Lienīte Faļkovska: “Cik sevi atceros, esmu domājusi tikai par zālēm un pacientiem.”
GASTRO medicīnas māsa Lienīte Faļkovska ir viena no pieredzējušākajām GASTRO māsām. Un, kas ne mazāk svarīgi, ir bijusi kopā ar GASTRO teju no Gremošanas slimību centra GASTRO dibināšanas pirms 20 gadiem.
Tolaik nebūt nebija pašsaprotami, ka darbavietas izvēle medicīnas speciālistiem – ārstiem, māsām un citiem ar medicīnas jomu saistītiem cilvēkiem – būtu par labu privātai medicīnas klīnikai. Tiesa gan, pati Lienīte šo izvēli raksturo gana vienkārši: “Man nebija pārlieku jāšaubās, vai daru pareizi. Biju jau strādājusi šādu darbu. Un tāpēc labi zināju, uz kurieni nāku,” saka viņa, uzsverot, ka palīdzējis arī tas, ka aicinājumu saņēmusi no kolēģes – GASTRO vecākās māsas. “Tā arī sākās mans darbs GASTRO,” kā pašsaprotamu izvēli novērtē GASTRO māsiņa.
Pati Lienīte saka, ka arī darbs medicīnā ir bijis gana likumsakarīgs solis: “Cik sevi atceros, esmu domājusi tikai par zālēm un pacientiem,” viņa pajoko. Un piebilst, ka arī viņas krusttēvs un krustmāte bijuši mediķi un, esot šādā mediķu vidē, cita doma pat nav apspriesta: “Var teikt, ka man tas ielikts jau šūpulī,” tēlainu salīdzinājumu lieto GASTRO pieredzējusī māsa. Uz “GASTRO Ziņu” piebildi, ka būtībā Lienīte kopā ar visu GASTRO 20 gadus ir piedalījusies “GASTRO vēstures rakstīšanā”, viņa nenoliedz, ka šajos gados ir bijusi kopā ar GASTRO klīnikas izaugsmē: “Protams, ka esam izauguši!” izsaucas viņa. “Šajos gados viss ir ļoti mainījies: tehnoloģijās, izmeklējumos, pacientu apskatē… Salīdzinot ar to, kā sākām pirms 20 gadiem, ir jaunas telpas, pieaudzis darbinieku skaits. Darbs joprojām ir ļoti interesants. Un, ziniet, ar katru brīdi šķiet, ka paliek arvien interesantāk.” Raksturojot, kā pati saka “vēsturiskās pārmaiņas” GASTRO, uzsver: “Nevar nepamanīt, ka ir sperti milzīgi soļi uz priekšu. Viss mainās uz labo pusi.”
Bet kas tad ir tie milzīgie soļi, ko attīstībā spēris GASTRO? Lienīte Faļkovska salīdzinājumu “toreiz un tagad” sāk ar tehnoloģiskiem uzlabojumiem, kas ieviesti GASTRO centrā: “Ir tādi izmeklējumi un procedūras, kurus pacienti, tā teikt, var uzskatāmi izjust “uz savas ādas”. Piemēram, toreiz par tādu kapsulas endoskopiju nebijām pat dzirdējuši, nezinājām neko. Tagad tā ir ikdiena, to darām katru dienu. Vai endoskopiskā sonogrāfija, kas mums pēdējos gados ir ierasta lieta un ir ļoti vērtīga pacientiem, lai noteiktu diagnozi. Tāpat arī medicīniskas manipulācijas, ko mēs varam izdarīt, neoperējot pacientu,” uzskaita GASTRO māsa. “Prieks ir strādāt, un tu ar baudu vari skatīties, kas ir izdevies, kas izdarīts. Patīkami, ka GASTRO nemuļļājās uz vietas, bet aug un attīstās.” Viņa uzslavē arī GASTRO vadības attīstības politiku: “Mūsu vadītājs dr. Tolmanis ir tāds, kas tiešām rūpējas, lai jaunās tehnoloģijas tiktu pielietotas. Progresīvi, uzņēmīgi un neatlaidīgi, to visu mums cenšas ieviest un mācīt mūs ar to visu strādāt: gan caur lekcijām, gan konferencēm.”
Protams, jebkuram mediķim ir svarīgi pastāvīgi apgūt jaunāko un modernāko medicīnā, pacientu apkalpošanā, medicīnas zinātnē un tehnoloģijās. Tieši šo aspektu savā darbā GASTRO kā ļoti svarīgu uzsver arī Lienīte Faļkovska: “Jā! Kursi un lekcijas ir tas, no kā mēs mācāmies. Parādās jauni aksesuāri, nāk kompānijas, kuras stāsta un rāda par produktiem. Jāmācās jau ir, bez tā jau mūsdienās vairs nekā.” Tieši pastāvīgu mācīšanos un, pats galvenais, vēlēšanos apgūt jaunāko un modernāko viņa atzinīgi vērtē arī savās jaunākajās kolēģēs, kuras nonāk GASTRO no medicīnas mācību iestādēm: “Māsiņas, jau atnākot no skolas, ir ļoti sagatavotas, un viņas iemācās savu darbiņu atbilstoši savai jomai,” ir pārliecināta māsa.
Nav noslēpums, ka medicīnas māsiņa ir tas cilvēks ārstniecības iestādē, kurš visciešāk sadarbojas ar pacientu, kurš ir blakus pacientam un kura darbu visbiežāk pacienti arī vērtē. Arī sociālajos tīklos bieži lasām pacientu atsauksmes: “Paldies labajām māsiņām…”. Tomēr ir kāda lieta, bez kuras par labu māsiņu kļūt nevar: “Pirmkārt, tas darbs ir jāmīl, un, ja tu ar sirdi un dvēseli neesi pie tā darba, tad nekas nevar sanākt. Īsta māsa ir tāda, kura mīl savu darbu un vēlas rūpēties par saviem pacientiem.”
20 gadi vienā darbavietā ir nozīmīgs laika posms. Kādi tad ir tik lielas ilglaicības noslēpumi Lienītes skatījumā? “Laikam nepateikšu neko oriģinālu – šis ir ļoti interesants darbs. Un tad, kad ieraugām arī sava darba augļus – kad pacients atgūst veselību un ierodas pie mums jau vesels –, tad ir gandarījums… Jā,” vēlreiz uzsver Lienīte, “darbs ir tiešām ļoti interesants.”
20 gadu jubileju nule kā nosvinējis arī Gremošanas slimību centrs GASTRO, tādēļ GASTRO māsai Lienīte Faļkovskai ir arī savs novēlējums kolēģiem: “Kolēģiem es novēlu izturību. Bet GASTRO centram novēlu attīstīties, paplašināties… Kas zina, varbūt pēc vēl 20 gadiem mums jau būs četri stāvi, nevis lai tikai divi kā pašreiz. Un mēs varēsim kvalitatīvi strādāt vēl vairāk, vēl interesantāk,” smaida ilglaicīgā GASTRO medicīnas māsiņa.