Zarnu sagatavošana kolonoskopijas procedūrai

Zarnu sagatavošana kolonoskopijai – soli pa solim uz kvalitatīvu izmeklējumu

Lai kolonoskopijas procedūra būtu veiksmīga un rezultāti precīzi, ir ļoti svarīgi rūpīgi sagatavot zarnas, ievērojot gan diētas ieteikumus, gan medikamentozās tīrīšanas norādījumus. GASTRO CENTRS sniedz detalizētus ieteikumus pacientiem, kā sagatavoties izmeklējumam, lai tas noritētu ātri, droši un ar augstu diagnostisko precizitāti.

Uzturs pirms zarnu tīrīšanas

3–7 dienas pirms kolonoskopijas:

  • Drīkst lietot: baltmaizi, baltos rīsus, makaronus, baltmaizes cepumus, zivi, gaļu bez ādas un cīpslām, olas, piena produktus, sviestu, margarīnu.

  • Nedrīkst lietot: pilngraudu produktus, brūnos rīsus, pākšaugus, svaigus dārzeņus, augļus, sēklas, riekstus, klijas, jebkuru produktus ar šķiedrvielām.

3 dienas pirms procedūras ieteicams lietot tikai šķidru vai smalki sablendētu uzturu.

Zarnu tīrīšana ar medikamentiem

Tīrīšana sākas dienu pirms procedūras:

  1. 1. deva: vakarā ap plkst. 18.00 jāizdzer puse no zarnu tīrīšanas šķīduma (piemēram, PEG bāzes preparāts) divu stundu laikā;

  2. 2. deva: jāizdzer 6 stundas pirms kolonoskopijas – arī divu stundu laikā.

Svarīgi ievērot:

  • Tīrīšanas dienā un nākamajā dienā nedrīkst ēst;

  • Dzeramā ūdens lietošana ir bez ierobežojuma (līdz 4 stundām pirms izmeklējuma);

  • Aizliegti: dzelzs preparāti, aktīvā ogle, diurētiķi, nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi (piemēram, ibuprofēns, diklofenaks).

Papildu ieteikumi:

  • Ja dodaties uz GASTRO no attāluma, pēdējā tīrīšanas deva jāizdzer vismaz 4 stundas pirms izbraukšanas;

  • Ja iepriekš sagatavošanās bijusi nepilnīga, jālieto arī mikroklizmas;

  • Medikamenti jālieto tikai ārsta noteiktajā kārtībā;

  • Pēdējā maltīte jābūt divas dienas pirms procedūras – vieglas vakariņas.

 Vairāk informācijas un norādījumi pieejami GASTRO CENTRA mājaslapā: www.gastrocentrs.lv

Rūpīga zarnu sagatavošana ir veiksmīgas kolonoskopijas priekšnoteikums. Ievērojiet ārsta un GASTRO CENTRA vadlīnijas, lai jūsu izmeklējums būtu kvalitatīvs un neradītu liekus sarežģījumus!