, neēdu.. Apmēram tā. Ļoti sekas šim visam izjutu kad biju stāvoklī ar otru bēbi (šobrīd viņam ir apm. 1 gads un 5 mēn). Ļoti sāpēja vēders vai ēdu vai neēdu. Tā it kā nebūtu ēdusi neko nedēļu. Kaut ēdiens mutē 24 stundas. Arī nevarēju gulēt jo nāca augšā acid (latviski laikam skābe), lai gan man tādu problēmu nekad dzīvē nav bijis. Un ir arī citreiz visāda citāda vēdera sāpēšana. Vairāk kā sūrstēšana nedaudz ik pa laikam... Šur un tur.... Un nu pēdēja lieta kas notika ir asinis podā bet nu aizejot šeit pie gp teica ka tas ir hemoroīds vai kaut kā tamlīdzīgi.... Un neko daudz nepaskaidroja.... Varbūt Jūs man varētu ieteikt ar ko man sākt un ko man pārbaudīt??? Un ko man labāk ēst un neēst lai savu veselību savestu kārtībā..,, jo saprotu, ka joka lieta tā nav. Cerams, ka kaut ko no šī visa sapratāt, jo negribu Jūs kavēt ar sīkām detaļām. Un ak jā biju pie kakla ārsta jo visi laiku sāp kakls, viņa ieteica pārbaudīt vēderu... Tas bija lv mēnesi atpakaļ. PALDIES!!!!

Atbilde:
Labdien,
Kā jau izklāstāt savā jautājumā - liela daļa sūdzību ir saistāmas ar nepareizu režīmu - neregulārām ēdienreizēm. Protams, arī grūtniecība un stress ikdienas darbos šīs sūdzības var pastiprināt.
Jūsu situācijā vislabākais būtu pārplānot savu dienas kārtību atrodot laiku četrām nesteidzīgām maltītēm.
Vēlams diētā mazināt surogātproduktus kā čipšus, ātrās uzkodas, pārcukurotus burbuļūdeņus, kofeīnu saturošus dzērienus, kā arī treknus un pārceptus ēdienus. Ieteicams neēst vakarā pēc sešiem. Retu reizi varat izmantot aptiekās nopērkamos antacīdus.
Asins piejaukums pie vēdera izejas var būt nopietnas saslimšanas simptoms, bet ja jūsu ģimenes ārsts apstiprina hemoroidālu slimību pēc jūsu izmeklēšanas - nav iemesla tam neticēt. Efektīvi ir izmantot ūdeni, ziepes un dvieli tualetes papīra vietā pēc katras vēdera izejas.
Ja šie ieteikumi nelīdz jums būtu nepieciešama gastroenterologa konsultācija.

Ar cieņu,
Dr. Konrāds Funka
Gremošanas slimību centrs GASTRO


21.10.2013.g


Jautājums:
Labdien. Man ir žultsakmeņi. Esmu apmeklējusi divus ķirurgus, un ir nolikts operācijas laiks. Sakiet, vai nav iespēja izvairīties no operācijas un ārstēties kā citādi?

Atbilde:
Žultsakmeņu gadījumā, ja tie nerada nekādus simptomus, tos var neoperēt. Taču, ja ir bijušas žultsakmeņu lēkmes, tad gan jādodas uz operāciju. Diemžēl nekāda cita alternatīva šobrīd nav pieejama. Žultsakmeņus nav iespējams skaldīt, vai kā citādi izšķīdināt ar zālēm un gadījumā, ja tie sākuši traucēt, cits nekas neatliek kā tos izoperēt.

Veselību vēlot,
Ar cieņu,
Dr. Ilze Kikuste


Jautājums:
Labdien! Man ir tāds jautājums?  Manai meitai 4 gadi, vēders iziet reizi 4 dienās? No kā tas ir ??? ēdam visu.

Atbilde:
Ieteiktu Jums bērnu gastroeneterologa konsultāciju, lai izanalizējot sūdzības un veicot izmeklējumus, ārsts varētu precizēt saslimšanu un ieteikt labāko ārstēšanu. Mazu bērnu slimības ir bērnu gastroeneterologa kompetencē.

Veselību vēlot,
Ar cieņu,
Dr. Ilze Kikuste


Jautājums:
Labdien. Vai var veikt kolonoskopiju, ja mēdz būt tahikardija (VPV sindroms) un bijušas mirdzaritmijas lēkmes? Kādi iemesli var būt niezei sūrstēšanai tūpļa rajonā (ar ginekoloģiju viss kārtībā, spalīšu domāju nav, jo veikti profilaktiskie pasākumi)

Atbilde:
Akūtu sirds ritma traucējumu gadījumā noteikti kolonoskopiju veikt nedrīkst, taču, ja esiet kardiologa uzraudzībā un regulāri saņemiet medikamentu, tad pēc sarunas ar anesteziologu pirms procedūras, kolonoskopiju veikt var. Procedūras laikā notiek rūpīga resnās zarna apskate (arī taisnās zarnas rajons). Pēc procedūras veikšanas ieteiktu Jums gastroenetrologa konsultāciju, lai izanalizējot sūdzības un izmeklējumu rezultātus varētu noskaidrot sūdzību iemeslu un nozīmēt atbilstošu ārstēšanu.

Veselību vēlot,
Ar cieņu,
Dr. Ilze Kikuste


16.10.2013.g


Jautājums:
Man ir diagnoze - kuņga antrālās daļas čūla un ureāzes eksprestests uz H.P.pozitīvs un arī biopsija to apstiprina, ģimenes daktere uzrakstīja medikamentus: Micancili 500mg pa 2kaps.2x dienā Metranidazols 0.5 pa 1 tbl. 2x dienā Klaritromicins 0.5 pa 1 tbl.2x dienā Omeprozols 20 mg pa 1 tbl 2x dienā Enterols 2 tbl 3x dienā Kurss 10 dienas, vai nav par daudz antibiotikas? Paldies.

Atbilde:
Kuņģa čūlas gadījumā, kad konstatēta H.pylori infekcija, noteikti jāveic H.pylori izskaušana, kas nozīmē ārstēšanas kursu ar antibiotikām kopā ar skābi pazeminošu preparātu. Ja Jums nekad iepriekš nav nozīmēts šāds ārstēšanas kurss, tad saskaņā ar Eiropas gastroenterologu rekomendācijām terapiju parasti uzsākt ar šādu kombināciju: amoksicilīns 1g, klaritromicīns 500 mg un kāds no skābi pazeminošiem preparātiem (no protonu sūkņa inhibitoru grupas), piemēram, omeprazols, visi medikamenti jālieto 2 reizes dienā, 10 dienu kurss. Sakarā ar samērā augsto H.pylori rezistenti pret metronidazolu, to nerekomendē H.pylori izskaušanas sākotnējam kursam.

Veselību vēlot,
Ar cieņu,
Dr. Ilze Kikuste


15.10.2013.g


Jautājums:
Man visu laiku sāp vēders, pa nakti ari sāp kādreiz. Un tualete grūti paiet. Un 2 reizes bija ar asiņošanai drusciņ. Kas tas ir?

Atbilde:
Minētie simptomi varētu liecināt par dažādām saslimšanām un diagnozes precizēšanai noteikti ir nepieciešama ārsta gastroenterologa konsultācija ar rūpīgu izmeklēšanu. Tikai pēc visu analīžu un izmeklējumu veikšanas, būs iespējams precizēt sūdzību iemeslu un nozīmēt tam atbilstošāko ārstēšanu. Rekomendēju Jums gastroenterologa konsultāciju, lai pēc simptomu rūpīgas analīzes varētu noteikt precīzu izmeklēšanas plānu un rezultātiem atbilstošu ārstēšanu.

Veselību vēlot,
Ar cieņu,
Dr. Ilze Kikuste


14.10.2013.g


Jautājums:
Labdien, kurš būtu īstais speciālists, pie kura vērsties, ja jau gadiem nomoka aftozais stomatīts? Tas taču var būt saistīts ar kādu kuņģa-zarnu trakta slimību? Paldies jau iepriekš.

Atbilde:
Aftoza stomatīta gadījumā noteikti nepieciešama izmeklēšana, lai precizētu tā iemeslu, piemēram, jāizslēdz asins analīzēs mazasinība (sakarā ar dzelzs, folātu vai B12 vitamīna trūkumu organismā), tāpat būtu jānosaka celiakijas antivielas asinīs, jāprecizē, vai simptomi neparādās pēc kādu konkrētu produktu lietošanas uzturā, kas varētu liecināt par alerģisku reakcija. Tāpat aftozu stomatītu var izraisīt dažādu medikamentu lietošanu.
Ja kopā ar ārstu gastroenetrologu ir izslēgtas minētās patoloģijas, tad turpmāk ieteiktu Jums griezties pie RSU Stomatoloģiskā institūta Orālās patoloģijas klīnikas speciālistiem, kas veic mutes dobuma mīksto audu slimību (baktēriju, vīrusu, sēnīšu, vezikulāri bullozu, eroziju, čūlu, autoimūnu u.c.) diagnostiku un ārstēšanu.

Veselību vēlot,
Ar cieņu,
Dr. Ilze Kikuste


11.10.2013.g


Jautājums:
Labdien! Man pēc bērna piedzimšanas sākās problēmas ar nervu sistēmu (bija problēmas ar bērna veselību) - diagnoze - neiroze. Pēc laika gastraskopija apstiprināja problēmas ar kuņģi -erozīvs gastrīts, ģimenes ārste nozīmēja Omeprazolu, biju uz adatu terapiju nervu sistēmai, pie homeopātiem, hipnoterapeita, psihoterapeita, lietojot nomierinošos līdzekļus mēles krāsa rozīga, tos nelietojot paliek balta, bet ne ar biezu aplikumu. Lietoju zāļu tējas kuņģim, neko asu neēdu. Tagad kuņģī diskomfortu nejūtu. Jautājumi - kā pareizi man savu problēmu ārstēt? vai man visu laiku jādzer zāles (ja- jā, tad kādas? cik bieži pārbaudīt veselību?) jeb pietiek ar diētu, tēju un kādu nomierinošu līdzekli, ja nervi \"uzdod\"? Paldies par atbildi!

Atbilde:
Gastroskopijas laikā konstatētais erozīvais gastrīts visbiežāk tiek izraisīts sakarā ar nesteroidālo pretiekaisuma līdzekļu lietošanu vai helikobaktērijas infekciju. Nozīmētais medikaments omeprazols ir pareizā ārstēšana šajā gadījumā, kas palīdz sadzīt kuņģa gļotādas bojājumam. Ja tagad diskomfortu kuņģī nejūtiet, visticamāk kuņģa gļotādas erozijas ir sadzijušas. Gadījumā, ja atjaunojas līdzīgas sūdzības ārstēšanas kursu var atkārtot.

Veselību vēlot,
Ar cieņu,
Dr. Ilze Kikuste


Jautājums:
Labdien 1 Septembra beigās saslimu ar ļoti spēcīgu caureju Temp bija 39,3 man ir 83 gadi. ģimenes ārste nozīmēja Loperamida un smektu, kā arī Nimesil., kad caureja un temp norimās, man vairs neatjaunojās normāla vēdera izeja. Šobrīd daktere nozīmēja Guttalax 1 reiz dienā pirms gulētiešanas, diemžēl bez rezultāta gaidītā. Nu jau būs pus mēnesis, ka nav normāla vēdera izeja, pa retam nelielos daudzumos kaut ko izdodas ārā izdabūt... Šodien daktere paziņoja, ka nezinot ko darīt... vajagot lietot kefīru un pieturētie pie diētas - neēst nekādu maizi, ne rupjo, ne balto... cenšos pieturēties pie trešās diētas, ko atradu grāmatā medicīnas ABC Iznāk, ka esmu kļuvis par tādu kā fekāliju konteineri, arī meteorisms bieži uzmācas... varbūt pateiksiet pie kā un kur man griezties, lai savestu cik necik kārtībā vēderu? Dzīves veids man ir samērā aktīvs, piedalos rudens darbos lapu novākšanā.

Atbilde:
Vēdera izejas traucējumu iemesli var būt ļoti dažādi, tāpēc papildus nepieciešams veikt analīzes un resnās zarnas izmeklējumu (kolonoskopiju), lai noteiktu konkrēto iemeslu.
Pēc izmeklējumu un analīžu veikšanas kopā ar ārstu gastroenterologu izlemsiet Jums piemērotāko ārstēšanu atbilstoši izmeklējumu un analīžu rezultātiem.

Veselību vēlot,
Ar cieņu,
Dr. Ilze Kikuste


Jautājums:
Labdien, Man zem acīm ir ādas apsārtums un pietūkums+nieze. Analīzes uz allergēniem ir negatīvi, asins analīzes parādīja pozitīvu rezultātu uz antivielām pret Helicobacter pylori IgA un IgG. Vai pēc asins analīzēs ir iespējams noteikt Helicobacter pylori? Un vai Helicobacter var izraisīt tādus simptomus? Paldies par atbildi!

Atbilde:
Pēc asins analīzēm diemžēl nevar precizēt esošu helikobaktērijas infekciju, jo pat pēc helikobaktērijas eradikācijas terapijas antivielas asinīs (kā imunoloģiskā atmiņa) saglabājas un lēnām izzūd 2-3 gadu laikā. Pat ja Jums nav nozīmēta helikobaktērijas eradikācijas terapija, tomēr, lietojot antibiotikas citu iemeslu dēļ kā, piemēram, bronhīts, zobu iekaisums, tās var izskaust no organisma arī helikobaktēriju, bet antivielas paliek un lēnām izzūd tikai 2-3 gadu laikā. Esošu helikobaktērijas infekciju var noteikt augšējās endoskopijas (gastroskopijas) laikā, nosakot to ar speciālu testu vai veicot helikobaktērijas elptestu.
Minētās sūdzības gan nav tipiskas helikobaktērijas infekcijai, taču konsultējoties ar ārstu gastroeneterologu pēc rūpīgas simptomu analīzes, varēsiet izlemt par helikobaktērijas eradikācijas terapijas nepieciešamību.

Veselību vēlot,
Ar cieņu,
Dr. Ilze Kikuste


10.10.2013.g.


Jautājums:
Labdien, jūtu durošas sāpes kreisajā paribē muguras pusē, bieži mokos ar vēdera uzpūšanos un pēdējā laikā ļoti slāpst. Vai tā varētu būt kāda nopietna problēma.

Atbilde:
Jebkurus veselību un pašsajūtu traucējošus simptomus nedrīkst ignorēt. Diemžēl minētās sūdzības nav iespējams interpretēt bez padziļinātas izmeklēšanas un analīžu veikšanas. Rekomendēju ārsta gastroenterologa konsultāciju, lai pēc rūpīgas izmeklēšanas, varētu noskaidrot minēto sūdzību iemeslus.

Veselību vēlot,
Ar cieņu,
Dr. Ilze Kikuste


09.10.2013.g


Jautājums:
Labdien! Mani jau ilgāku laiku nomoka kakla aizsmakums, viegls \"krekšķis\" un tāds kā kamols kaklā, ko nevar norīt. Līdzekļi pret saaukstēšanos nepalīdz. Tā kā iepriekš ir dzerts antibiotiku kurss, ģimenes ārsts domā, ka tas varētu būt saistīts ar kuņģi ar kuru ir bijušas problēmas agros pusaudžu gados, t.i. gastrīts, kas šobrīd 29 gados varētu būt atjaunojušās. Vai šāds ilgstošs aizsmakums un kamols var būt saistīts ar kuņģi? Paldies jau iepriekš!

Atbilde:
Balss aizsmakums un „krekšķis” tiešām varētu būt saistīts ar gremošanas sistēmas saslimšanu, kas ir gastroezofageālās atviļņa slimības viena no klīniskajām izpausmēm. Gastroezofageālās atviļņa slimības gadījumā kuņģa skābais saturs ieplūst barības vadā un nonākot arī rīklē kairina rīkles gļotādu un rada minētās sūdzības. Šādos gadījumos palīdz kuņģa skābi samazinošie preparāti, kā arī ir nepieciešams ievērot arī dietas un dzīves veida rekomendācijas, lai nepastiprinātu kuņģa skābes sekrēciju un skābā satura atvilni barības vadā.
Svarīgi ir veikt arī augšējo endoskopiju, kuras gadījumā var izvērtēt kuņģa skābes radītās izmaiņas barības vadā.
Papildus informācijai iesaku Jums noskatīties mūsu mājas lapā dr. Ivara Tolmaņa informatīvo video par gastroezofageālo atviļņa slimību. Uz filmu>

Veselību vēlot,
Ar cieņu,
Dr. Ilze Kikuste


08.10.2013.g.


Jautājums:
Jau divus gadus mokos ar nepatīkamu sajūtu kaklā - kakla lejas daļā- ir it kā iesprūdušas ēdiena atlaikas. No rīta pieceļoties, šīs sajūtas nav, bet dienas gaitā -pieaug.Esmu bijusi pie LORa, kas konstatēja apsārtumu, izrakstīja smiltsērkšķu eļļu.Ģimenes ārts bija izrakstījis nexium,bet uzlabojumu tas nedeva. Vai man nebūtu jāvēršas pie gastroeneterologa?

Atbilde
Nepatīkamai sajūtai kaklā var būt dažādi iemesli, tādēļ ļoti labi, ka esiet jau konsultējusies ar LOR speciālistu. Ģimenes ārsta izrakstītais Nexium vairāk bija domāts gastroezofageālā atviļņa slimības ārstēšanai, kad kuņģa skābais saturs ieplūst barības vadā un var izraisīt dedzināšanu, sāpes vai nepatīkamas sajūtas pa barības vada gaitu un kaklā, taču tādā gadījumā Jums būtu jāizjūt uzlabojums no šīs terapijas. Protams, būtu jāprecizē medikamenta devas un lietošanas ilgums. Rekomendētu Jums veikt barības vada un kuņģa pārbaudi (augšējo endoskopiju) atviļņa slimības precizēšanai un barības vada stāvokļa izvērtēšanai un konsultēties ar ārstu gastronterologu.

Veselību vēlot,
Ar cieņu,
Dr. Ilze Kikuste


Jautājums:
Labdien! Ko Jūs ieteiktu lietot, lai apturētu rauga sēnītes Candidas vairošanos zarnās. Šobrid bieži uzpūšas vēders, burkšķ, ir gāzes. Bija konstatēta piena sēnīte vagīnā, bet to veikmsīgi apārstēju ar Canifug svecītēm. Pati baroju 5 mēn.jaunu zīdainīti. Ieturu diētu bez piena un cukura. Ko man darīt, ja nedrīkstu dzert Flukonazolu? Vai ir kāds veids, kā es varu apturēt Candidas vairošanos. PS. Dzeru arī probiotiķus un vitamīnu B, diemžēl nepalīdz. Paldies jau iepriekš!

Atbilde
Izlasot Jūsu jautājumu nerodas pilnīga pārliecība, ka sūdzības saistītas ar rauga sēnītes savairošanos gremošanas traktā, neskatoties uz to, ka Jums konstatēta piena sēnīte vagīnā. Pastiprinātai gāzu veidošanās zarnās, kā arī vēdera „burkšķēšanai” varētu būt daudz citu iemeslu un precīzu atbildi var sniegt detalizēta izmeklēšana un papildus analīžu veikšana. Ieteiktu Jums konsultāciju pie gastroneterologa, kas izanalizējot Jūsu sūdzības, noteiktu Jums precīzus izmeklējumus un analīzes kā arī atbilstošu ārstēšanu.

Veselību vēlot,
Ar cieņu,
Dr. Ilze Kikuste


.04.10.2013.g


Jautājums:
Labdien, Jau kādu laiku esmu piefiksējusi problēmas ar vēderu. Kopš pusaudžu gadiem ir izteikta vēdera burkšķēšana pēc ēšanas. Dzēru vienu kursu ar jogurta[?] kapsulām, bet bez uzlabojumiem. Pēdējā gada laikā ir novērota bieža vēdera izeja (divas reizes dienā), ko bieži vien pavada asiņošana. Parasti vēdera iztukšošana ir sāpīgs process. Pēdējā gada laikā ir veikta kobra, bet nekas netika atklāts. Vēlos uzzināt, pie kāda speciālista labāk griezties un kādus izmeklējumus varu veikt jau iepriekš (vai pietiks ar urīna un fekāliju analīzēm vai vajadzīgs kas specifiskāks?). Paldies.

Atbilde:
Asiņošana no vēdera izejas ir nopietns simptoms, ko noteikti nedrīkst ignorēt un, kas prasa papildu izmeklēšanu. Jums noteikti ieteiktu veikt kolonoskopiju (resnās zarnas izmeklēšanu), jo asiņošana no vēdera izejas norāda, ka process skar resno zarnu un kuņģa pārbaude (jeb tā sauktā „kobra”) šajā gadījumā tiešām neko neatklās. Pirms izmeklējuma nozīmēšanas tomēr vēlama konsultācija pie speciālista (gastroenterologa), jo iespējams papildus būs nepieciešamas vēl kādas analīzes, ko konsultācijas laikā izlems ārsts.

Veselību vēlot,
Ar cieņu,
Dr. Ilze Kikuste


13.02.2013.


Jautājums:
Man lieta tāda, ka dēļ nerviem sagājis grīste kuņģis un divpadsmit pirkstu zarnu iekaisums, ko ieteiktu palietot jeb kur griezties?

Atbilde:
Es ieteiktu Jums vispirms vērsties pie gastroenterologa. Visdrīzāk Jums būtu jāveic izmeklējumi (augšējā endoskopija), lai precizētu diagnozi (kas tas par iekaisumu, kur tieši) un noteiktu ārstēšanu. Ārsts var arī nozīmēt ārstēšanu atbilstoši izmeklējuma atradnei.
Gadījumā, ja liksies, ka problēmas varētu būt saistītas ar jūsu emocionālo stāvokli, ieteiktu konsultēties ar psihoterapeitu.

Cieņā,
Anžela Pavloviča,
Gremošanas slimību centra GASTRO psihoterapeite


08.02.2013


Вопрос:
Уже два года жалуюсь на боли слева внизу живота. Произведены все необходимые исследования, даже гин. лапороскопическая операция, констатировали ендометриоз, визуальные очаги которого были удалены. Боли продолжаются, к этому добавились периодические боли и воспаление в почке. Теперь болит локоть. Рекомендуют консультацию психотерапевта. Я сама не нахожу грандиозных проблем, у меня есть любимая работа, любящий муж, хороший ребенок, здоровые родители, друзья, интересное хобби. Действительно ли мне необходима консультация психотерапевта?

Ответ:
В некоторых случаях, когда физическое самочувствие кажется длительно плохим, или когда результаты исследований полностью не необъясняют жалоб, действительно оказывается, что самочувствие связано с проблемами эмоционального характера. Вслушайтесь, подумайте, оцените – как бы Вы описали свое эмоциональное состояние, Ваш ´внутренний мир´? В случае, если чувствуете напряжение, дискомфорт, раздражительность, грусть, безисходность или другие тревожащие или неприятные ощущения, то помощь психотерапевта может быть очень полезной.

С уважением,
Анжела Павловича
психотерапевт, Центр Болезней пищеварения GASTRO


07.02.2013.g.


Jautājums:
Labdien, man liekas, ka man ir panikas lēkmes. Palasīju interneta, liekas ka līdzīgi. Sakuma domāju, ka kaut kas ar sirdi, izsaucu ātro palīdzību, mani aizveda uz Stradiņiem, izmeklēja un palaida mājās. Teica, ka ar sirdi viss ir kartība. Biju pēc tam pie ģimenes ārsta, pie kardiologa, ari it ka vesels. Vai tā var būt panikas lēkme? Ko man darīt ja tas atkārtosies?

Atbilde:
Panikas lēkme vismaz vienu reizi dzīvē piemeklē 8% no cilvēkiem. Panika ir intensīvu baiļu periods, kas attīstās ātri, sasniedzot “intensitātes pīķi” 10 minūšu laikā un parasti ilgst 20-30 minūtes, retāk līdz 1 stundai. Paniku pavada ļoti izteiktais fiziskās sajūtas, un bieži cilvēkam liekas, ka ķermenī notiek katastrofa (infarkts, insults, astmas lēkme ar elpas trūkumu utt.). Bieži gadās, ka panikas lēkmes neatkārtojas, taču reizēm to biežums pieaug. Ārstēšanas taktika ir atkarīga no panikas veida (vai panika rodas spontāni, vai noteiktā situācijā, vai nakts laikā utt.) un to biežuma. Bieži panikas pavada specifiskas domas, kuru noteikšana var palīdzēt izvairīties no panikas atkārtošanas. Reizēm ļoti traucējošas liekas bailes par panikas lēkmes iespējamību.
Psihoterapeita padoms var noteikti noderēt visa veida paniku ārstēšanai. Psihoterapeits var palīdzēt izprast panikas attīstības mehānismus un iemeslus, ka arī izvēlēties to ārstēšanas veidu.

Gadījumā, ja Jūs jūtat, ja Jums sākas panikas lēkme:

  • uzsākt lēnu un mierīgu elpošanu, kontrolēt elpošanu, kamēr beigsies lēkme; censties novirzīt domas no fiziskām sajūtām, koncentrēties uz uztraukuma mazināšanu;
  • censties nomierināt sevi, runāt ar sevi – „panikas lēkme beigsies; iepriekšējā lēkme ir beigusies” (...un infarkts nav noticis, ar sirdi viss bija kartībā);
  • uzņemt laiku no panikas lēkmes sākuma un domāt, ka tā drīz beigsies;
  • dažiem cilvēkiem palīdz specifiskas darbības, kas var apturēt panikas attīstīšanos – fizisks vingrinājums, ieiešana dušā (ja tas ir iespējams), specifiskās mūzikas klausīšanās, telefona zvans tuvam cilvēkam utt.;
  • censties noteikt domas, kuras pavada bailes.

Cieņā,
Anžela Pavloviča,
Gremošanas slimību centra GASTRO psihoterapeite


01.02.2013.g


Jautājums:
Labdien, man ir veģetodistonija, lietoju antidepresantus, ko man izrakstīja ģimenes ārste, bet īsti labi nav. Negribu tos turpināt lietot, liekas, ka nav efekta un vispār negribas „ķīmiju”. Vai psihoterapija var palīdzēt?

Atbilde:
Labdien, veģetodistonijas, vai somatoformās veģetatīvās disfunkcijas izpausmes atgādina fiziskus traucējumus orgānu sistēmās vai orgānos, kas lielākoties vai pilnībā ir pakļauti veģetatīvās nervu sistēmas darbībai, piemēram, sirds un asinsvadu sistēma, gremošanas sistēma, elpošanas un uroģenitālā sistēma. Tas notiek tāpēc, ka veģetatīvā nervu sistēma tiešā veidā iesaistīta iekšējo orgānu darbības regulācijas procesos. Vienlaikus veģetatīvās nervu sistēmas darbība cieši saistīta ar emocionālo stāvokli – piemērām, emocionāla sasprindzinājuma laikā (pirms eksāmena vai cita svarīga notikuma) var paātrināties sirdsdarbība vai mainīties tās ritms, ko cilvēks var izjust fiziski kā ļoti spēcīgas sirdsklauves, pārsitienus, diskomfortu vai pat sāpes krūšu kurvī. Līdzīgas situācijas var novērot arī ar gremošanas sistēmas orgāniem – tā var būt vēdera uzpūšanas sajūta, mainīga vēdera izeja (piemērām, caurejas stresa situācijā) u.c.
Cieša veģetatīvas nervu sistēmas un emocionāla stāvokļa saistība izskaidro arī psihoterapijas efektivitāti somatoformās veģetatīvās disfunkcijas gadījumos. Psihoterapija pilnīgi noteikti var palīdzēt un bieži ir uzskatāma par izvēles metodi.

Dr. Anžela Pavloviča, Gremošanas slimību centra GASTRO psihoterapeite


24.01.2013.g.


Jautājums:
Labdien, manam dēliņam ir 2,6 gadi. Pirmo reizi viņš saslima 1,6 gadu vecumā. Ģimenes ārsts izrakstīja antibiotikas un pēc slimošanas sākās problēmas ar vēdera izeju. Pusgadu izmēģinājām gan zāles, gan ēdienus, kas mīkstinātu vēderiņu, taču veltīgi. Tad aptiekā ieteica Mikrolaks, kas palīdzēja. Pēc laika dēls saslima atkal, bija jālieto antibiotikas un atsākās problēmas ar vēderiņu. Man šķiet, ka tā varbūt ir psiholoģiska problēma. Vai Jūs varētu kaut ko ieteikt. Paldies.

Atbilde:
Labdien, vispirms es ieteiktu konsultēties ar bērnu gastroenterologu (Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcā, piemēram, Dr. I. Eglīti vai citu bērnu gastroenterolgu).
Ja liekas, ka problēma patiešām ir psiholoģiska, tad gadījumos, kad bērniņš ir tik maziņš, parasti psihoterapeits vislabāk var palīdzēt, strādājot ar mammu, nevis ar bērniņu. Iemesls tam ir tāds, ka 2,5 gadu vecumā bērna psiholoģiskais un emocionālais stāvoklis ir ļoti cieši saistīts ar mātes psiholoģisko stāvokli. Es ieteiktu apsvērt iespēju Jums konsultēties ar psihoterapeitu.

Dr. Anžela Pavloviča, Gremošanas slimību centra GASTRO psihoterapeite


Jautājums:
Labdien! Vēlos pajautāt, kā psihoterapeits var palīdzēt kairinātās zarnas sindroma gadījumā? Ar šo problēmu mokos jau kādus 5 mēnešus. Ir periodi, kad ir gandrīz ok, bet, kad vairs nespēju ievērot diētu, problēmas atsākas. Esmu ļoti trauksmaina, arī ipohondriķe, un man ir sajūta, ka manai slimībai ir psiholoģisks iemesls, un tiklīdz ļaušu sev mierīgi dzīvot un nedomāt par to, tad problēmas pāries. Šobrīd gan vēl nav veikti visi nepieciešamie izmeklējumi (pierakstījos uz kolonoskopiju, bet rinda līdz marta beigām). Izmeklējumi ir slodze arī psihei, finansēm utt. It kā ir skaidrs, ja ārsts nozīmē izmeklējumu, tad tas ir jāveic, bet visu laiku moka bažas - vai tiešām man to vajag?! Pie tam, pastāv taču iespēja, ka tā tomēr ir kāda cita slimība. Piedodiet, ka tik gari, bet es tiešām nezinu kā atrisināt šo konfliktu un tas rada lielu diskomfortu... Paldies! K.

Atbilde:
Es Jums pilnīgi noteikti ieteiktu veikt kolonoskopiju, ja ārsts Jums to ir nozīmējis. GASTRO to veic ar anestēziju un tā ir pilnīgi nesāpīga procedūra. Vienlaikus kolonoskopijas slēdzies kliedēs jūsu bažas par veselības stāvokli, kā arī par „citas slimības” iespējamību, kas var nomierināt Jūs arī emocionāli. Daudz grūtāk ir izturēt nenoteiktību, neziņu.
Kairinātas zarnas sindroma attīstībā patiešām liela loma ir psiholoģiskajam stāvoklim, emocijām. Gadījumā, ja uzskatāt, ka Jūsu pašsajūtai traucē psiholoģiski iemesli, to noteikti var palīdzēt risināt ar psihoterapiju. Psihoterapijas teorijas skaidro psihes un ķermeņa saistību, tai skaitā, kairinātās zarnas sindroma saistību ar noteiktām emocijām, domām, atmiņām, pieredzi. Parasti, sakārtojot „emocionālo pasauli”, sakārtojas arī fiziskās sajūtas.

Dr. Anžela Pavloviča, Gremošanas slimību centra GASTRO psihoterapeite


30.05.2012.g.


Jautājums:
Labdien! Dažus mēnešus pēc dzemdībām parādījās spēcīgas velkošas sāpes diafragmas apvidū, slikta dūša, reiboņi. Asins analīzes tobrīd uzrādīja H pylori. Par cik baroju bērniņu ar krūti, antibiotikas kurss netika izrakstīts. Sāpes palēnām norimās, nekādi tālāki izmeklējumi netika veikti. Šobrīd ir pagājis gandrīz gads un velkošās sāpes ar sliktu dūšu un reiboņiem ir atsākušās. Asins analīzes H pylori vairs neuzrāda, bet uzrāda mazasinību. Svars ir pazeminājies uz 58 kg, iepriekšējo svaru pirms grūtniecības 64 kg tā arī neizdodas atgūt. Ēdu normālu, veselīgu pārtiku, bet labumā nekas neiet (bērniņu ar krūti vairs sen kā nebaroju). Vai mazasinībai nevarētu būt kāds cits iemesls, nevis tikai nepilnvērtīgs uzturs? Kādus izmeklējumus veikt pirms dodos uz konsultāciju Gastrocentrā? Ģimenes ārste pašlaik ir izrakstījusi tikai Gasec Gastrocaps. Ļoti priecāšos par atbildi. Paldies.

Atbilde:
Droši nāciet, ņemiet līdzi visu izmeklējumu rezultātus, kas jums ir līdz šim veikti; papildus izmeklējumus, ja tas būs nepieciešams, Jums nozīmēs gastroenterologs, un arī ieteiks ārstēšanu. Ieteiktu Jums konsultēties arī ar savu ginekologu. Ieklausieties sevī, kāds ir jūsu kopējais noskaņojums, kā Jūs jūtaties emocionāli? Reizēm pēc dzemdībām sievietes var just dažādas emocijas, arī nepatīkamas un smagas, kas var ietekmēt ēstgribu un arī kopējo organisma stāvokli.

Dr. Anžela Pavloviča, Gremošanas slimību centra GASTRO psihoterapeite


28.05.2012.g.


Jautājums:
Labdien!!! Man ir paaugstināta kuņģa skābe, to jūtu kaklā un priekšzobos, ir veiktas analīzes, viss ir kārtībā. Ir veikta arī gastroskopija, atklāja problēmas ar atvilni, dzeru zāles (kā Controloc 40 mg 2 reizes dienā un Venter), bet nepariet, aptuveni jau cīnos 7 mēnešus. Ko Jūs ieteiktu darīt? Paldies!

Atbilde:
Es ieteiktu apspriest papildus izmeklēšanas un ārstēšanas plānu ar vienu no gastroenteroloģiem – Dr. Ivaru Tolmani, Assoc. prof. Dr. M. Leju vai citu GASTRO gastroenterologu (pieteikties uz konsultāciju var mājas lapā). Mūsdienās ir pieejamas precīzas izmeklēšanas metodes, lai dokumentētu atviļņa slimības gaitu, un arī pietiekami efektīvi medikamenti to ārstēšanai. Jāpiezīmē, ka reizēm objektīvā atradne (izmeklēšanas rezultāti) nesakrīt ar pacienta pašsajūtu (piemērām, atradne ir minimāla, bet pacients jūtas slikti), un arī lietotie medikamenti nesniedz atvieglojumu. Šādos gadījumos, lai izpētītu un saprastu šādas pašsajūtas iemeslus (iespējams, traucē vai uztrauc vēl kaut kas?) un rast iespējamos risinājumus, var noderēt kompleksā pieeja, novērtējot kopumā „ķermenisko” un „emocionālo”, un reizēm var izrādīties noderīgs psihoterapeita padoms.

Dr. Anžela Pavloviča, Gremošanas slimību centra GASTO psihoterapeite


Jautājums:
Es strādāju skolā. Galvenā problēma ir tāda, ka man grūti runāt vecāku sapulcē, uztraukums tik liels, ka reizēm liekas, ka es nevaru novadīt sapulci. Vēl, pirms aiziešanas uz darbu, es vairākas reizes pārbaudu, vai ir izslēgta gāze, elektrība, ūdens, kas mani aizkavē. Es vairākas reizes pārbaudu skolnieku kontroldarbus, lai nepielaistu kļūdu. Vai psihoterapeits varētu palīdzēt šādā gadījumā?

Atbilde:
Psihoterapija varētu palīdzēt. Parasti šādās situācijās nokļūst cilvēki, kam ir raksturīga ļoti augsta atbildības sajūta, vēlme izdarīt visus darbus pēc iespējas labāk, pat perfekti, ignorējot savu nogurumu un cenšoties paspēt visu laikā. Vienlaikus ir bailes kļūdīties un saņemt „sliktu” novērtējumu no citiem, pie tam par sliktu tiek uzskatīts jebkurš vērtējums, kas nav „teicams”, „izcils”. Visbiežāk šādu priekšstatu iemesli ir meklējami bērnībā, reizēm tas var palīdzēt gūt panākumus personības attīstībai (piemērām, iegūstot izglītību), taču reizēm šāds stils var arī traucēt. Ar psihoterapijas palīdzību var labāk saskatīt iemeslus, kas ietekmēja šādas situācijas attīstību, ka arī ieraudzīt ceļus iespējamajiem risinājumiem.

Dr. Anžela Pavloviča, Gremošanas slimību centra GASTO psihoterapeite


23.05.2012.g.


Jautājums:
Labdien, man ir aptuveni trīs mēnešus kamola sajūta kaklā. Es biju pie ģimenes ārsta, endokrinologa, nodevu analīzes - nekas nav atrasts. Reizēm man ir sirdsklauves, bailes, ka kaut kas ar sirdi. Es biju pie kardiologa, teica, ka vegetodistonija. Ģimenes ārste saka, ka kamols kaklā saistīts ar stresu. Vai tas tā var būt? Man ir 32 gadi.

Atbilde:
Kamola vai spiediena sajūta kaklā var būt trauksmes vai emocionāla sasprindzinājuma pazīme. Visbiežāk šādos gadījumos kamola sajūta kaklā rodas periodiski, lai atbrīvotu kamolu ir jānorij siekalas. Pārdomājiet, kādos apstākļos pirmo reizi ir radusies šī sajūta, kas notika jūsu dzīvē pēdējo 6 – 9 mēnešu laikā (ar stresu un nepatīkamām emocijām saistītas situācijas, gan citi emocionāli spilgti notikumi, lai arī pozitīvi), kādos apstākļos šī sajūta rodas visbiežāk, ar kādām domām (par sevi, citiem, pasauli?) un emocijām (niknums, bažas, bailes, bezpalīdzība?) šī sajūta jums saistās. Iespējams, Jums izdosies atrast sakarības. Neapzinātas, apspiestas, neizrunātas emocijas var izraisīt „ķermeniskos” simptomus, tai skaitā jūsu minētas sajūtas - kamola sajūtu kaklā, sajūtu, ka kaut kas notiek ar sirdi. Ja Jums neizdosies rast atbildes uz šiem jautājumiem, palīdzēt var psihoterapija.

Dr. Anžela Pavloviča, Gremošanas slimību centra GASTRO psihoterapeite


Jautājums:
Man ģimenes ārsts izrakstīja Cipramil pret depresiju, sāku lietot un ir tikai sliktāk - slikta dūša, vēders burkšķ, uzpūties. Var būt man būtu vajadzīgs kāds izmeklējums kuņģim vai zarnām?

Atbilde:
Mūsdienīgajiem antidepresantiem (arī jūsu minētajam medikamentam), kas ir pietiekami droši un efektīvi medikamenti, pirmajās lietošanās nedēļās var būt blakusparādības, tai skaitā slikta dūša, sausums mutē, nespēks, caureja. Vienlaikus antidepresīvā darbība sākas pēc 2-4 lietošanas nedēļām. Iespējams, pagaidām jūs sajūtat tikai blakusparādības, taču medikamenta antidepresīvā darbība vēl attīstās, tāpēc jūs pagaidām nejūtat uzlabojumu.
Gadījumā, ja pievienojas citas sūdzības (piemērām, pieaug ķermeņa temperatūra, parādās sāpes vēderā, vēdera izejas izmaiņas, galvassāpes), vai pašsajūta izteikti pasliktinās, konsultējieties ar savu ģimenes ārstu par papildus izmeklējumu veikšanu, medikamenta maiņu vai atcelšanu. Jāpiebilst, ka, izvērtējot situāciju individuāli, depresijas gadījumā var būt noderīga psihoterapija.

Dr. Anžela Pavloviča, Gremošanas slimību centra GASTRO psihoterapeite


23.04.2012.g.


Jautājums:
Labdien! Pirms kāda laika man tika taisīta endoskopija un slēdziens bija sekojošs: hiperemiska gastropatija, duodenopatija, duodenogastrals žults reflukss, celiākija(?). Tā ka netiku nosūtīta pie ārsta, kas paskaidrotu, ko tas viss nozīme, tā tas ari palika. Gribēju pajautāt, ko nozīme šie termini un vai ir pamats uztraukumam. Pašreiz jutu, ka tomēr kaut kas nav kartība ar gremošanu, loti biezi ir šķidra vēdera izeja, pēc atsevišķu produktu ēšanas vēders uzpūšas, biezi esmu nogurusi, gremošana pasliktinās pie satraukumiem un stresa. Pašreiz strādāju Norvēģija, bet jūnijā būšu Latvija. Domāju pieteikt vizīti Jūsu centra, lai noskaidrotu, kas man ir par vainu. Vai iepriekš minētie termini liecina par kādu nopietnu saslimšanu? Kādi izmeklējumi man būtu nepieciešami? Vai ir iespējams veikt visu nepieciešamos izmeklējumus īsa laika (viena vai divas dienas)?

Atbilde:
God. Inese!
Jūsu nosauktais slēdziens principā vēl neliecina ne par kādu sevišķi nopietnu gremošanas saslimšanu. Attiecībā par celiakiju un Jūsu nosauktajiem simptomiem, būtu noteikti nepieciešama speciālista-gastroenterologa konsultācija par detalizētu papildus izmeklēšanos. Uz konsultāciju noteikti paņemiet līdzi jebkādus Jums pieejamos izmeklēšanu rezultātus par pēdējiem 2-3 gadiem.
Tāpēc turpmākās nedēļas laikā vēlams savlaicīgi pierakstīties uz GASTRO Centra gastroenterologa konsultāciju uz Jums vēlamo Jūnija mēneša laika periodu. Pierakstoties, Jūs saņemsiet arī visu informāciju par konsultācijas maksu GASTRO Centra reģistratūrā.
Mūsu centra reģistratūras telefons: 66901212.

Ar cieņu, Dr.D.Stirna, Gremošanas slimību centra GASTRO ārsts-endoskopists


19.04.2012.g.


Jautājums:
Vai nav bīstami veikt endoskopiju narkozē, ja ir problēmas ar sirdi? Uz cik ilgu laiku iemidzina?

Atbilde:
Ja ir problēmas ar sirdi, pastāv nopietns risks veikt endoskopiju narkozē ambulatoros apstākļos (poliklīnikā). Šai gadījumā kā minimums nepieciešams ģimenes ārsta izvērsts slēdziens par konkrēto sirds saslimšanu, kādas zāles tiek lietotas šobrīd ārstēšanā un ārsta viedoklis vai ir panākta sirds saslimšanas stabilizācija.
Nopietnas sirds slimības gadījumā pilnu slēdzienu par šo saslimšanu un atļauju veikt endoskopiju narkozē ambulatorā veidā var kompetenti sniegt vienīgi ārsts-kardiologs.

Ar cieņu, Dr. D. Stirna, Gremošanas slimību centra GASTRO ārsts-endoskopists


Jautājums:
Labdien! Es esmu pierakstījusi savu draugu uz konsultāciju pie gastroenterologa. Cik maksā vizīte? Vai ir nozīme tam vai ir vai nav ģimenes ārsta nosūtījums? Viņa sūdzības ir visu laiku šķidra vēdera izeja ik pa laikam arī ar asinīm vēdera uzpūšanās un man šķiet arī svara zaudēšana. Viņam ir 43 gadi strādā fizisku darbu nekas nesāp. Vai pirms konsultācijas labāk veikt kādas analīzes? Esam no Valmieras pieraksts ir 30.04. vai tā darba diena nav pārcelta uz 28.04.? Jau iepriekš paldies par atbildi.

Atbilde:
GASTRO centrā ārstu konsultācijas cenas atšķīrās atkarībā no ārsta akadēmiska grāda (profesors, medicīnas doktors, ārsts), cenas var uzzināt zvanot uz reģistratūru – tālr. 66901212; 26535389. Ģimenes ārsta nosūtījumam šai gadījumā nav nozīmes, valsts gastroenterologa konsultāciju neapmaksā.
Pirms konsultācijas ieteicams veikt vismaz klīnisko asins analīzi un asins bioķīmisko rādītāju analīzi uz iekaisuma rādītājiem organismā – to labāk pajautāt ģimenes ārstam, un vēl - vēdera dobuma sonogrāfiju.
2012. g. 30.aprīlis ir pārcelts uz 28. aprīli, bet mūsu reģistratūras darbinieki iepriekš sazinās ar katru pacientu un informē par izmaiņām (papildus info pa reģistratūras tālr. 66901212).

Ar cieņu, Dr. D. Stirna, Gremošanas slimību centra GASTRO ārsts-endoskopists


17.04.2012.g.


Jautājums:
Labdien, vēlos zināt: - vai kolonoskopiju var taisīt tad, kad ir mēnešreizes? - vai gastroskopiju var taisīt, ja ir klepus un sāp kakls?

Atbilde:
Ja ir mēnešreizes, kolonoskopiju parasti veic steidzamu cēloņu (zarnas asiņošanas, nosprostošanās u.c.) gadījumā. Plānveida kolonoskopiju ieteicams veikt ārpus mēnešreižu perioda.
Ja ir klepus un sāp kakls, pastāv bīstamu sarežģījumu risks intravenozās anestēzijas (narkozes) došanas dēļ. Gastroskopiju vēlams veikt pēc klepus un sāpošā kakla izārstēšanas.

Ar cieņu, Dr. D. Stirna, Gremošanas slimību centra GASTRO ārsts-endoskopists


11.04.2012.g.


Jautājums:
Sveiki man bij. problēmas ar vēderu loti sāpēja aptieka man iedeva 3 veida zāles tukša dusa pirms ēšanas un pirms gulētiešanas dzeru zāles kādas 2 nedēļas un tad man sakas lielākas problēmas sakas uzpūsties vēders, aizcietējums ļoti liela diskomforta sajuta mēnešreizes ari ir aizkavējušas man jau ir vairāk ka nedēļu šī problēma un pa šo laiku 3 reizes ir bijušas ka saka maza asiņošana bet ātri pārstāj. Pa nakti pat ceļos augša jo loti slāpst, no rīta pamostoties vēders nav tik loti piepūties apēdot kaut vai vienu maizīti vēders atkal piepūšas , varbūt jūs varat ieteikt ko man darīt. Liels paldies.

Abilde:
Jums nepieciešams steidzami konsultēties ar ģimenes ārstu par daudzprofila izmeklējumu (klīnisko analīžu; vēd. dob. sonogrāfijas, ginekoloģ. sonogrāfijas; iespējams - vēd. dob. CT; kolonoskopijas) veikšanas iespējām dienas stacionāra apstākļos.

Ar cieņu, Dr. D. Stirna, Gremošanas slimību centra GASTRO ārsts-endoskopists


19.03.2012.g.


Jautājums:
Labdien! Gribēju painteresēties kādas metodes tiek izmantotas hroniskā holecistīta (ar žultsakmeņiem) ārstēšanā Jūsu centrā. Ar cieņu, A.

Atbilde:
Jūsu gadījumā būtu jākonsultējas ar ķirurgu par operatīvas terapijas iespēju. Vai konsultēties pie gastroenterologa par medikamentozas terapijas iespējām, kas arī dažreiz ir iespējama.

Ar cieņu,
Aigars Vanags
Gremošanas slimību centra GASTRO anesteziologs, ārsts endoskopists


Jautājums:
Labdien! Man jau kādu nedēļu paribē\horizontālā, visa vēdera dobuma garumā, ir spiedoša sajūta vēderā, asas spazmveidīgas sāpes pie kustībām. Tas neatkarīgi, vai ēdis, vai neēdis. Kad ieēdu ari labā sānā ir klejojošas sāpes. Kādi, lūdzu, būtu ieteikumi? Paldies

Atbilde:
Jums būtu jādodas pie ģimenes ārsta un nepieciešamības gadījumā jāveic kuņģa izmeklēšana jeb gastroskopija.

Ar cieņu,
Aigars Vanags
Gremošanas slimību centra GASTRO anesteziologs, ārsts endoskopists


12.03.2012.g.


Jautājums:
Labdien! Manam dēlam (25 gadi), divas nedēļas atpakaļ sākās asiņaina vemšana un vēdera izeja. Ievietoja slimnīcā. Konstatēja divpadsmitpirkstu zarnas 2 čūlas. Turpmāko 10 stundu laikā turpināja kristies hemoglobīna līmenis, sasniedzot 3,8 vienības. Atkārtotā izmeklējumā konstatēja trešo asiņojošo čūlu, kurai tika uzlikts klipsis. Visu laiku tika veikta asins pārliešana. Pēc trīs dienām atsākās asins vemšana. Veica operāciju - nošuva asiņojošo čūlu. Ārsts saka, ka piemērotie preparāti tā kā nedod vēlamo rezultātu. Šobrīd Hmg 9.4. Jautājumi: vai, ja stāvoklis pasliktinās, iespējams pārvest uz Jūsu klīniku. Kāda diēta būtu jāpiemēro. Cik ilgā laikā atjaunojas Hmg līmenis. Paldies!

Atbilde:
GASTRO centrs ir ambulatora medicīnas iestāde, kas atrodas Linezera slimnīcas teritorijā, tādēļ pārvest pie mums nav iespējams. Par Jūsu gadījumu runājot - pirmo asiņošanas apturēšanu parasti veic endoskopiskā ceļā (gastroskopijas procedūras laikā, klipša uzlikšana uz asiņojošā asinsvada), ja tas nelīdz, tad tiek veikti radikālāki pasākumi tādi kā ķirurģiska operācija. Tā kā asiņošanas iemesls tika likvidēts ķirurģiskā ceļā, tad maz ticams, ka tā varētu atkārtoties. Par diētu - šādos gadījumos pacientiem izraksta dzelzs preparātus, protams jālieto veselīgs, vitamīniem bagāts uzturs, pietiekošs miegs. Hemoglobīna līmenis atjaunojas katram cilvēkam individuāli un tas būs vairāki pat daudzi mēneši

Ar cieņu,
Aigars Vanags
Gremošanas slimību centra GASTRO anesteziologs, ārsts endoskopists


Jautājums:
Labdien, es jau diezgan ilgo laiku mokos ar pūšanos vēderā. Mēģināju saprast varbūt no kāda konkrēta ēdiena paradās tas gāzes vairāk, bet neizdodas saprast. Īpaši pēc pusdienām vēdera lejas dala riktigi uzpūšas un ja mēģina ievilkt to, tad ari sāp. Ko jūs ieteiktu darīt, lai no tā atbrīvotos vai ir vajadzīga kaut kāda speciala izmeklēšana?

Atbilde:
Šī problēma ir plaši izplatīta, var būt dažādi iemesli kas ne vienmēr viegli padodas ārstēšanai. Tādēļ ieteiktu griezties uz konsultāciju pie gastroenterologa.

Ar cieņu,
Aigārs Vanags
Gremošanas slimību centra GASTRO anesteziologs, ārsts endoskopists


29.02.2012.g


Jautājums:
Nedēļu dzēru neurorubine, 1 tableti dienā. Anotācijā rakstīts, ka var izraisīt gastroenteroloģisku asiņošanu. Sestdien bija asiņošana no taisnās zarnas. Man gan ir hemoroīdi, bet tie man dažreiz asiņo, ja ir cieta vēdera izeja, šoreiz viss bija normāli. Asinis gaiši sarkanas, norakstīju uz hemoroīdiem. Pirmdien asiņu vairs nebija. Svētdien kritu un salauzu roku. Man iešpricēja pretsāpju zāles. Pirmdien iedzēru vienu tableti irfena (200 mg.). Vakarā bija slikta dūša u no rīta vēl sliktāka dūša. Kā ieņemu kumosu mutē, tā vemšanas sajūta. Pusdienas kaut kā nedaudz ieēdu. Vakaros t.37.4. (varbūt no rokas??). Vai B vitamīns varēja izprovocēt asiņošanu un ko darīt? Ar cieņu B.

Atbilde:
B vitamīnus saturošiem preparātiem provocēt asiņošanu nav raksturīgi. Zāļu anotācijās minēto blakus parādību sagaidāmā riska pakāpe bieži nav paskaidrota un līdz ar to var būt maldinoša. Daudz biežāk, nekā B grupas vitamīni, asiņošanu no gremošanas sistēmas izraisa atsevišķi pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļi, starp kuriem ir arī ibuprofens (irfen). Asiņošanas gadījumā, ja tā ir neliela, jāapmeklē ģimenes ārsts, bet, ja spēcīga, jāsauc ātrā medicīniskā palīdzība. Pirms lietot medikamentus, kas var izraisīt asiņošanu, vienmēr konsultējieties ar ārstu pirms zāļu lietošanas uzsākšanas.

Ar cieņu,
Ivars Tolmanis
Gremošanas slimību centra GASTRO gastroenterologs


28.02.2012.g


Jautājums:
Man pēdējā laikā (pēc pamatīga antibiotiku kursa) ir radušās sūdzības par vēdera izeju. Sākotnēji bija aizcietējums - dzēru un vēl joprojām dzeru jogurta kapsulas. Palika labāk, kādu mēnesi dzīvoju mierīgi, taču tad parādījās jocīgi simptomi - bieži iziet vēders - nav aizcietējumu, bet nav arī caurejas, vienkārši bieži iziet vēders. Tad kādas 4 dienas fēcēm bija asins piejaukums, tad tas pārgāja. Atkal bija normāla vēdera izeja, taču šodien (pēc pāris nedēļām) atkal ir jocīga vēdera izeja - biežāka, saturs un krāsa ir normāla, taču fēce ir garāka un tievāka, turklāt arī urinācija šodien šķiet biežāka. Esmu noraizējusies - ko tas varētu nozīmēt? Trešdien man ir pieraksts pie ģimenes ārsta - vēlētos zināt ko es varētu darīt. Kādas analīzes veikt utt. Paldies

Atbilde:
Atkārtots asiņu piejaukums fēcēm ir nopietns simptoms. Jums noteikti būtu jāveic resnās zarnas izmeklēšana – kolonoskopija. Ģimenes ārsts, novērtējot Jūsu veselības stāvokli kopumā, palīdzēs saplānot šo izmeklējumu un citus, ja nepieciešams.

Ar cieņu,
Ivars Tolmanis
Gremošanas slimību centra GASTRO gastroenterologs


Jautājums:
Vairāki dakteri (endokrinologs, dermatologs, ginekologs) nevar atbildēt uz jautājumu: kapēc uz ādas sāka parādīties mazas pigmentācijas: izskatās ka dzimumzīme vai vasarraibums, bet tie nav tie, jo viņi parādās bez saules un tikai pēdējo 2 gadu laikā. Tie vairāk ir sejā, bet jau sāka arī uz kakla un pleciem parādīties. Aknu un nieru analīzes ir O.K. Helicobaktērija bija, bet pašlaik jau nav. Tāpēc gribēju Jūs lūgt dot savu profesionālo viedokli uz manu problēmu.

Atbilde:
Ja Jums nav nekādu jūtamu gremošanas traucējumu, svara zuduma, ir laba apetīte un vēdera izeja ir regulāra un netraucēta, tad minētās ādas izmaiņas, visticamāk, tiešā veidā ar gremošanas sistēmas patoloģiju nav saistītas. Svarīga nianse ādas pigmentācijas cēloņa noteikšanā ir novērtēt, vai pigmentētie ādas laukumi ir nedaudz pacelti virs ādas virsmas vai nav. Nepacelti plankumi bez citām slimības pazīmēm visbiežāk saistīti ar labdabīgiem melanīna sintēzes traucējumiem un ir tikai kosmētiska problēma. Paceltām pigmentācijam nereti nepieciešama ādas biopsija un mikroskopiska izmeklēšana. Mans ieteikums – noskaidrot cita dermatologa viedokli.

Ar cieņu,
Ivars Tolmanis
Gremošanas slimību centra GASTRO gastroenterologs


24.02.2012.g


Jautājums:
Problēmu ar kuņģi nav. Lors ieteica pārbaudīt, jo barības vada sieniņa viņam likās kairināta. Nodevu asins analīzes uz celiakiju Gliadīna IgA 3.0; Gliadīna IgG 10.8 (norma ir mazāk par 12). Nodevu asins analīzes uz antivielām IgG4 pārtika, uzrādīja, ka ekstrēmi augsts antivielu titrs (6.līmenis) ir uz visiem piena produktiem -piens, olas baltums, alfa-laktalbumīns, beta laktoglobulīns. Kā arī 3.līmenis (Skaidra antivielu klātbūtne, vāji pozitīvs. Bieži vērojamas klīniskas izpausmes.) ir bromelaīnam, āboliem un kviešu miltiem. 2.līmenis (Vāja antivielu klātbūtne, esoša sensibilizācija) rudzu miltiem. Marta beigās pierakstījos uz vizīti gastrocentrā. Jautājumi: 1) Vai man ir jāuztaisa kādas papildus analīzes, ko uzrādīt ārstam; 2) Vai būtu jāsāk ievērot kāda diēta, lietot kādas zāles; 3) Vai ir iespējams, ka man tomēr var atklāt celiakiju?

Atbilde:
1. Pirms ārsta vizītes vēlams veikt asins analīzes: klīnisko asins ainu, ALAT, Anti-transglutamināzes antivielas IgA.
2. Pirms no diētas izslēgt piena produktus, olas un ēdienus, kas tos var saturēt, ieteicama alergologa konsultācija.
3. Celiakija ir katram 200-400 indivīdam, Jūsu gadījumā varbūtība nav pārāk liela. Bet, ja transglutamināzes antivielas būs paaugstinātas, tad jāveic papildus izmeklēšana.

Ar cieņu,
Ivars Tolmanis
Gremošanas slimību centra GASTRO gastroenterologs


Jautājums:
Man kuņģī ir paaugstināts baktēriju līmenis - viena veida tas ir 20 reizes virs normas, bet otra - apmēram 18 reizes virs normas. Pašsajūta gan ir ļoti normāla. Kādi ir galvenie riski ar šādu baktēriju līmeņa paaugstinājumu? Man ir ģimenes ārsta nozīmējums uz augšējo endoskopiju. Vai tas palīdzēs risināt šo problēmu? Kādi ir galvenie ārstniecības veidi?

Atbilde:
Ja runa ir par Helicobacter pylori, tad papildus izmeklēšana un baktēriju iznīcināšana ieteicama sekojošos gadījumos: (1) ja Jums ir vai ir bijusi kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas čūla, (2) kādam no Jūsu 1. pakāpes radiniekiem ir bijis kuņģa vēzis vai limfoma. Pārējos gadījumos baktēriju esamībai parasti nav lielas nozīmes. Jums piemērotāko izmeklēšanas un ārstēšanas veidu un nepieciešamību izvēlēsies ārsts, analizējot Jūsu veselības stāvokli kopumā.

Ar cieņu,
Ivars Tolmanis
Gremošanas slimību centra GASTRO gastroenterologs


Jautājums:
Man ir sekojoša problēma: esmu bijusi uz vairākām konsultācijām Jūsu centrā par zarnu darbību, jo ik pa laikam sūdzos, ka vēders ir uzpūties, sāpīgs sākot no kuņģa zonas līdz lejai (liekas, ka viss iekšā tāds jēls, jūtīgs, siltuma sajūta), tāda smaguma sajūta (tā kā grūti nest vēderu), kad noguļos, tad ir labāk. Šobrīd sāpīgs ir zem kuņģa apvidus, zemāk nē. Kad biju Jūsu centrā, tad diagnosticēja kairinātu zarnu sindromu (KZS), bet tomēr uztraucos, vai nav kaut kas ļauns. Pirms 12 gadiem man zarnās konstatēja iekaisumu, dzēru antibiotikas. Kā Jūs domājat, vai man būtu vajadzīgi kādi zarnu izmeklējumi, vai manam uztraukumam būtu pamats? Vai Jūsu centrā var veikt attiecīgus zarnu izmeklējumus (vai izmeklējumi ir tikai par savu naudu, vai ! arī ir valsts finansētie ar ģimenes ārsta nosūtījumu?) Paldies par atbildi jau iepriekš.

Atbilde:
Zarnas izmeklēšanas nepieciešamību noteiks ģimenes ārsts, novērtējot Jūsu sūdzības un veselības stāvokli kopumā. Gremošanas slimību centrā GASTRO var veikt kolonoskopiju un, ja ir ģimenes ārsta nosūtījums, tad to apmaksā valsts.

Ar cieņu,
Ivars Tolmanis
Gremošanas slimību centra GASTRO gastroenterologs


Jautājums:
Šobrīd mans vīrs atrodas slimnīcā ar uzstādīto diagnozi, akūts pankreatīts. Rit jau trešā ārstniecības nedēļa, dakteris saka, ka iet uz labo pusi un uz izrakstu. Sakiet lūdzu, kādu diētu jāievēro pēc izrakstīšanās un ko mums vajadzētu darīt tālāk, respektīvi, vai nevajadzētu veikt izmeklējumus kādā citā ārstniecības iestādē? Vēl viens aspekts kas mani dara bažīgu, ka vīra tēvs nomira no aizkuņģa dziedzera vēža, vai tie ir gēni? Vai mums būtu jāuzticas tikai vienas slimnīcas speciālistiem? Kāda būtu vēlamā mūsu tālākā darbība, vai šo slimību var arī izārstēt vai tikai apturēt? Paldies!

Atbilde:
Akūta pankreatīta izveseļošanās fāzes diētā vissvarīgākais ir (1) ēst ļoti mazām porcijām (vienas saujas lielumā) 5-6 reizes dienā, ļoti lēnām un ļoti labi un ilgi sakošļājot ēdienu un mutē sajaucot ar siekalām, (2) pēc iespējas mazāk lietot jebkurus taukus, (3) nelietot nekādu alkoholu. Papildus izmeklēšanas nepieciešamību noteiks ģimenes ārsts, analizējot stacionārā veikto izmeklējumu rezultātus. Risks saslimt ar aizkuņģa dziedzera vēzi ir ģenētiski noteikts, tāpēc pārmantotību izslēgt nevar. Cita ārsta vai ārstniecības iestādes viedoklis neskaidrību gadījumā vienmēr ir ieteicams. Akūta pankreatīta izārstēšanas iespēja saistīta ar tā cēloni. Biežākie cēloņi ir alkohols, žultsakmeņi, trauma un iedzimta nosliece uz akūtu pankreatītu. Katrā konkrētā slimības gadījumā izārstēšanās iespējas ir atšķirīgas.

Ar cieņu,
Ivars Tolmanis
Gremošanas slimību centra GASTRO gastroenterologs


22.02.2012.g.


Jautājums:
Pirms 4 gadiem Jūsu "Gastro" centrā biju uz augšējo endoskopiju un ultrasonogrāfiju, tad atbilde bija "viss bez redzamas patoloģijas". Bet tagad ir nepārtraukti rūgtā garša, kaklā aizsmakums, naktī pavisam slikti, bet galvenais barības vada, t.i. kakla priekšpusē no ārpuses visu laiku svilinoša sajūta. Ģimenes ārste nozīmēja medikamentus: Motilium, Nolpaza, Almagels un Smecta. Endoskopijas izmeklējums būs tikai 1. martā. Ir pagājušas gandrīz 2 nedēļas, bet uzlabojuma nav. Sakiet lūdzu, ko man darīt, vai kādu speciālu diētu? Paldies par atbildi! Ar cieņu Jūsu bijusī paciente.

Atbilde:
Lūdzu ievērojiet ģimenes ārsta ieteikumus līdz endoskopijai. Labākā diēta ir mērenība un nesteidzība ēšanā.

Ar cieņu,
Ivars Tolmanis
Gremošanas slimību centra GASTRO gastroenterologs


Jautājums:
Vēlamies noskaidrot ko varētu darīt šādā gadījumā: vīram aptuveni pusgadu ir problēmas ar kuņģi vai vēderu, grūti pateikt. Regulāri kalst lūpas, rītos vairākas reizes iziet vēders, vēdera izeja pārsvarā šķidra, slikta dūša, reizēm sāpes un uzpūsta vēdera sajūta, ir novājējis. Pirms 5 gadiem bija problēmas ar aizkuņģa dziedzeri, 3 reizes tas ir ārstēts slimnīcā. Pagājušajā nedēļā ir nodotas analīzes uz daudziem rādītājiem un visi ir labi. Labas analīzes bija arī pirms pusgada, tāpēc vēlētos noskaidrot ko varētu darīt, lai atrastu problēmu.

Atbilde:
Jūsu vīram vēlams veikt aizkuņģa dziedzera un, iespējams, arī resnās zarnas izmeklēšanu. Lūdzu apmeklējiet savu ģimenes ārstu izmeklēšanas taktikas saskaņošanai.

Ar cieņu,
Ivars Tolmanis
Gremošanas slimību centra GASTRO gastroenterologs


Jautājums:
Sakiet lūdzu, cik maksā vizīte pie gastroenterologa Jūsu klīnikā? Vai ir pieejams kāds pakalpojumu cenrādis?! Un vēl, vai Jūsu klīnikā ir gastroenterologs - sieviete?!

Atbilde:
Vizīšu cenas lūdzu noskaidrojiet, zvanot uz GASTRO biroju pa tālruni 26535389, cenrādis ir pieejams GASTRO birojā, mūsu centrā konsultē arī gastroenteroloģes. Ārsti.

Ar cieņu,
Ivars Tolmanis


Gremošanas slimību centra GASTRO gastroenterologs


Jautājums:
Meitai ir 6 gadi. Jau sen laiku pa laikam sūdzējās par sāpēm vēderā, parasti no rītiem, pēc pamošanās, pirms ēšanas, bet tam nepievērsām vajadzīgo uzmanību, jo sūdzības bija neregulāras un pa dienu nebija vispār. Nesen, pirms aptuveni 1 nedēļas, vēders sāka sāpēt stiprāk. Norāda uz nabas apvidu un kreiso vēdera lejasdaļu. Temperatūra ir ap 37-37,5. Jūtas labi, caurejas, vemšanas nav, ēstgriba laba. Uztaisījām arī mikroklizmu, lai būtu droši, ka nav aizcietējumu. Veicām asins, urīna un fēču analīzes, arī USG. Analīžu rezultāti labi, USG uzrādīja žultspūšļa stipru saliekšanos "āķītī". Vēl aizmirsu piebilst, ka bērnam bieži ir nepatīkama smaka no mutes rītos. Šobrīd vēders sāp, tikai uzspiežot, ja tas netiek aiztikts, par sāpēm nesūdzas. Kas tas varētu būt? Kur mums griezties?

Atbilde:
Lūdzu nekavējieties apmeklēt savu ģimenes ārstu un viņš novērtēs, vai Jūsu meitai nepieciešama bērnu gastroenterologa vai cita speciālista konsultācija. Ja sāpes vēderā ir stipras, vai bez pārtraukuma ilgst 2 stundas un ilgāk, steidzami jāmeklē ārsta palīdzība.

Ar cieņu,
Ivars Tolmanis
Gremošanas slimību centra GASTRO gastroenterologs


Jautājums:
Laiku pa laikam jau vairākus gadus neregulāri uznāk ļoti spēcīgas sāpes vēdera labajā pusē. Sākumā tās ilga apmēram 20 minūtes, bet tagad tās jau ieilgst līdz pat vairākām stundām, un pēc tam ir nespēks. Pašam liekas, ka tie varētu būt žultsakmeņi vai kaut kas tāds. Vēlos tikt skaidrībā, kas tur īsti ir un ko var darīt lietas labā. Kādi izmeklējumi un analīzes būtu vajadzīgas pirmo reizi ejot uz konsultāciju?

Atbilde:
Pirmo reizi ejot uz konsultāciju noderēs Jūsu asins analīzes, kas veiktas ne vairāk kā 2-3 dienas pirms ārsta apmeklējuma: klīniskā asins aina, ALAT, sārmainā fosfatāze, CRO. Tālākas izmeklēšanas nepieciešamības novērtēšanu uzticiet ārstam.

Ar cieņu,
Ivars Tolmanis
Gremošanas slimību centra GASTRO gastroenterologs