GASTRO CENTRA teorētiskais un praktiskais seminārs pulcē nozares profesionāļus
Maijā GASTRO CENTRĀ, Rīgā, norisinājās teorētiskais un praktiskais seminārs “Kolonoskopijas un polipektomijas kvalitāte: no zarnas sagatavošanas līdz inovatīvām tehnoloģijām un mākslīgajam intelektam”. Ar šāda semināra organizēšanu GASTRO CENTRS turpina jau iepriekš iesākto tradīciju nozares profesionāļu – ārstu, ārstu–speciālistu, ārstu–rezidentu, māsu un medicīnas studentu – izglītošanā, kvalifikācijas celšanā un pieredzes apmaiņā, lai kopīgi celtu visu medicīnas nozares “latiņu”, uzlabojot mūsu zināšanas un iespējas pacientu aprūpē. Seminārs tā dalībniekiem bija bez maksas.
Seminārā piedalījās ārsti, kuri ikdienā jau veic endoskopiskas procedūras, jaunie ārsti–gastroenterologi, gastroenteroloģijas rezidenti un studenti, māsas, kuras specializējas darbā ar gastroenteroloģiskiem pacientiem. Par dalību seminārā mediķi saņēma 8 tālākizglītības punktus (TIP).
Seminārā bija divas daļas:
– praktiskā, kurā dalībnieki uz lielā ekrāna vēroja vienpadsmit GASTRO CENTRA ārstus darbībā no vairākām procedūru telpām;
– teorētiskā, kurā dalībnieki noklausījās 13 dažādas ar kolonoskopijas un polipektomijas kvalitāti saistītu tēmu prezentācijas.
Dr.med. Ivars Tolmanis procedūras laikā sazinājās ar ārstiem, kuri vēroja operācijas norisi ekrānos, veidoja ar dalībniekiem dialogu par procedūras norisi, pacienta veselības stāvokli, izmeklējuma prognozējamajiem rezultātiem. Kopumā praktiskās daļas laikā tika veikta 21 procedūra – 11 polipektomijas un 10 kolorektālā vēža skrīninga kolonoskopijas. Pasaulē šāda veida praktiskās mācības ir ierasta prakse, bet līdz šim GASTRO CENTRA tā bija pirmā šāda interaktīvā apmācība. Arī Latvijā kopumā šāda veida praktiskie semināri ir liels retums. Tāpēc GASTRO CENTRA speciālisti ir pateicīgi kolēģiem un jaunajiem mediķiem par lielo ieinteresētību.
GASTRO CENTRA valdes priekšsēdētājs, Dr.med. Ivars Tolmanis atklāj teorētisko un praktisko semināru “Kolonoskopijas un polipektomijas kvalitāte: no zarnas sagatavošanas līdz inovatīvām tehnoloģijām un mākslīgajam intelektam”. Foto – Andželika Krivenko
Teorētiskajā daļā dalībnieki noklausījās lekcijas par 13 tēmām:
– “Kolorektuālā vēža skrīnings”;
– “Kolonoskopijas kvalitātes kritēriji”;
– “Polipektomijas vadlīnijas”;
– “Polipu morfoloģija, agrīns kolorektāls vēzis pēc kolonoskopijas – epidemioloģijas, riski faktori, paaugstināta riska pacienti”;
– “Aktualitātes kolorektālā ķirurģijā”;
– “Sarežģījumi, komplikācijas, to novēršana un terapija”;
– “Mērķtiecīgas biopsijas kolonoskopijā”;
– “Atkārtotu (kontroles) kolonoskopiju ieplānošana un laika intervāli”;
– “GASTRO CENTRA dati par pacientu sagatavošanu kolonoskpijai”;
– “GASTRO CENTRA kolonoskopiju un polipektomiju rezultāti no 2019. līdz 2022. gadam”;
– “Anestēzija un endoskopijas”;
– “Kolonoskopijas polipektomijas un morfoloģijas protokols, elektroniskie dati”.
GASTRO CENTRA valdes priekšsēdētājs, ārsts–gastroenterologs, Dr.med. Ivars Tolmanis uzsver: “Seminārs tika aizvadīts veiksmīgi, par ko liecina kolēģu un pasākuma apmeklētāju pozitīvās atsauksmes. Man ir liels gandarījums par GASTRO CENTRA uzdrīkstēšanos un drosmi veidot tik tehnoloģiski sarežģītu semināru, kura laikā tika nodrošināta tiešraide no procedūru telpām, gan dzirdot ārstu komentārus par veiktajām manipulācijām, gan nodrošinot atgriezenisko saiti, proti, jau manipulāciju laikā saņemot atbildes uz kolēģu jautājumiem – tas ļauj vienlaikus apvienot gan teoriju, gan praksi.” GASTRO CENTRA vadītājs uzsver, ka moderno un jaunāko tehnoloģiju un metožu pielietošana GASTRO CENTRĀ ir ikdiena, taču visas nozares interesēs ir, lai tā būtu ikdiena visur Latvijā, tādēļ īpaši svarīgi ir mācīt kolēģus pielietot visas jaunākās iespējas: “Pasaulē interaktīva mācīšanās ir ierasta prakse, taču Latvijā tas ir inovatīvi un izaicinoši. Semināra laikā, tāpat kā ikdienā, vissvarīgākais bija pacients, viņa drošība un labsajūta,” norāda Ivars Tolmanis.
Semināra laikā veiktās medicīniskās manipulācijas tika translētas uz divām zālēm, kur katra manipulācija, izmeklējums vai procedūra tika sīki komentēta visiem semināra dalībniekiem.
Dr.med. Ivars Tolmanis semināra dalībniekiem komentē notiekošo GASTRO CENTRA operāciju zālē.
Seminārā ar savu pieredzi un zināšanām dalījās pieredzējuši GASTRO CENTRA ārsti un medicīnas darbinieki:
– ārsts–gastroenterologs, GASTRO CENTRA valdes priekšsēdētājs, Rīgas Stradiņa universitātes docents Dr.med. IvarsTolmanis;
– ārsts–gastroenterologs, GASTRO CENTRA ārsts, Latvijas Universitātes profesors Mārcis Leja;
– ārsts anesteziologs–reanimatologs, GASTRO CENTRA galvenais ārsts Jānis Zaķis;
– ārsts, ķirurgs–proktologs, ķirurgs–onkologs, GASTRO CENTRA ārsts Guntis Ancāns;
– ārste–patoloģe, Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore, SIA “Akadēmiskā histoloģijas laboratorija” tehniskā vadītāja Inita Lipeniece–Karele.
– ārste–gastroenteroloģe, ārste–endoskopiste, GASTRO CENTRA ārste Danute Ražuka–Ēbela;
– ārsts–endoskopists, GASTRO CENTRA ārsts Viktors Saule;
– ārsts–endoskopists, GASTRO CENTRA ārsts, Latvijas Gastrointestinālās endoskopijas asociācijas prezidents Dans Stirna;
– ārste–gastroenteroloģe, ārste–endoskopiste, GASTRO CENTRA ārste Linda Sosāre;
– ārste–gastroenteroloģe, GASTRO CENTRA ārste Zane Dzērve;
– ārste–rezidente gastroenteroloģijā, GASTRO CENTRA ārste Laura Veide;
– ārste–rezidente gastroenteroloģijā Tija Grēta Ivule;
– GASTRO CENTRA medicīnas statistiķe Oksana Beilina.
“Mēs noteikti turpināsim šādu pasākumu organizēšanu – gan starptautisku speciālistu un atzītu autoritāšu nozarē aicināšanu uz mūsu organizētajām zinātniskajām konferencēm, gan teorētisku un praktisku semināru organizēšanu,” norāda GASTRO CENTRA valdes priekšsēdētājs, Dr.med. Ivars Tolmanis. “Līdzšinējā pieredze liecina, ka mūsu kolēģiem medicīnas nozarē ir interese un vēlēšanās gan sniegt, gan iegūt zināšanas, kas mums visiem noteikti palīdzēs darbā ar pacientiem,” ir pārliecināts GASTRO CENTRA vadītājs.
Tālākajās lappusēs piedāvājam ieskatu vairākās prezentācijas un lekcijās apkopotā veidā.